Radio ja TV    |   DOKUMENTTI

Lisävitamiineja vai ei?

Dokumentti vitamiinien hyödyistä ja haitoista

Tilaajille

BBC:n tiededokumentti Totuus vitamiineista (The Truth about Vitamins, Britannia 2004) lähtee liikkelle hitaan- ja tutunpuoleisesti esittelemällä vitamiinipillereitä syöviä ihmisiä ja ihastelemalla ideaaliperhettä parsakaaliaterian ääressä. Onneksi kiinnostavan informaation määrä lisääntyy loppua kohti.

Peruskoulun käyneelle tuttuja ovat esimerkiksi vitamiinien puutostilat. Keripukin välttää C- ja riisitaudin D-vitamiinilla. A-vitamiini estää sokeutta ja kasvuongelmia.

Dokumentti alkaa tiivistyä, kun kemian ja rauhan Nobel-palkinnot voittaneen Linus Paulingin (1901-1994) kerrotaan todenneen, että suuret annokset vitamiineja estävät lukuisia sairauksia, esimerkiksi syöpää. Häneltä on lähtöisin ajatus, että C-vitamiinilla voisi estää vilustumisen.

Vitamiinitutkija professori Balz Frei toteaa vilustumisen torjunnan harhakäsitykseksi. Samalla hän tosin kertoo, että alkanutta flunssaa C-vitamiinin on todettu lyhentävän.

Muodikkaiden antioksidanttien - joihin vitamiineista lukeutuvat C, E ja A - on huomattu ravinnon osana hidastavan vanhenemista. Pillerimuodossa samaa tehoa ei välttämättä saavuteta.

Tähän liittyy ohjelman mielenkiintoisin tieto. Muun muassa porkkanoista löytyvän A-vitamiinin, beetakaroteenin on huomattu ravinnon osana suojaavan keuhkosyövältä. Kun beetakaroteenia annettiin tupakoitsijoille tabletteina, keuhkosyövän riski kohosi. Ristiriitaa ei osata selittää.

Rasvaliukoisen E-vitamiinin imeytymisestä nähdään kaksi kiinnostavaa koetta. Ne osoittavat ainakin yhden tuotteen imeytyvän elimistöön paremmin kuin on luultu.

Ruotsalaiset ovat ohjelmassa mukana varoittavana esimerkkinä, poikkeuksellisen osteoporoottisena kansana. Hyvästä ravinnosta huolimatta heidän luunsa haurastuvat. Näyttää siltä, että syy on runsaassa A-vitamiinissa, jota esimerkiksi lisätään maan maitotuotteisiin.

Pahimmillaan pitkäaikaiset, suuret A-vitamiinimäärät aiheuttavat peräti maksavaurioita. Tämä ei sikäli tule yllätyksenä, että jo kauan aikaa meitä suomalaisia on neuvottu syömään harkiten rasvaliukoisia, elimistöön kertyviä vitamiineja A, D, E ja K.

TV1 klo 19.10.

Timo Peltonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää