Radio ja TV

Eija-Liisa Ahtila kertoo kuvistaan

Dokumentti esittelee kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen nykytaiteilijan

Tilaajille

Kulttuuridokumentti.

Eija-Liisa Ahtila, 49, on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen nykytaiteilija. Hän on saanut useita merkittäviä ulkomaisia taidepalkintoja, ja hänen teoksiaan on nähty keskeisissä näyttelypaikoissa Lontoossa, New Yorkissa, Venetsiassa, Tokiossa ja Pariisissa.

Ahtilan teosten laaja takautuva näyttely oli alkuvuoden esillä Pariisin Concorde-aukiolla olevassa Jeu de Paume -taidehallissa josta se siirtyy Düsseldorfiin. Näyttelyssä saa kantaesityksensä uusi teos Missä on missä (Where is where, 2008).

Tämä kolmiosainen, keskiosaltaan neljän yhtäaikaisen liikkuvan kuvan installaatio palauttaa mieleen 1950-luvun lopun Algerian sodan tapahtumat ja tuo ne nykyaikaan. Teoksen keskeisiä henkilöitä ovat runoilija ( Kati Outinen) ja kuolema ( Tommi Korpela) sekä Franz Fanonin kertomuksesta peräisin olevat kolme poikaa, joista kaksi algerialaista tappaa ranskalaisen kaverinsa kostona Algeriassa sotiville ranskalaisille.

Toimittaja Tina Cavén on seurannut Ahtilan uuden teoksen valmistumista. Cavén on haastatellut taiteilijaa ja vieraillut teoksen kuvauspaikoilla ja lopulta myös näyttelypaikalla Jeu de Paumessa. Lisäksi hän on haastatellut kansainvälisiä asiantuntijoita.

Haastattelujen oheen on sijoitettu näytteittä Ahtilan teoksista.

Cavénin dokumentti Eija-Liisa Ahtila - tarinoita toisin antaa taiteilijalle hienosti tilaa kertoa teoksistaan. Niissä on sekä videoinstallaatioita että elokuvia, jotka on tehty usein samoista kuva-aineksista.

Teosnäytteet ja Ahtilan omat näkökulmat lomittuvat havainnollisesti toisiinsa.

Dokumentti toimii hyvin ainakin sellaiselle katsojalle, joka tuntee Ahtilan tuotannon. Ensikatsomalla noin tunnin mittainen dokumentti saattaa vaikuttaa paikoin sekavalta.

Dokumentin rakenne on tarkoituksella pirstaleinen. Cavén näyttää jäljittäneen Ahtilan omien teosten estetiikkaa, jossa keskeisiä käsitteitä ovat aika ja tila.

Ahtila on teostensa käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka työ on melkoista palapelin rakentamista. Näyttelijöitä paljon ohjattuaan hän osaa käskeä: sanat täytyy saada elämään.

Missä on missä -teokseen sisältyy vahva sodanvastainen kannanotto, joka vakavuudessaan tuntuu tehokkaammalta kuin Kristian Smedsin

Tuntemattoman sotilaan hirtehinen näkymä.

Dokumentin jälkeen nähdään valikoima Ahtilan varhaisia lyhyitä teoksia. Uusinta 12.4. klo 17.40.

Marja-Terttu Kivirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää