Radio ja TV

Kemijärvi-dokumentti on herkkä työ

Sekä aikuiset että lapset lähtivät protestoimaan Helsinkiin

Tilaajille

DOKUMENTTI. Voikkaan paperitehtaan lopetus synnytti kaksi dokumenttielokuvaa. Myös Kemijärvi havahtui karuun todellisuuteen viime vuonna, kun Stora Enso ilmoitti, ettei sellutehdas pohjoisessa säily yhtiön listoilla.

Voikkaa-seurantadokumenttien esimerkin mukaisesti Kemijärvelläkin pantiin saman tien kamerat käyntiin. Tuloksena on elokuva Jos mulla ois valta (2008/ 76 min).

Siinä ei ole ponnettoman toiston makua, vaan on löydetty temaattisesti oma leima ja erityinen keskitys - koululaisten mielenosoituslähetystöstä, joka valmistautuu tehtäväänsä ja matkustaa Kemijärven aikuisten kanssa samalla yöjunalla esittämään protestinsa etelän herroille. Ja rouva presidentille, joka ottaa varhaisnuoret vastaan.

Jos mulla ois valta -filmin ovat ohjanneet kollektiivina Antti Haase, Lasse Naukkarinen ja Janne Niskala. Haase ja Niskala ovat pohjoisen nousussa olevia nuoria tekijämiehiä, Naukkarinen taas osallistuvien dokumenttien veteraani jo 1960-luvun lopun kiihkoisilta ajoilta (muun muassa Solidaarisuus vuodelta 1970). Naukkarisen myyräntyö ei horjuttanut kapitalismia tuolloin, eikä se tee sitä nyt globalisaatiollekaan, mutta näistä asioista on puhuttava.

Nuoret väsäävät omat banderollinsa ja iskulauseensa sympaattisen opettajansa Marko Nampajärven avustuksella.

Reetta Imposen kunniatehtäväksi on tulossa puheen pito. Joka sana koskettaa - ja esimerkiksi piirros, jossa Karvinen on kissana kynsineen tehtaan kimpussa.

Viimeistään eduskuntatalon edessä valkenee, että tehtaan säilytystoiveista ei jää mitään käteen. Matkaan lähtevien mietteitä on seurattu pienintäkin valmistelu- ja tsemppausaskaretta myöten, mutta hyvänä elokuvallisena ratkaisuna äänet käännetään pois päältä mielenosoituksessa. Pettymys ja kiukku kuvastuvat hiljaisuudessa jopa jämerämmin.

Näyttelijä Kari Väänänen, johon itälappilaisten protestointi paljolti henkilöityi julkisuudessa, on tässä vain yksi vilahtava kasvo rintamassa. Sen sijaan kuvaajat seuraavat Kauko Jaakkolan tuntumassa. Hän on aikuisten mielenosoittajien ryhmänvetäjänä.

Pätevän Jos mulla ois valta -tilannekuvan on tuottanut Juha Iisak Koiviston Unilumi-yhtiö. Jos toimivia tehtaita säälittä suljetaankin, niin uutta elinvoimaakin on liikkeellä. TV2:n Dokumenttiprojektin laaja Toinen Suomi -hanke nosti maakunnissa pystyyn uusia filmifirmoja, joista Unilumi on yksi. Pikku juttu tietysti kokonaisten tehtaiden rinnalla, mutta se antaa paikallisille sanan sijaa.

Jussi Karjalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää