Radio ja TV

Näin meitä kasvatetaan

Kanavat tarjoavat apua terveyden ja talouden kohentamiseen. Kenen arvojen mukaan elämää mullistetaan?

Tilaajille

Televisiossa on kymmenittäin erilaisia lifestyle- ja valitusohjelmia. Meitä koulitaan valitsemaan oikein kaappimme, koiramme ja kotimme. Meidät stailataan ja laihdutetaan. Meidän elinikäämme venytetään ja alkoholinkäyttöämme rajoitetaan. Meille kerrotaan moraalista (ainakin amerikkalaisesta), lastenhoidosta ja pikavipeistä.

Valistus on yksi television tärkeistä tehtävistä. Mutta kun kaupalliset kanavat valistavat meitä ulkomaalaisilla sarjoilla, onko kyse enää aidosta viestinviennistä vai pitäisikö olla vähän varuillaan, josko sittenkin jotain olisi kaupan? Arvomaailma ainakin tuntuu olevan.

Hyvät lifestyle- ja valistusohjelmat antavat katsojalle tärkeää tietoa ja mahdollisuuden omakohtaiseenkin kokemukseen.

TV1:n Kukkaron herraksi näyttää jaksoissaan aina yhden velkakierteeseen joutuneen taiston takaisin kuiville. Kotimainen ohjelma jakaa tärkeää ja käyttökelpoista tietoa, mistä kuluttaja voi säästää ja mistä hakea apua. Su klo 19.15 ja la klo 13.55.

MTV3:n Elixir on rento kotimainen urheilusarja, jossa ei tuputeta tai pakoteta, vaan annetaan kokemusten kautta tietoa erilaisista urheilulajeista, varusteita ja ruokavaliosta. Su klo 11.30 ja pe klo 16.05.

Livin Isännän ja koiran käytöskoulu on brittisarja, jossa jaetaan tietoa koiran omisatjuuteen liittyvästä vastuusta. Koira ei ole syyttä villi, vihainen tai lihava. Koirankasvattaja koulii tiedolla omistajista ja koirista mallikansalaisia ja jakaa ihan käyttökelpoisia vinkkejä. La ja su klo 18.

MTV3:n Lääkärit. Nämä studiolääkärit eivät kaihda mitään puheenaihetta. Amerikkalaisessa sarjassa puidaan noloimmatkin vaivat peräpukamista väärän paikan karvoitukseen. Sarja jatkuu 15.3.

Huonot lifestylet ja valistusohjelmat ovat omahyväisiä ja vieraannuttavia, ja ne tarjoavat vääristyneitä mielikuvia. Niiden taustalla voi olla ajattelemattomuutta, pieni budjetti tai jopa manipulointia.

Nelosen Dr. Phil on yksi ärsyttävimmistä tv-persoonista. Amerikkalaisohjelman tohtori on kummallinen öykkäri, jonka on aina sanottava viimeinen sana. Hän hyökkää rajusti ihmisiä vastaan ja tarjoaa kalliitakin hoitoja, jos studiopotilas suostuu hänen ehtoihinsa. Arkisin klo 17.50.

Livin Nuorennusleikkaus on hyvä toteuttaa ilman kirurgin veistä. Usein vain kohde on amerikkalaissarjassa stailauksen jälkeen 10 vuotta vanhemman kuin nuoremman näköinen. Makuasioistakin pitää kiistellä. Ke ja to klo 11.

Livin Pissisten käytöskoulu. Jos huonosti käyttäytyviä teinejä ohjataan sivistyneemmälle tielle, tehdäänkö se valehtelemalla (tytöt muka osallistuvat kivaan kilpailuun) ja halventamalla (tyttöjä kutsutaan pissiksiksi)? Amerikkalaisessa sarjassa tyttöjen nujakointia arvioi oikea terapeutti, tai ainakin hänen arvonsa ovat oikealla. Ma klo 16.

Viihdyttävät lifestylet ja valistusohjelmat eivät opeta tai heristä sormea, vaan jättävät katsojan sohvan reunalle kummastelemaan maailman menoa. Sarjat eivät välttämättä houkuttele katsojia omakohtaiseen kokeiluun, vaan antavat luukun tirkistelyyn.

MTV3:n Suurin pudottaja on ennen kaikkea kilpailu. Hengenvaarallisen ylipainoiset ihmiset laihtuvat järkyttäviä määriä viikossa. Tätä dieettiä ei sovi toteuttaa kotona. Kilpailijat ovat ammattilaisten valvonnan alla myös kansainvälisen ohjelman kotimaisessa versiossa. Ti klo 20 ja ke klo 15.40.

MTV3:n Olet mitä syöt. Ihmisen jääkaappi ja suolten sisusta tutkitaan aivan kirjaimellisesti. Ohjelmalla on hyvä pyrkimys saada väki syömään terveellisesti, mutta keinot ovat melko brutaalit. Brittisarja on tauolla.

TV1:n Lupaus. Suomessa on runsas puoli miljoonaa alkoholin suurkuluttajaa. Kotimaisessa ohjelmassa neljä suomalaista lupautuu olemaan viisi viikkoa ilman viinaa. Jostain syystä ohjelmassa on missattu mahdollisuus sitouttaa myös katsoja lupaukseen. Pe klo 21 ja to klo 13.

Livin Sisustustiimi. Kaksi homomiestä tekee itsensä näköisiä sisustuksia kanadalaissarjassa. Miehet ovat hauskoja ja uskaliaita. Pinkki keittiö tosiaan taitaa olla monen miehen unelma. Ke, to ja pe klo 14 ja 21.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää