Radio ja TV

Tarantino horjahti roskakuiluun

Huippuohjaajan viimeisimmissä elokuvissa lajityyppi on saanut yliotteen.

Tilaajille

Death Proof,

Nelonen klo 00.45

Elokuva. Vuonna 1994 käsikirjoittaja-ohjaaja Quentin Tarantino (s. 1963) kertoi Charlie Rosen laadukkaassa keskusteluohjelmassa, että nuoruudessaan, tuhansia elokuvia katsottuaan, hän alkoi arvioida elokuvaohjaajien työurien kehityskulkuja: missä vaiheessa tuoreesta tuli kulunutta, kiinnostavasta epäkiinnostavaa.

Pahoin pelkään, että Tarantinon kohdalla tuo murrospiste osui Kill Bill 2 -kostoelokuvan huipennukseen, jossa dialogiin putkahtivat jälleen kerran sarjakuvat, nyt teennäisesti, ja tarina lopetettiin nopealla mutta ennalta-arvattavalla tavalla. Tuohon asti Tarantinon elokuvat olivat kaikki olleet joko loistavia ( Pulp Fiction, 1994), erinomaisia ( Reservoir Dogs, 1992, ja Kill Bill 1-2, 2003-2004) tai hyviä ( Jackie Brown, 1997).

Kill Billien jälkeen syntyi Death Proof (USA 2007), suomeksi Kuolemankestävä, joka nähdään Nelosella tänään. Elokuva on mukaelma halvalla tehdyistä, väkivallalla ja seksillä houkuttelevista 1970-luvun eksploitaatio-elokuvista. Samassa hengessä syntyi myös viimevuotinen sotaelokuva Kunniattomat paskiaiset, joka rajusta epätasaisuudestaan huolimatta ylsi seitsemän Oscarin ehdokkaaksi.

Yhdysvalloissa

Death Proofia esitettiin selvästi alkuperäistä lyhyempänä 87-minuuttisena versiona yhdessä Robert Rodriguezin zombie-elokuvan Planet Terrorin kanssa. Kaksoisnäytös kantoi nimeä Grindhouse (suomeksi osapuilleen Roskaleffateatteri).

Planet Terrorin pitkä versio nähdään Nelosella huomenna. Kummankaan elokuvan tv-esityksissä ei valitettavasti ole mukana Grindhousen tekaistuja elokuvamainoksia, jotka pääsivät itse pääteoksia paremmin kiinni roskaleffatunnelmaan.

Death Proofissa halpisteatterin ilmapiiriä luodaan kuvaan lisätyillä naarmuilla, värivirheillä ja popsahtavilla leikkauskohdilla.

Planet Terrorissa jopa "puuttuu yksi elokuvakela", minkä seurauksena juonessa tapahtuu hyppäys.

Illan elokuvan suurin synti on se, että naisia kyttäävä entinen stunt-kuski ( Kurt Russell) ei ole kovin pelottava, ja näin ollen elokuva ei ole kovin jännittävä. Rytmiä haittaa myös runsas jutustelu. Vaikka sanat ovat yhä sujuvia, samanlaista nerokkaana sykkivää humoristisuutta dialogissa ei ole kuin Tarantinolla aiemmin.

Ohjaajan päätöstä olla käyttämättä tietokonetrikkejä on syytä kehua. 1970-luvun tapaan autoilla kaahataan oikeasti. Omassa elokuvassaan Rodriguez käyttää trikkejä, mikä näyttää liian kalliilta ja modernilta.

Tarantino on toistuvasti todennut tekevänsä elokuvansa lajityyppilähtöisesti, tavoitteenaan toisaalta yllättää, rikkomalla lajityypin sääntöjä, ja toisaalta palkita genrestä kiinnostunut katsoja. Parhaissa elokuvissa yllätyksellisyys on mennyt niin pitkälle, että ryöstöelokuvana Reservoir Dogs on aivan omanlaisensa (ryöstöä ei nähdä ja aikajatkumo pilkotaan), ja mustan alamaailmakomedian Pulp Fictionin kohdalla lajityypin määrittely on poikkeuksellisen vaikeaa.

Kill Bill on pippuroitu täyteen ideoita, tyylejä, äärimmilleen vietyjä miekkataisteluja ja viittauksia esimerkiksi spagettiwesterniin.

Sen sijaan Death Proofin ja Kunniattomien paskiaisten kohdalla Tarantino ei tunnu pääsevän irti valitsemistaan raja-aidoista. Yksittäiset hetket voivat onnistua, mutta tarantinolaiseen runsaudensarveen ei päästä edes kurkistamaan. Lajityyppi on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Timo Peltonen

Lajityyppi on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää