Radio ja TV

Koti-ikävä vei voiton

Näyttelijä Minna Haapkylä sai maistaa ranskalaista glamouria ja ammattitaitoa tehdessään Charlie sanoo -elokuvaa, mutta hän palasi takaisin Suomeen.

Tilaajille

Charlie sanoo, Sub klo 21

Arvatenkin jokainen näyttelijä haaveilee siitä, että saisi poseerata Cannesin elokuvajuhlien punaisella matolla. Edes kerran.

Minna Haapkylä on saanut kokea sen. Hän näyttelee keskeisessä roolissa ranskalaisen Nicole Garcian elokuvassa Charlie sanoo ( Selon Charlie), joka esitettiin Cannesissa keväällä 2006.

Ja olihan se ihmeellistä. Salamavalot räpsyivät, ja Haapkylällä oli oma henkivartijansakin.

"Korujen takia", Haapkylä huomauttaa.

Eikä se ollut vain se punainen matto, vaan Haapkylä oli aina uneksinut pääsevänsä ranskalaiseen elokuvaan. Hän osaa ranskaa ja halusi näytellä kielellä, joka herättää hänessä erityisiä tunteita.

"Olen aina rakastanut ranskalaista elokuvakulttuuria ja elokuvien tunnelmaa. Että juodaan viiniä ja jutellaan. Mun mielestä se on ihanaa." Kun unelma sitten toteutui, illuusiot särkyivät.

"Mutta kokemus myös vapautti", Haapkylä arvioi nyt vuosien jälkeen.

Kävi nimittäin niin, että Haapkylälle tuli sittenkin koti-ikävä, vaikka hän oli ennen Ranskan kuvauksia vakuuttanut, ettei koskaan enää valita mistään.

Tänään Subilla nähtävässä Charlie sanoo -elokuvassa näyttelevät muun muassa Jean-Pierre Bacri, Vincent Lindon ja Benoît Magimel, jotka ovat Ranskassa isoja nimiä. Sittemmin Haapkylä sai roolin myös Eric Berbiesin elokuvassa Käärmeen merkki, jossa miespääosaa esitti Yvan Attal. Hän on niin ikään tunnettu näyttelijä Ranskassa ja Charlotte Gainsbourgin mies.

Haapkylä seurasi vierestä tähtien työskentelyä. Hän huomasi, että kilpailu näyttelijöiden kesken on kovaa.

"Kilpaillaan siitä, kenellä on suurin asuntovaunu, kenen nenä on uloimpana julisteessa, kuka saa parhaat kritiikit." Tähdet ilmaantuivat kuvauspaikalle vain siksi hetkeksi, kun heitä kuvattiin. Ranskalaiseen tyyliin kuuluu myös, että näyttelijöille varotaan puhumasta liian suoraan.

Kohtelias ranskalainen tapakulttuuri jäykistää tunnelmaa, mutta toisaalta myös rentouttaa.

Haapkylä haluaa oikein erikseen mainita kiireettömät ruokatauot, joilla tarjoiltiin kunnon ateriat.

"Kun meillä kuvauksissa syödään suolakeksejä, ehkä just ja just makaronilaatikkoa, niin siellä pidetään puolentoista tunnin ruokatauko, jonka aikana syödään alkupalat, pääruuat ja jälkiruoka." Haapkylä näki, miten ohjaajat joutuivat selviytymään näyttelijöiden huumeongelmien ja muiden oikkujen kanssa.

"Ovathan he hyviä näyttelijöitä, mutta he muuttuvat, kun muu maailma alkaa kohdella heitä tähtinä. Heidän suhteellisuudentajunsa katoaa. Tajusin, että se maailma, jossa ne elää, ei ole tavoittelemisen arvoinen. Sen ymmärtäminen vaikutti myös omaan päätökseen, että en muuttanut Pariisiin." Loppujen lopuksi Haapkylä muistelee mieluummin aikaisempaa käyntiään Cannesin filmijuhlilla.

Hän näytteli pääosaa Aleksi Salmenperän lyhytelokuvassa Onnenpeli 2001, joka päätyi vuonna 2001 kilpailemaan Cannesiin.

"Me asuttiin Nizzassa jossakin kämäsessä hotellissa ja juotiin samppanjaa hiekkarannalla. Mulla oli niin paljon kivempaa silloin." Charlie sanoo -elokuvaa esitettiin aikoinaan Suomessakin.

Haapkylä myöntää, että se on aika eriskummallinen ja vaikeaselkoinen.

"Käsikirjoituksessa erilaiset kohtalot sivuuttivat toisensa hienosti, mutta mun mielestäni punainen lanka katosi leikkausvaiheessa." Haapkylä kuitenkin arvostaa edelleen ohjaaja Garciaa ja on häneen jatkuvasti yhteydessä.

Ranskasta on tarjottu sittemmin kahta roolia, mutta kuvausaikataulut eivät ole sopineet Haapkylälle.

Rooleja varten pitäisi asua paikan päällä, ja Haapkylä kertoo, että ranskalaisillakin näyttelijöillä on nyt vaikeaa. Presidentti Sarkozyn kausi on ollut kulttuurikielteinen.

Parhaillaan Haapkylä ja hänen miehensä Hannu-Pekka Björkman keskittyvät elokuvan sijasta teatteriin.

He ovat kyllästyneitä suomalaisiin elokuvatuotantoihin.

"Kun tulee lisää rahaa, tuotannon rikkaus muuttuu harvoin sisällön rikkaudeksi. Käsikirjoitus saattaa olla raakile, eikä harjoituksiin anneta kuin muutama päivä, jos sitäkään", Haapkylä kritisoi.

Olosuhteet Ranskassa ovat toista. Kuvauspäiviä on moninkertaisesti, jolloin aikaa jää myös harjoitteluun.

Tai ottoihin, kuten Nicole Garcia tekee.

"Suomessa ei ikinä voisi tehdä niin." Silti Haapkylä haluaa kehua suomalaista työkulttuuria.

"Kuvauspaikoilla on tasa-arvoisempaa, ja se tekee työstä nautinnollisempaa." "Olen aina rakastanut ranskalaista elokuvakulttuuria ja elokuvien tunnelmaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää