Radio ja TV

Kaikki Monty Pythonit koolla

Kuusiosainen dokumenttisarja kertoo ryhmästä kutakuinkin kaiken tarpeellisen.

Tilaajille

Monty Python - totuutta hipoen, Teema klo 21.00

Dokumenttisarja. Monty Python -sketsien katsominen on nykyisinä YouTube-aikoina melkein liiankin helppoa. Vaikka eihän niihin koskaan kyllästy.

Alkuperäisten kierrättäminen vielä menettelee, mutta on kohtuullisen suuri synti yrittää matkia Monty Pythonia. Kuusiosainen haastattelusarja Monty Python - totuutta hipoen alkaa huolestuttavasti Monty Python -pastissina. Se on kamalaa, mutta onneksi sitä ei kestä kauan.

Sarja valmistui viime vuonna, kun Monty Pythonin lentävän sirkuksen aloituksesta tuli kuluneeksi 40 vuotta. Alkuminuuteistaan huolimatta dokumenttisarja on must pythoneiden ystäville, sillä sarjaan on saatu mukaan kaikki ryhmän jäsenet: Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam ja John Cleese. Myös vuonna 1989 kuollut Graham Chapman on asetettu luontevasti joukkoon vanhoilla haastattelunauhoilla.

Sarja etenee kronologisesti ja viipyy hetken aikaa jäsenten lapsuudessa, mikä ei ole kiinnostavaa, mutta kun lähestytään hetkeä, jolloin miehet kohtasivat, sisältö alkaa tiivistyä.

Ryhmän alkuvaiheet eivät kerro vain näiden tiettyjen lahjakkaiden miekkosten menneisyydestä, vaan brittikomedian sodanjälkeisistä vuosista ylipäätään. Monty Python ei syntynyt tyhjästä. Kaikki ryhmän jäsenet olivat perehtyneet kotimaansa huumoriviihteeseen kukin tahoillaan.

Eivätkä vain perehtyneet. John Cleese sanoo seuranneensa suorastaan pakkomielteisesti radion komediasarjaa The Goon Show, jota BBC lähetti 1950-luvulla. Yksi sen esiintyjistä oli näyttelijä Peter Sellers. Myös muut pythonit ilmoittavat juuri tämän show'n esikuvakseen.

Haastattelusarjan ensimmäisessä osassa esitetään arkistojen helmiä tulevien legendojen ensimmäisistä esiintymisistä. Niistä näkee, että varsinkin Cleese ja Palin olivat jo silloin lyömättömiä nimenomaan esiintyjinä, oikeastaan aivan samanlaisia kuin myöhemminkin. He ovat olleet luonnonlahjakkuuksia, mutta kaikki myös tekivät hurjasti töitä.

He kirjoittivat, näyttelivät ja omistautuivat täysin huumorille. Samaan aikaan toisaalla amerikkalainen Terry Gilliam hioi tyyliään sikäläisessä huumorilehdistössä.

Ennen Monty Pythonin syntymistä ryhmän jäsenet olivat jo päässeet näyttämään kykyjään muun muassa David Frostin show'ssa, ja kun Monty Pythonin lentävä sirkus sitten alkoi 1969, sen tekijät olivat jo huippuja.

Ryhmän menestyksen viimeisteli täydellinen ajoitus. Heitä edeltänyt sukupolvi teki tietä brittiläisten tabujen kaatamiselle, ja esimerkiksi kuninkaallisia oli sen jälkeen helppo pilkata. Brittiläinen komedia oli muutenkin etenemässä kohti anarkismia.

Samaan aikaan brittitelevisio kehittyi ja alkoi vetää puoleensa luovia tekijöitä, jotka halusivat ottaa välineen haltuunsa.

On herkkua kuunnella vanhojen herrojen muisteluita, joita he saattavat höystää vanhoilla maneereillaan. Haastateltavina on myös muun muassa vanhoja opiskelukavereita Oxfordista ja Cambridgestä.

Ja tämä on vasta alkua. Seuraavan jakson nimi on Paljon hauskempi kakkosjakso.

Leena Virtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää