Radio ja TV

Marsin-matkaa odotellessa

Avaruusmatkoihin on jo pitkään valmistauduttu rankoilla eristyskokeilla.

Tilaajille

Marsiin menijät,

FST5 klo 22.00

dokumenttisarja. Kolmas kesäkuuta 2010 kolme venäläistä, yksi kiinalainen, yksi ranskalainen ja yksi italialainen sulkeutui konttiryhmään tavoitteenaan viettää eristyksissä 520 päivää.

Venäjällä järjestettävässä kansainvälisen Mars 500 -projektin kokeessa simuloidaan edestakaista Marsin-matkaa, johon sisältyisi kuukauden mittainen oleskelu Punaisella planeetalla.

Kolmiosaisen tanskalaissarjan Marsiin menijät ( Turen går til Mars, 2009) viimeisessä osassa kuullaan kokemuksia Mars 500 -projektin aiemmasta, vuoden 2009 vaiheesta. Siinä kuuden hengen miehistö vietti eristyksissä 105 päivää.

Sarjan avausosassa lähdetään liikkeelle 1960-luvun Neuvostoliitosta. Tuolloin naapurimaamme edusti avaruusteknologian terävintä kärkeä, kun se lähetti ensimmäisenä avaruuteen satelliitin (1957), eläimen (1957) ja ihmisen (1961).

Toisin kuin amerikkalaiset, jotka halusivat valloittaa kuun, neuvostotiedemiehet ottivat seuraavaksi tähtäimekseen suoraan Mars-planeetan.

Myös sellaista Mars-lentoa harkittiin, josta ei olisi tultu takaisin. Vapaaehtoisia löytyi.

Vuonna 1968 suoritettiin avaruuslentosimulaatio, jossa kolme kosmonauttia vietti eristyksissä vuoden. Yksi osallistujista, tohtori German Manovtsev paljastaa nyt, että kun 2,5 litran päivittäinen vesiannos kävi kuumuudessa liian pieneksi, miehet joivat salaa raikasta vettä wc:n vesisäiliöstä. Uraauurtavissa tutkimuksissaan neuvostoliittolaiset kokeilivat myös viljan kasvattamista suljetussa tilassa.

Vähintään yhtä kiinnostava on sarjan toisessa osassa esitelty vuosien 1991-1993 Biosphere 2 -kokeilu Yhdysvalloissa. Arizonan autiomaahan rakennettiin miljardöörin varoin 12700 neliömetrin laajuinen kasvihuonemainen rakennelma, josta tehtiin omavarainen viljelmineen, eläimineen ja hyönteisineen. Kahdeksan hengen ryhmä vietti siellä ennätykselliset kaksi vuotta.

Sitä dokumentti ei kerro, että kokeen tieteellisyyttä epäiltiin ja että toistakin eristyskoetta yritettiin, mutta koe jouduttiin keskeyttämään sekavien hallintoriitojen vuoksi.

Kakkosjaksossa tutustutaan myös Neuvostoliiton ja Venäjän avaruusasemiin, joilla on vuodesta 1971 lähtien voitu kokeilla ihmisten, eläinten ja kasvien mahdollisuuksia selvitä painottomassa tilassa ja kestää kosmista säteilyä.

Alusta lähtien on ymmärretty, että psyykkinen rasitus on yksi Marsin-matkan suurimmista haasteista. Tästä kuullaan lukuisia esimerkkejä.

Biosphere 2:n miehistö jakaantui kahteen leiriin ennen kokeen puoliväliä, ja kitkerä kahtiajako kesti kokeilun loppuun asti. Euroopan avaruusjärjestöä Esaa 105 päivän kokeessa edustanut Oliver Knickel valittaa venäläisryhmän pitäneen niin tiiviisti yhtä, että tiedonkulku estyi.

Rajuin kulttuurinen törmäys koettiin vuoden 1999 eristyskokeessa Sphinx-99. Venäläinen kosmonautti suuteli väkisin kanadalaista naisastronauttia. Niinpä Mars 500 -projektin miehistöihin ei otettu mukaan naisia.

eristyskokeisiin liittyy aina yksitoikkoisuus, joka saattaa jopa viedä ajantajun. Siksi ihmetyttää, ettei stressinlievityskeinona mainita kulttuurin tuotteita. Vähintään muistitikulle kannattaisi ladata Edgar Rice Burroughsin Mars-sarjan yksitoista mielikuvituksellista osaa.

Timo Peltonen

Myös sellaista Mars-lentoa harkittiin, jolta ei olisi palattu. Vapaaehtoisia löytyi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää