Radio ja TV

Perstuntumaa tuonpuoleiseen

Matti Ijäs ohjasi minisarjan Petri Tammisen Enon opetuksista.

Tilaajille

Enon opetukset, TV1 klo 21.30

Minisarja. Ensimmäisessä osassa 12-vuotias Jussi ( Alfred Anderson) lähtee Olli-enonsa ( Aku Hirviniemi) kanssa muun muassa hakemaan ruumisarkkua kokeiltavaksi. Siinä saadaan perstuntumaa tuonpuoleiseen.

Enon opetusten (Suomi 2010) jälkimmäisessä jaksossa tuonpuoleiseen tutustutaan jo lähemmin, kun aikuisuuden tummat pilvet kerääntyvät myös aikuisen Jussin ( Samuli Niittymäki) elämän taivaalle.

Minisarjan on ohjannut Matti Ijäs

Petri Tammisen romaanin pohjalta. Tammisen ytimekäs kieli ja toteava huumori sopivat Ijäksen tyyliin kuin räätälöitynä. Miten paljon Tamminen näkee omaansa Ijäksen tulkinnassa?

"On kiinnostavampaa, miten Ijäs näkyy kirjoissani. Olen hänen faninsa. Pidän siitä, miten Ijäs näkee miehet. Ei se mitään, jos on hauska, mutta jos vielä onnistuisi puristamaan sydämestä. Ijäksen elokuvissa pudotellaan aforistiikkaa, josta näkyy läpi henkilön sieluun", Tamminen miettii.

Sattumoisin Tamminen, 44, oli kymmenkesäisenä avustajana Ijäksen (s. 1950) varhaisessa lastensarjassa Läskilinssi (1976).

Sekä Ijäs että Tamminen hahmottavat henkilöitään vuorosanojen kautta. Tamminen sanoo pyrkivänsä ytimekkääseen ilmaisuun. Siksi hän ei käytä puolta sivua henkilön olemuksen kuvailuun.

"Ijäs luottaa samalla tavalla katsojaan kuin minä lukijaan. Lukija on älyttömän skarppi ja tajuaa kaiken, mutta kärsivällisyyttä sillä ei ole ollenkaan. Jos lukijasta ei saa heti otetta, niin ei sitten lainkaan." Tammisen kieli kulkee kuin rasvattuna, mutta sen kirjoittaminen on hänelle ankaran työn takana. Hän ei osaa sanoa, kuinka monta kertaa kirjoittaa tekstinsä uudelleen, koska "jokainen pilkkukin on käyty läpi 15 kertaa".

Tammiselle ja Ijäkselle on yhteistä myös suopea suhtautuminen henkilöihinsä.

Enon opetuksissa eno on nuorelle Jussille suuri sankari, mutta aikuisena kuva kolhiintuu.

"Yritän tehdä draamaa ilman yhtään pahaa tyyppiä. Heikkoja ihmisiä niissä kyllä on, mutta ei pahoja.

Enon opetuksissa mietin, mitä on sankaruus, etenkin rentun sankaruus. Eno määrää itse elämästään, vaikka pieleen meneekin. Siksi hän on sankari." Tamminen on saanut puolisen tusinaa ehdotusta tekstiensä filmatisoinneista, mutta Enon opetukset on ensimmäinen toteutunut.

Hän on selvästi tyytyväinen, että tekijäksi osui Ijäs, mutta ei halunnut osallistua toteutukseen.

"Olen istunut 12 vuotta kotona hinkkaamassa virkkeitä. Ryhmätyötaidot ovat siinä kadonneet. Ja eri välineissä on eri lait. Voisin olla vain haitaksi tekstieni sovittamisessa." Tamminen puhuu vähän samaan tapaan kuin kirjoittaa, sanojaan punniten. Hänelle teksti on luontaisin ilmaisuväline.

"Kun avaan suuni, tuntuu ettei kuulija kauan jaksa odottaa, että muotoilen sanottavaani. Siksi olen kirjailija. Kirjoitan, että viesti kulkisi eikä olisi kohinaa välissä. Lyhytproosa sopii hermostolleni, kun romaani ei voi olla pelkkää iskua." Tamminen on julkaissut novellien ohella kolme romaania. Myös ajanvietteenä hän suosii kirjallisuutta.

Suosikeikseen Tamminen mainitsee Veijo Meren ja Richard Fordin.

"Olen tasapainoisimmillani lukiessani hyvää kirjaa. Ne kertovat, miltä tuntuu elää." "Jokainen pilkkukin on käyty läpi 15 kertaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää