Radio ja TV

Saraste tuntee Kiinan kasvukivut

Petri Saraste on tehnyt tv-juttuja Pekingistä kohta kuusi vuotta. Sinä aikana kaupungin autokanta on kasvanut kolmella miljoonalla.

Tilaajille

Huomenta Suomen

Kiinailmiöt klo 7.17.

ja 8.18

Televisio. "Pommit paukkuvat kuin Bosniassa", kuvailee MTV3:n Aasian-kirjeenvaihtaja Petri Saraste, 52.

Hän asuu perheineen Pekingissä. Haastatteluhetkellä taustalla paukkuvat uuden vuoden raketit, ja kiinalaiset valmistautuvat katsomaan televisiosta illan gaalaa, todennäköisesti maailman katsotuinta tv-ohjelmaa.

Saraste viihtyy Pekingissä hyvin. Aikooko hän vielä palata Suomeen?

"Koskaan ei tiedä", Saraste naurahtaa. "Tuntuu, että olen jumittunut tänne. Alun perin kolmen vuoden työkomennuksesta on kehittymässä elinkautinen." Saraste aloitti MTV3:n Aasian-kirjeenvaihtajana kesällä 2005. Hänen sopimuksensa jatkuu toistaiseksi kesään 2014 asti.

"Halusin kirjeenvaihtajaksi nimenomaan Kiinaan, koska sen merkitys näytti jo silloin kasvavan valtavaa vauhtia." "Aiheita ei ole tarvinnut etsiä. Niitä kävelee vastaan joka päivä." On kuvaavaa, että Sarasteen muuttaessa Pekingiin 2005 siellä oli autoja runsas kaksi miljoonaa. Nykyään niitä on lähes viisi miljoonaa.

Raporteissaan Saraste hoitaa itse enimmäkseen kaiken alusta loppuun. Hän kuvaa, haastattelee ja leikkaa jutun valmiiksi kotitoimistossaan.

Työtä on helpottanut siirtonopeuksien paraneminen.

"Juttujen siirtäminen internetissä oli alussa vaikeaa, hidasta ja hermoja kysyvää. Kahden minuutin uutispätkän siirtoon Suomeen saattoi kulua jopa seitsemän tuntia. Nyt selviän siitä kymmenessä minuutissa. Tosin yhteydet eivät aina toimi." Kiinan viranomaiset eivät ole sensuroineet Sarasteen juttuja eikä niitä ole vaadittu nähtäväksi ennakkoon. Joskus työtä on hankaloitettu, sillä auton kyytiin on istahtanut niin sanottu tulkki, joka ei ole osannut juurikaan kieliä.

Varovainen on toki syytä olla, sillä kirjeenvaihtajat joutuvat vuosittain puhutteluun, joka kestää parikymmentä minuuttia. Siinä saatetaan kysyä, miksi on haastatellut jotakuta hallituksen epäsuosioon joutunutta. Hyvin käyttäytyneiden työlupaa jatketaan.

Saraste uskoo, että Nobel-palkinnon myöntäminen kiinalaiselle Liu Xiaobolle on hankaloittanut norjalaisten toimittajien työtä. Hänen työhönsä se ei ole vaikuttanut.

"Luulenpa, että norjalaisten on ollut vaikea saada mitään lupaa mihinkään." Sarasteella näkyy kotonaan 60 kiinalaista tv-kanavaa. Vallanpitäjiä ei niissä arvostella, ja internet on tarkkaan sensuroitu.

Egypti-hakusanalla ei löydy oikein mitään.

"Maan kommunistijohto seuraa Egyptin tilannetta pelolla. Joitakin Egypti-aiheisia sivustoja ja keskustelupalstoja on suljettu." Entä mitä tapahtuu ympäristölle, jos yli 1,3-miljardisen kansan köyhätkin päättävät rikastua?

"Siitä puhutaan yllättävän paljon lehdissä. Pohditaan, kenellä on oikeus vaurastua. Täällä on sanonta, että jos tuijottaa liikaa naapurin rikastumista, siitä tulee punasilmätauti. Enemmän ihmisiä sapettaa se, että jotkut käyttävät yhdellä illallisella rahaa joidenkin vuosipalkan edestä.

Suomalaisista kiinalaiset tuntevat ainakin formulakuskit Kimi Räikkösen ja Mika Häkkisen. Ja Saraste on huomannut, että paikallisen musiikkiopiston opettajan käytös muuttui hetkessä, kun suomalainen tv-toimittaja ojensi hänelle käyntikorttinsa.

Sukunimi aiheuttaa sen, että musiikkiopiston opettajat ja oppilaat alkavat kikattaa ja kumarrella. Sarasteen isoveli, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste on Pekingin musiikkipiireissä tunnettu nimi.

Kirjeenvaihtajat joutuvat vuosittain viranomaisten puhutteluun. Hyvin käyttäytyneiden työlupaa jatketaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää