Radio ja TV

Ironia sopii vaaliväittelyihin

Jos haluaa käyttää ironiaa vaalidebateissa, pitää olla nopea reagoimaan, tietää professori Liisa Tiittula.

Tilaajille

Suuri vaalikeskustelu,

TV1 klo 21.05

Televisio. Mitä ihmiset muistavat vuoden päästä tämän kevään vaalikeskusteluista?

No ainakin omenan, melonin ja lippalakin.

Timo Soini esitti, ettei sama lippalakki sovi sekä omenalle että melonille.

Anni Sinnemäki ihmetteli, miksi omenalle ja melonille pitäisi sovitella lippalakkia.

Molemmat puheenvuorot olivat ironisia.

Ironia sopii hyvin vaaliväittelyihin. Tämä selviää professori Liisa Tiittulan ja professori Pirkko Nuolijärven tutkimuksesta, joka julkaistiin äskettäin Journal of Pragmatics -lehdessä.

Aineistona olivat Halosen ja Niinistön vaaliväittelyt presidentinvaalien toisella kierroksella 2006. Niissä ironiaa käytettiin vielä enemmän kuin tämän kevään debateissa.

Helsingin yliopiston saksan kielen professorin Liisa Tiittulan mukaan yksi syy oli taktinen. Presidentinvaalien toisella kierroksella ehdokkaiden piti vedota laajaan äänestäjäkuntaan, eikä siihen soveltunut kovin hyökkäävä tyyli.

"Ironia on hienovarainen tapa esittää kritiikkiä. Ei sanota suoraan, vaan sanotaan rivien välissä", Tiittula selittää.

Hän arvioi, että eduskuntavaaliväittelyissä ironiaa käyttävät useimmin opposition edustajat.

"Ironia on erityisesti opposition keino, koska opposition rooli on arvostella hallituksen politiikkaa." Ironiaa on kuultu tänä keväänä vähemmän silloin kun tentissä on vain yksi puolue. Toimittajat ovat Tiittulan mukaan katsojien edustajia, eivätkä poliitikot halua kauheasti ironisoida heitä.

Sinnemäen lippalakkivastaus Soinille taas edustaa ironian ottamista kirjaimellisesti. Tiittulan ja Nuolijärven tutkimuksesta käy ilmi, että samaa taktiikkaa käytettiin myös presidenttiväittelyissä.

Ideana on vastata ironiaan ironialla. "Siinä esitetään, että ei ymmärrettäisi toisen ironiaa. Ironiasta taitetaan näin kärki ja kohdistetaan uusi ironia alkuperäiseen ironian tuottajaan", Tiittula selvittää.

"Näin esimerkiksi Sinnemäki käänsi ironian takaisin Soiniin ja sai yleisön reagoimaan naurulla." Jos haluaa käyttää ironiaa, pitää olla nopea reagoimaan, Tiittula kertoo. Puolueiden puheenjohtajien tentissä ironia kohdistui usein edelliseen puheenvuoroon tai jopa käynnissä olevaan puheenvuoroon. Ironikko ei voi odotella liikaa.

Ironia vaatii käyttäjältään notkeutta. "Ironia on sivupolku varsinaisesta asiasta, ja siitä pitää päästä takaisin." Tiittula on huomannut myös, että vaaliväittelyt eivät yleensä ala ironisella herjalla. Esimerkiksi neljän suuren puolueen keskustelussa ironia tuli mukaan kuvaan vasta kun tunnelma oli ensin tiivistynyt.

Sellainen tilanne olisi kauhistus, jossa katsoja erehtyy luulemaan ironista kommenttia tosissaan esitetyksi. Siksi poliitikot alleviivavat huolella ironiset sanansa.

"Aika tavallista on, että ironia merkitään jollain tavoin, esimerkiksi poikkeavalla intonaatiolla tai pienellä hymyllä." Vaalikeskusteluissa käytettävää ironiaa ei onneksi ole yleensä kovin vaikea huomata.

Tiittula kertoo kuulevansa debateissa ironiaa ihan mielellään, ainakin jos se on spontaania.

"Parhaimmillaan ironia tuo keskusteluihin väriä ja huumoria. Osoittaa myös puhujan tilannetajua, ettei hän puhu vain sitä mitä valmisteli etukäteen, vaan reagoi nopeasti." "Ironia on erityisesti opposition keino, koska opposition rooli on arvostella hallituksen politiikkaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää