Radio ja TV

Sisarukset pitävät yhtä

Babajoun perhe on erilainen sarja maahanmuuttajista.

Tilaajille

Babajoun perhe, TV1 KLO 21.00

Draamasarja. Diktaattori Idi Aminia paenneiden vanhempien välit eivät ole enää parhaat mahdolliset, mutta he ovat sinnitelleet neljän lapsen takia Tukholmassa jo viisi vuotta, sillä paluu Kampalaan on mahdotonta.

Ja sitten sama kansanmurhaaja vaikuttaa heidän elämäänsä välillisesti vielä toisen kerran.

Ugandan talouden täysin romahduttaneen hirmuhallinnon loppuminen mahdollistaa paluumuuton vanhaan kotimaahan, mutta vaimo ei halua lähteä miehensä matkaan.

Ruotsalaisen

Karim Bakerin ohjaaman ja SVT:n tuottaman Babajoun perheen ( Familjen Babajou, 2009) alku ei ole pohjoismaiseksi televisiosarjaksi silti tavaton. Melko nopeasti selviää, että tarinassa on pohjimmiltaan kyse yhden ydinperheen sisäisistä suhteista.

Vainoa paennut Babajoun perhe ei edusta mitään tavattoman poikkeavaa "toista", kuten maahanmuuttoa ja siirtolaisuutta sivuavissa teoksissa on tavallista - myös korrektin suvaitsevaisuuden kyllästämässä Ruotsissa.

Tässä yksityisessä, vuoteen 1980 sijoittuvassa tarinassa on niin paljon yleistä, että pienellä säädöllä kuusihenkisen talouden tilalle voi kuvitella melkein Virtaset tai minkä tahansa valtaväestöstä vähänkään erottuvan eurooppalaisen maahanmuuttajaperheen.

Ruotsiin vuoden vanhana muuttanut Karim Baker, 37 on kirjoittanut kolmeosaisen Babajoun perheen veljensä, Ruotsissa syntyneen Alexander Karimin, 35, kanssa.

Molemmat ovat Yhdysvalloissa opiskelleita elokuvaohjaajia - kuten heidän isoveljensä Othman Karim, 41, joka on läsnä sarjassa yhden roolihahmon esikuvana.

Tragediaa ja komediaa sekoittava Babajoun perhe on osaksi omaelämäkerrallinen, sillä samanlaisen kulttuurisen taustan lisäksi Karimin sisarukset ovat käyneet läpi vanhempien avioeron sekä liikemiesisän paluun Ugandaan. Välttämättömiin valintoihin tiivistyvän vahvan draaman ytimessä ovatkin vaikean avioeron vaikutukset alaikäisten lasten elämään.

Babajoun

perheessä lapset saavat selvittää ongelmia suurimmaksi osaksi vielä keskenään, sillä parempaa tulevaisuutta tavoitteleva vahva äiti ( Zarina Musa) joutuu tekemään arkipäivät töitä toisella paikkakunnalla.

Hän on muuttanut neljän lapsen kanssa tukholmalaisesta lähiöstä Skoonen Helsingborgiin ja hankkinut aivan kaupungin arvokeskustasta suuren asunnon.

Kaikki ongelmat eivät jää tietysti taakse Tukholmaan ja jokainen lapsi koettaa sopeutua tilanteeseen tavallaan.

Vanhin lapsi Big Willy ( David Nzinga) ja nuorin Timmy ( Dakota Trancher Williams) yrittävät itsenäistyä hankkimalla sosiaalista valtaa. Keskimmäiset Miriam ( Miranda Israelsson) ja Abu ( Joel Valois) etsivät korvikeaikuisia - ja joutuvat oudoille teille.

Vanhempien puute on silti vaikein neljätoistavuotiaalle Big Willylle. Hänen pitäisi olla kotona jonkinlainen isäntä juuri siinä vaiheessa, jolloin se kiinnostaa kaikkien vähiten.

Mutta kaikki oppivat, kantapään kautta.

Sarjan kolmesta jaksosta vahvin on toinen, joka sisältää absurdin, royanderssonmaisen elokuvan aihion.

Miriam ystävystyy talossaan asuvan vanhan natsin kanssa, sillä hän uskoo Schmidtin ( Stig Ossian Ericson) voivan auttaa häntä: Schmidt kun haluaa lähettää kaikki "mutiaiset" Afrikkaan ja Miriam haluaa lähteä Ugandaan isän luokse.

Kaikki perheenjäseniä näyttelevät ovat isää (Alexander Karim) lukuun ottamatta harrastelijoita ja uskottavia vaativissa rooleissaan.

Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää