Radio ja TV

Norja muuttui surun kansaksi

Norjassa 22.heinäkuuta yhden ihmisen viha muuttui verilöylyksi. Dokumentissa silminnäkijät kertovat, mitä saarella tapahtui.

Tilaajille

Ulkolinja: Norja, heinäkuussa 2011, TV1 klo 21.40

Dokumentti. "Jos yksi ihminen pystyy näyttämään noin paljon vihaa, kuvitelkaa millaisen määrän rakkautta voisimme näyttää yhdessä." Repliikki on nuoren norjalaistytön CNN:n uutisten haastattelusta. Hän oli yksi niistä hieman yli 600:sta, jotka pelastuivat karmeasta ihmisjahdista Norjan Utøyan saarella.

Siitä on aikaa vasta kuukausi, kun Anders Behring Breivik räjäytti pommin Oslon keskustassa ja ampui sen jälkeen saarella lukuisia nuoria ja leirin ohjaajia.

Hän tappoi yhteensä 77 ihmistä ja haavoitti yli 150:tä.

Terroriteko tuli yhtä suurena shokkina kuin aikoinaan Suomen koulusurmat tai Ruotsin ulkoministeri Anna Lindhin murha vuonna 2003.

Sinisilmäisesti oli ajateltu, ettei nyt sentään Norjassa, jossa tuntui olevan aina kaikki niin mallillaan.

Hieman arvelutti, että näin pian ja näin rankasta aiheesta tehdään dokumentti. Onneksi sen tekivät norjalaiset itse. Tämä on heidän surunsa, ja he itse osaavat käsitellä aiheen koskettavasti tunteella, mutta ilman ylilyöntejä.

Breivik kuvitteli tulevansa kuulluksi, mutta tapahtui päinvastoin. Norjalaiset yhdistyivät, täyttivät Oslon kukilla ja marssivat suvaitsevaisuuden ja rauhan puolesta. Näkymää Oslon kaduilla verrattiin vuoden 1945 vapautumispäivään, jolloin 200000 norjalaista juhli kaduilla Saksan kukistumista.

Dokumentti alkaa entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin matkasta saarelle. Nuoret laulavat ja ottavat juhlapuhujansa ilolla vastaan. Tunnelma on lämmin. Nuoret kuulevat, että Oslon keskustassa on räjähtänyt. He uskovat silti itse olevansa turvassa. Onhan saarella suuri vieras ja tämän turvamiehet. Kukaan ei vielä tiennyt, että Breivikin kohteena oli juuri Brundtland.

Dokumentissa nuoret pelastuneet kertovat, mitä tuona kohtalokkaana päivänä saarella oikein tapahtui. He kertaavat omat kauhunhetkensä ja pakonsa, muistelevat ystäviään. Uutisryhmien ilmakuvat näyttävät ruumismääriä ja meressä pakoon pyrkiviä.

Ohjelma näyttää myös Oslon tuhoisat jäljet, osia poliisien tiedotustilaisuudesta sekä muistojumalanpalveluksesta. Dokumentti vie tapahtumien ytimeen. Surua on vaikea katsoa. Mutta dokumentissa ei paista viha.

Poliisien hidas saapuminen saarelle saa karmea rinnastuksen, kun dokumentissa todetaan, että Breivik tappoi yhden ihmisen minuutissa. Hän ehti murhata 69 ihmistä saarella. Muuten joukkomurhaajalle ei suoda juuri yhtään ajatusta, mikä on äärimmäisen hieno päätös.

Norjan 22.heinäkuuta 2011 jää varmasti mieleen kuten 11.syyskuuta New Yorkin terrori-isku. Dokumentti on rauhallinen ja arvostava muisto-ohjelma menehtyneille. Ehkä se tuo osaltaan lohtua omaisille. Tuhannet ihmiset aina kuningasta ja kruununprinssiä myöten osoittavat surunsa ja kunnioituksensa.

Viime perjantaina omaiset pääsivät saarelle ja heille näytettiin paikat, joissa heidän rakkaansa saivat surmansa.

Tapahtuman uskotaan auttavan omaisia surussaan. Sunnuntaina Oslossa järjestettiin kansallinen muistotilaisuus murhatuille. Päivä on julistettu kansalliseksi joukkomurhan muistopäiväksi. Suru on kansan yhteinen. Norjalaiset eivät ole jättäneet omaisia yksin. He pitävät toisistaan huolen.

Arja Aho

Onneksi dokumentin tekivät norjalaiset itse, tämä on heidän surunsa. Dokumentista ei paista viha.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää