Radio ja TV

Nyt on Kataisen vuoro astua tentattavaksi

Pääministerin haastattelutunti on säilynyt muuttumattomana 1960-luvulta asti.

Tilaajille

Pääministerin haastattelutunti,

Radio Suomi klo 14.03

Keskusteluohjelma.

Pääministerin haastattelutunti on yksi suomalaisen radion instituutioista, joka säilyy muuttumattomana vuosikymmenestä ja vaalikaudesta toiseen. Nyt "Suomen vanhin talk show" palaa ohjelmistoon pitkän tauon jälkeen.

Viimeksi tentattavana oli Mari Kiviniemi helmikuun lopulla. Sitten tulivat vaalit, pitkät hallitusneuvottelut, kesälomat ja lopuksi vielä Radio Suomen taajuden vallanneet Yleisurheilun MM-kisat, mutta nyt on Jyrki Kataisen vuoro vihdoin astua toimittajien haastateltavaksi.

Pääministerin haastattelutunti täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

Niilo Ihamäen ideoimasta ohjelmasta piti alunperin tulla presidentin haastattelutunti, mutta Kekkonen ei suostunut istumaan piinapenkkiin.

Sen sijaan pääministerit ovat kukin vuorollaan osallistuneet ohjelman toteuttamisen - ainoana poikkeuksena Kalevi Sorsa, joka 70-luvun lopulla suivaantui Yleisradion "mediakratiaan". Ohjelma palasi ohjelmistoon vasta Harri Holkerin kaudella vuonna 1987.

Alkuvaiheessa haastattelijoiksi studioon kutsuttiin päivälehtien päätoimittajia. Myöhemmin he vaihtuivat politiikan toimittajiin, ja paletti laajeni käsittämään esimerkiksi Nelosen, MTV3:n ja STT:n.

Radiouutisten politiikan toimittaja Jari Niemelä on luotsannut Pääministerin haastattelutuntia Holkerin ajoilta asti. Ohjelman tyyli on herrasmiesmäisen asiallinen. Studiossa ei puhuta päällekkäin tai huudella välikommentteja. Etevä puheenjohtaja huolehtii, ettei keskustelu jää junnaamaan paikoilleen ja kaikki saavat suunvuoron.

"Tämä on myös pääministerille foorumi, jossa voi keskustella. Minulla on sellainen tunne, että pääministerit ovat viihtyneet täällä", Niemelä kuvailee.

Pääministerin haastattelutunti on hyvin suomalainen ilmiö - vastaavaa ohjelmaa ei ilmeisesti tehdä missään muualla. Se on myös hyvin radionomainen ohjelma.

"Nimenomaan radiossa tämä toimii. Televisiossa vastaavaa yritettiin 60- ja 70-lukujen vaihteessa, mutta ohjelma oli liian kankea, eikä kiinnostanut katsojia." Ohjelmassa käsitellyt asiat ovat heijastaneet eri aikakausien poliittista ilmapiiriä. Vielä 70-luvun alussa ulkopolitiikka oli tabu, josta ei saanut kysyä - varsinkaan suorassa lähetyksessä. Nykyään tabuja ei ole. Sen sijaan monet teemat pysyvät framilla vuodesta toiseen. Melkein jokaisessa ohjelmassa käsitellään esimerkiksi Nato-jäsenyyttä.

Haastattelutuntia seurataan edelleen muissa medioissa aktiivisesti. Ohjelman keskusteluja siteerataan lehdistössä melkein joka kerta.

Haastattelutuntia tehdään yleensä pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Muutaman kerran vuodessa ohjelmaa pyritään lähettämään maakunnista, jolloin studiossa on paikallisia toimittajia.

"Kerran meinasimme ajaa hirvikolarin, kun teimme tätä Kotkassa", Niemelä muistelee.

Kerran puolestaan Merja Vanhanen oli lentoemäntänä koneessa, jolla toimittajat palasivat Rovaniemeltä tenttaamasta Matti Vanhasta.

Pariskunnan erosta kerrotiin julkisuudessa seuraavalla viikolla.

Tällä kertaa studiossa ovat Heikki Vento Turun Sanomista, Marko Junkkari Helsingin Sanomista, Pekka Kinnunen Yleisradiosta ja Johanna Vesikallio STT:sta.

On helppo arvata, että haastattelutunnin keskustelussa sivutaan ainakin vaikeita hallitusneuvotteluja ja Kreikan taloustilannetta.

Niiden käsittelemiseen tunti on yllättävän lyhyt aika.

"Tv:ssä vastaavaa yritettiin 60- ja 70-lukujen vaihteessa, mutta ohjelma oli kankea, eikä kiinnostanut katsojia."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää