Radio ja TV

Suomalaisen taitoluistelun ääni

Anuliisa Uotila on opastanut suomalaista taitoluisteluyleisöä 1980-luvulta lähtien.

Tilaajille

Taitoluistelun GP-kisat,

TV2 klo 14.30 ja 18.00

Tv-urheilu. "Joo, sen takia mulla on vieläkin nämä pussukat silmien alla", Anuliisa Uotila selittää kollegoilleen Ylen tv-talon käytävillä Pasilassa. Hän on valvonut viime viikonloppuna taitoluistelun Grand Prix -kisojen takia.

Harva katsoja tulee ajatelleeksi, että kisojen selostajat tekevät työnsä reaaliajassa, vaikka pysyvätkin Helsingissä ja varsinainen lähetys tulee ulos vasta seuraavana päivänä. GP-kilpailu pidettiin viimeksi Kanadassa, ja aikaeron takia Uotilan työvuoro alkoi yöllä klo 2.30.

Uotilan mielestä suora selostus on aina kiinnostavampaa, myös katsojien kannalta.

"Sävy on elävämpi, jos selostaja ei tiedä, miten käy. Suorassa selostuksessa ei voi tietää, osuvatko omat arviot oikeaan vai eivät", Uotila sanoo.

Uotilan ääni on tullut tutuksi lukemattomista taitoluistelulähetyksistä jo 1980-luvulta lähtien. Silloinen Ylen selostaja Seppo Kannas nappasi hänet lähetykseen, kun Uotila oli joissakin kisoissa mukana valmentajan roolissa.

Nyttemmin Uotilaa on kuultu yleensä Tapio Suomisen asiantuntijakumppanina, ja toisinaan hän hoitaa selostajan työt yksin.

Suomalaisten naisluistelijoiden menestyksen myötä taitoluistelusta on tullut entistäkin suositumpi tv-laji. GP-kisoja esitetään nyt Ylellä toista kertaa, ja niitä nähdään joka viikonloppu jouluun saakka. Tänä viikonloppuna kilpailu pidetään Shanghaissa, eikä Uotilan tarvitse valvoa.

Uotila on avannut katsojille taitoluistelun vaikeita termejä kolmoislutzeista hyppysarjoihin - tai on ainakin yrittänyt.

"On vaikea aistia, miten paljon ihmiset ymmärtävät lajikieltä, mutta minun on käytettävä sitä. Toivon, että katsojat oppivat jotakin selostuksistani. Autan katsojaa asettumaan itsekin arvioijan asemaan." Uotila sanoo olevansa taitoluistelun sekatyöläinen. Hän toimii edelleen myös valmentajana.

Ja tietenkin Uotila on itsekin luistellut: hänellä on Suomen mestaruus vuodelta 1970.

Uotilan suosikkihyppy kisoissa on kolmoisaxel, ainoa hypyistä, joka lähtee eteen päin. Vain harva nainen hallitsee sen. Yksi heistä on Japanin Mao Asada.

Nykyluistelijoista Uotila mainitsee omina suosikkeinaan muun muassa kanadalaisen Patrick Chanin ja amerikkalaisen Alyssa Czisnyn. "Czisny tekee maailman parhaat piruetit." Uotila yrittää aina olla mahdollisimman rehellinen omille vaikutelmilleen, myös silloin kun jäällä luistelee suomalainen.

"Vaikka tietysti sitä aina toivoo, että suomalainen menestyy, ja tunteet tulevat esiin. Silloin selostukseen tulee helposti sellaisia 'olisi ansainnut' -tyylisiä kommentteja." Mitä tapahtuu selostamossa, kun Kiira Korpi pyllähtää jäälle?

"Pettymys varmasti kuuluu äänestä, mutta samalla yritän myös pohtia, miksi hän kaatui ja miksi juuri tässä elementissä." Kiira Korpi ei ole tällä kaudella vielä luistellut GP-kilpailussa, mutta ensi viikon lopulla hän nousee jäälle Japanin Sapporossa.

Laura Lepistö on ilmoittanut jättävänsä taas koko kauden väliin. Uotila pitää Lepistön vammautumista hyvin traagisena.

"Kun kaksi kautta jää väliin, voi olla todella vaikeaa enää palata." Tulevista suomalaissukupolvista Uotila ei halua nostaa nimiä esiin, mutta sanoo, että sekä miehillä että naisilla on tasaisen hyvä taso.

Onko taitoluistelu taidetta? Uotilan mielestä ilman muuta, ja moni muukin urheilulaji voi olla "hetken taidetta".

Toisinaan selostamossa koetaan kuitenkin myös kiusallisia hetkiä, jos jäällä nähdään esityksiä, jotka osoittavat pelkästään huonoa makua.

"Ne ovat vaikeita hetkiä, kun ei voi tai raaski sanoa suoraan, että esimerkiksi asut ovat kaameita. Joskushan on kysymys kulttuurisistakin eroista." Uotila on itse ollut puhumassa sen puolesta, että GP-kisat televisioidaan. Sarjan kilpailut ovat katsojan kannalta kompakteja, koska kilpailijoita on vähän ja kaikki ovat huippuja.

"Ja taitoluistelu on aina äärimmäisen hyvä tv-laji", Uotila kehuu.

Anuliisa Uotilan suosikkihyppy kisoissa on kolmoisaxel.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää