Radio ja TV    |   kanavalla

Tuhansien vitsien nainen

Tilaajille

hs.kulttuuri@hs.fi

Kirjoittajan mielestä ympäristön värillisyydessä ja tv:n mustavalkoisuudessa ei ollut ristiriitaa.

En ole aikoihin nähnyt televisiosta mitään yhtä riipaisevan surullista.

Kasvonsa useaan kertaan leikkauttanut nainen kertoo itkien, miten hän on menettänyt ainoan ystävänsä, jolle pystyi sanomaan: "Muistatko silloin kun..." Itkevä nainen on loistava amerikkalainen stand up -koomikko Joan Rivers.

FST5 esitti Riversistä torstai-iltana dokumentin, jossa seurattiin hänen elämäänsä vuoden ajan. Riversiä kuvattiin sekä lavalla esiintymässä että yksityishenkilönä.

Koomikko Rivers on 76-vuotias ja ollut alalla parikymppisestä lähtien. Hänellä on kotonaan valtava arkisto, johon hän on koonnut teemoittain järjestykseen uransa aikana kertomansa vitsit. Niitä on kymmeniätuhansia.

Rivers on ainutlaatuinen sekä pitkän uransa että jatkuvan uudistumisen ansiosta. Läheiset kuvaavat häntä työnarkomaaniksi. Rivers on valmis tekemään mitä tahansa, vaikka vanhusten vaippamainoksia, koska tarvitsee rahaa eikä osaa olla tekemättä mitään.

Totta kai Joan Rivers haluaisi esiintyä Las Vegasissa tuhansille ihmisille ilta toisensa jälkeen, mutta koska se ei ole mahdollista, hän tekee muutaman keikan viikossa pienillä klubeilla New Yorkissa. Näin hän pääsee testaamaan materiaaliaan ja säilyttää samalla tuntuman esiintymiseen.

Yksi keikka osui pieneen kaupunkiin Wisconsiniin. Rivers oli hermostunut. Hän oli varma, että se materiaali, joka menee New Yorkissa, ei osu Wisconsinissa.

Epäonnistuminen oli hilkulla. Yleisön joukossa ollut mies ei pitänyt Riversin mykkävitsistä, koska miehen poika oli mykkä. Hiljaisuus laskeutui saliin.

Riverskin meni sanattomaksi, mutta otti lopulta tilanteen haltuunsa selvittämällä, mistä komiikassa on kysymys. Hän ei pyydellyt anteeksi. Mies lähti salista.

Keikan jälkeen Joan Rivers oli täysin uupunut. Tilanne oli ollut äärimmäisen vaikea, mutta yleisö palkitsi Riversin ratkaisun lavalla antamalla hänelle raikuvat aplodit.

Rivers on aloittanut uransa monta kertaa täysin nollasta. Vielä 76-vuotiaana hän on valmis mihin tahansa uhrauksiin jatkaakseen uraansa. Hän toivoo voivansa seisoa lavalla 93-vuotiaana. Silloin hänestä tulisi pisimmän uran tehnyt stand up -koomikkonainen.

Sen keikan haluaisin nähdä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää