Raha

Tili taas tyhjänä? – Näillä sovelluksilla pysyt kärryillä siitä, mihin rahasi menevät

Sovellukset auttavat oman budjetin laatimisessa ja pitämisessä.

Joka kuukausi sama juttu: kovalla työllä hankittu palkka tuntuu vain katoavan jonnekin.

Jos pankkitilin tuijottaminen ahdistaa ja omasta rahankäytöstä haluaa selkeän kuvan, oma talous kannattaa budjetoida. Rahavirtoja voi seurata vaikkapa Marttojen budjettilaskurilla.

Talousarvion tekeminen taulukkolaskentaohjelmalla ei tosin kuulosta kovin houkuttelevalta. Siksi on kehitetty näppäriä älypuhelinsovelluksia.

Pivo

Budjettisovellusten suomenkielinen vaihtoehto yhdistää pankkitiedot, maksukortit ja suosikkikaupat. Mobiililompakko kerää tietoa rahankäytöstä ja laatii sen avulla budjetin. Se summaa, mistä rahat tulevat, mihin ne menevät ja mihin riittävät.

Käytetty raha jakautuu eri kulutusryhmiin selkeiksi ja helppolukuisiksi kaavioiksi. Sovellus myös ehdottaa, miten rahaa voisi kenties käyttää, eli kertoo yhteistyökumppaneiden tarjouksista.

Toistaiseksi Pivosta saavat eniten irti Osuuspankin asiakkaat, sillä maksukortin lisääminen palveluun ja tilitapahtumien seuraaminen edellyttävät OP:n verkkopalvelutunnuksia. City­shopparin ja Pinsin etuohjelmia pääsevät hyödyntämään kaikki.

Saatavilla maksutta Androidille, iOsille ja Windows Phonelle.

You Need A Budget

YNAB on sovellus, joka auttaa säästämään rahaa. Se sopii kaikille ja varsinkin jo vähän velkaantuneille, jotka haluavat taloutensa tasapainoon.

Budjetin rakentaminen sovelluksella vaatii kärsivällisyyttä. Kaikki tulot ja menot täytyy kirjata itse, koska yhteyttä suomalaisiin pankkeihin tai maksukortteihin ei ole. Tiedot tuloista ja menoista pitää päivittää tunnollisesti ja säännöllisesti, jotta rahankäytön syynäämisestä olisi hyötyä.

Vaivannäkö voi kuitenkin kannattaa, sillä sovelluksen avulla voi saada kattavan kuvan omasta taloudesta. Sovellus myös neuvoo, miten budjettiaan pystyy käytännössä noudattamaan. Käyttäjät voivat osallistua netin kautta videoluentoihin, joissa asiantuntijat antavat talousneuvoja arkeen.

Sovellus on maksullinen, mutta kehittäjät mainostavat, että sen avulla säästää keskimäärin parisataa euroa kuukaudessa. Esimerkiksi näin: ”Jätä Starbucks väliin kerran tässä kuussa, niin olet maksanut sovelluksen ja vähentänyt 450 kaloria.”

Saatavilla Androidille, iOsille ja Windows Phonelle. Ensimmäinen kuukausi maksutta, sen jälkeen viisi dollaria kuussa.

What Card

Monella on lompakossa useampia maksukortteja, ja matkalla herää aina sama kysymys: kannattaako vaihtaa valuuttaa vai nostaa tililtä kohteessa? Tai olisiko sittenkin järkevämpää maksaa ostokset luotolla – ja millähän kortilla?

What Card on säästeliään shoppailijan kaveri, joka kannattaa ottaa ulkomaanmatkalle. Sovellus ohjaa kuluttajan löytämään halvimman maksukortin eri tilanteisiin ja auttaa näin säästämään rahaa.

Se kertoo, millä kortilla ostos kannattaa tehdä tai kannattaako nostaa rahaa automaatista, eli missä ovat pienimmät lisämaksut. Sovellukseen on ladattu satojen, myös suomalaisten, maksukorttien palvelumaksut ja valuutanvaihtokulut. Sovelluksesta on hyötyä kotimaassakin, sillä joillakin korteilla pitää maksaa automaatilla palvelumaksuja, eikä kaikilla enää ole perinteistä pankkikorttia.

Saatavilla maksutta Androidille ja iOsille.

Daily Cost

Yksinkertainen ja helppokäyttöinen sovellus, johon käyttäjä kirjaa päivittäiset kulunsa. Omat luokat on esimerkiksi ravintolalaskuille, matkalipuille ja elokuville. Kun tiedot on kirjattu, sovellus piirtää kaavion ja näyttää, mihin rahaa on mennyt.

Tulokset voivat yllättää: oho, pelkästään ruokakauppaan menee vuodessa noin kuukauden palkkaa vastaava summa. Kuntosalin vuosimaksulla taas lyhentäisi kuukauden asuntolainat.

Ihan täydellinen apu budjetoimiseen Daily Cost ei silti ole, koska siihen ei merkitä tuloja.

Saatavilla maksutta iOS:lle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Rahankäyttö
 • Sovellukset
 • Tekniikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Katso vain tähtiin, näet minut siellä” – Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla, mutta sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen
  3. Slovakialaisen tanssiteatterin lumoava Carmen on ennätysmäisen eroottinen
  4. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  5. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  6. Kerran vuodessa pohjoisenglantilainen pikkukaupunki muuttuu sarjakuvaparatiisiksi, jossa voi bongata muumeja pääkadulla
  7. Sinisten Sampo Terho Ylellä: Jätämme presidentinvaalit väliin
  8. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoituksiin voi saapua satoja ihmisiä Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”
  9. Anna Tuori hyppää uusissa maalauksissaan keskelle nykyajan nopeatempoista arkea
  10. Tänään televisiossa: Natsien hallitsema Saksa pohjusti elokuvillaan mielisairaiden ja vammaisten tappamista
  11. Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi
  12. Näytä lisää