Raha

Promoottori Jari Wilén uskoo vapaaottelun nousevan kovaan suosioon Suomessa – ”Ruoholahdessa räjähtää toukokuussa atomipommi”

Vapaaottelu on raakaa peliä, ja sen suosio kasvaa Suomessakin. Promoottori Jari Wilén aikoo tehdä ottelutapahtumista ison bisneksen.

Kirkkonummelainen Jari Wilén, 57, on varsinainen sporttiroikale. Pitkä ja roteva mies on urheillut lähes koko ikänsä.

Sosiaalinen ja puhelias Wilén on pelannut perinteisiä joukkuepalloilulajeja, kuten jalkapalloa, koripalloa, jääkiekkoa ja käsipalloa.

Jalkapalloa ja jääkiekkoa hän pelasi ykkösdivisioonatasolla, mutta lähimmäksi maailman huippua hän pääsi maahockeyssä, jossa hänestä tuli vahingossa melkein olympiaurheilija.

”Suomen maahockeymaajoukkue oli lähellä päästä Moskovan olympialaisiin 1980, kun niin moni länsimaa boikotoi kisoja”, Wilén muistelee.

”Olin silloin Suomen maalivahti. Jos yksi tai kaksi maata olisi vielä osallistunut boikottiin, olisimme päässeet olympialaisiin.”

Näillä lajeilla ja olympiakisoilla on pitkät perinteet ja vakiintunut maine. Näillä lajeilla ja kisoilla tehdään rutkasti rahaa, mutta niiden juuret ovat kilpailussa, amatööriydessä ja leikissä.

Nyt Wilén on hurahtanut nuoreen lajiin, itseään yli 30 vuotta nuorempaan. Laji on vapaaottelu.

Sen juuret ovat syvällä bisneksessä. Ja bisnestä hän haluaa vapaaottelulla tehdä.

Sanotaan, että vapaaottelu on maailman nopeiten kasvava ammattilaisurheilun muoto.

Vapaaottelu on täyskontaktilaji, jossa yhdistetään eri kamppailulajien kuten painin, judon, ju-jutsun ja nyrkkeilyn tekniikoita. Suojuksien vähyys ja hanskojen ohuus lisäävät hurjuuskerrointa.

Vapaaottelu on noussut paheksutusta marginaalilajista melkein normaaliksi urheilulajiksi – myös Suomessa.

Vielä 2000-luvun alussa vapaaottelusta Helsingin Sanomiin tehtyä yksittäistä juttua paheksuttiin. Viime kesänä HS:n Sunnuntai-sivuilla oli monen sivun juttu vapaaottelija Makwan Amirkhanista otsikolla Äidin pieni taistelija. Se oli erittäin ­luettu ja pidetty juttu.

Suomalaiset Amirkhani ja Teemu Packalén voittivat ottelunsa UFC-organisaation vapaaottelutapahtumassa Lontoossa helmikuussa.

Suoratoistopalvelu Viaplay näytti tapahtuman ilmaiseksi ja ilmoitti, että se keräsi yhtiön ennätysyleisön.

Lontoon vapaaottelutapahtumaa seurasi viisi kertaa enemmän suomalaiskatsojia kuin suosituimpia NHL:n jääkiekkopelejä tai Mestarien liigan jalkapallo-otteluja.

Jääkiekkohullussa maassa vapaaottelulla oli huomattavasti enemmän katsojia kuin Teemu Selänteen NHL-paidan jäädytyksellä, tiedotti Viaplayn toimitusjohtaja Jonas Karlen tuolloin.

Hän myös ennusti, että vapaaottelun suosio kasvaa Suomessa räjähdysmäisesti.

Jari Wilénkin odottaa vertauskuvallista räjähdystä. Ja isoa.

”Ruoholahdessa räjähtää toukokuussa atomipommi, jota muistellaan vielä kolmen vuoden kuluttuakin”, hän ilmoittaa pitkän linjan myyntimiehen ja tuoreen kamppailu-urheilupromoottorin itsevarmuudella.

Atomipommilla hän tarkoittaa Ruoholahden Kaapelitehtaalla 28. toukokuuta järjestettävää vapaa-ottelutapahtumaa nimeltään NFC Fight Night.

NFC on lyhenne sanoista Nordic Fighting Championship. NFC on seura ja osakeyhtiö, jonka toimitusjohtaja ja promoottori Wilén on.

NFC sai alkunsa vuosi sitten espoolaisen Esport Centerin kuntosalilla, jossa hän harrastaa potkunyrkkeilyä ja nyrkkeilyä kuntoilumielessä.

Wilén ja hänen salikaverinsa pohtivat, kuinka suomalaista vapaaottelua voisi viedä eteenpäin ja kuinka sillä ehkä voisi tehdä jopa rahaa.

Kenelläkään ei ollut merkittävää vapaaottelutaustaa tai kokemusta lajista, mutta he näkivät lajin mahdollisuudet.

Kuuden kaveruksen porukka kokoontui espoolaisessa laki­asiaintoimistossa ja perusti NFC:n, jonka puheenjohtaja on lakimies Jukka Autio.

Amirkhanin ja Packalénin uroteoista ja lajin suosion kasvusta huolimatta vapaaottelu on Suomessa vielä erittäin pieni laji. Saleja on alle 50 ja ottelijoita pari sataa.

Kuten monessa muussakin lajissa, samat puuhamiehet ja -naiset joutuvat valmentamaan, johtamaan, tuomaroimaan ja manageroimaan.

Nykyaikainen vapaaottelu on syntynyt kirjaimellisesti raa’aksi liiketoiminnaksi Yhdysvalloissa 1993.

Kun NFC tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen, uho oli kova. NFC ilmoitti haastavansa alan ylivoimaisen jättiläisen, yhdysvaltalaisen UFC-organisaa­tion, joka takoo miljardibisnestä ja levittäytyy ympäri maailmaa.

Koko laji alkoi UFC:stä, jonka arvo on melkein kaksi miljardia euroa.

Se oli turhan räväkkä startti, ja NFC herätti lajipiireissä epäluuloa. Wilén muuttikin linjaa maltillisemmaksi.

Suomessa urheilussa ja monessa muussakin asiassa on vallalla talkooperinne, josta on vaikea nousta tekemään järkevää liiketoimintaa.

Kun kaikki tehdään tai joudutaan tekemään talkoilla, se myös näyttää talkoilla tehdyltä. Kukaan ei halua maksaa kovin suuria summia perusurheilusuorituksesta ja jonkun sukulaisen tekemistä mokkapaloista.

Valitettavasti monesti on ensin satsattava rahaa sitä saadakseen.

NFC haluaa tehdä juuri tämän vapaaottelulle. Alan uranuurtaja on viime vuosina Suomessa ollut Cage-organisaatio, jonka kilpailijaksi NFC ilmoittautuu.

Cage-promootio on järjestänyt kymmeniä vapaaottelun ammattilaistapahtumia.

”Näen tässä tulevaisuuden lajin. Suomessa on järjestetty hyviä vapaaottelutapahtumia nykyisillä resursseilla, mutta me vain haluamme tehdä isompaa ja erilaista tapahtumaa”, Wilén sanoo.

”Enää ei riitä, että avaa jumppasalin ovet tuntia ennen, sytyttää valot ja sammuttaa ne otteluiden jälkeen, ja yhdeltä tiskiltä saa makkaraa ja toiselta kahvia.”

Wilénin mukaan lajissa kaikki on tehty samalla tavalla jo kymmenen vuotta.

”Maailma ympärillä on kuitenkin mennyt eteenpäin. Haluamme nostaa vapaaotteluillat uudelle tasolle. Nyt ottelutapahtumissa käy lähinnä laji-ihmisiä, mutta haluamme laajemman yleisön, ne matit ja maijat liikkeelle. Se taas vaatii kunnon koko päivän viihdetapahtuman”, hän sanoo.

Hän odottaa, että NFC:n ensimmäiseen iltaan tulisi 1 500–2 000 ihmistä. Satoja lippuja on kuulemma jo myyty.

”Meillä on kylmää juomaa ja lämmintä ruokaa. Bändi, hyvät dj:t, äänentoisto ja valot. Esittelemme moottoripyöriä ja avaamme ovet hyvissä ajoin iltapäivällä.”

Fanit pääsevät aivan otteluhäkin viereen.

”Hyvä tunnelma tarttuu myös ottelijoihin, joista pidetään hyvää huolta muutenkin. Suljemme ovet vasta kolmelta yöllä. Haluamme, että ihmiset tulevat meidän luokse jatkoille illan muista tapahtumista.”

Lajin pariin on jo odotettu ulkopuolista bisnesosaamista. Wilén haluaa mukaan lisää yritysjohtajia ja heidän mukanaan rahaa.

”Suomessa on kyllä paljon johtajia, jotka harrastavat esimerkiksi budolajeja. He ymmärtäisivät varmasti vapaaottelun monipuolisuuden ja kovuuden.”

Ruotsi on vapaaottelun suurmaita. Siellä lajia veti pitkään sijoitustutkimusyhtiö Morningstarin toimitusjohtaja George Sallfeldt, joka on näkyvä ja tunnettu mies Ruotsin finanssimaailmassa.

Suomessa taas lajiliitto SVOL unohti hakea valtion tukirahoja ajoissa.

Mutta ei alku ole ollut helppo NFC:llekään. Talkoiksihan homma on mennyt.

”Melkein tuhat tuntia tähän on uponnut työtunteja oman työn ohessa. Rahaa on satsattu kymmeniätuhansia euroja”, omaa maahantuontiyhtiötä pyörittävä Wilén kertoo.

”Pelkkiin rutiinihommiin menee pirusti aikaa, kun koko ajan pitää hoitaa tai tilata jotain. Muutaman kuukauden kokemuksen perustella voin sanoa, että ei tämä mikään räjähtävä bisnes ole, vielä. Mutta kaikki on mahdollista, ehkä jo vuoden päästä tilanne on toinen.”

”Uuden tuominen on aina hankalaa, ja vastustus on kovaa. Tämä on kovien ihmisten kova laji, ja aluksi pitää saada heidän luottamuksensa. Mutta pikku hiljaa homma alkaa toimia. Kun julkistimme illan ottelijat, laji-ihmiset ymmärsivät, että tapahtumasta tulee todella kova Suomen mittakaavassa.”

NFC:n urheilullinen tavoite on saada suomalaisia ottelijoita UFC:hen ja toiseen suureen organisaatioon, venäläiseen M-1 Globaliin.

Suomen suurimmat tähdet Makwan Amirkhani ja Teemu Packalén ovat jo UFC:n leirissä, joten heitä ei kotimaisten järjestäjien tapahtumissa nähdä.

”Laji totta kai nousee ja sitä myydään yksilöiden kautta. Heidän menestyksensä buustaa lajia.”

Wilénin mukaan NFC:n tapahtumaan on tulossa suurien organisaatioiden ”isoja herroja” tarkkailemaan ottelijoita. Ehkä Timo-Juhani Hirvikangas, Hannan Housmand tai virolainen Ott Tõnissaar ponkaisevat NFC:n kautta UFC:hen.

Vahvojen lajihuhujen mukaan Eurooppaan perustetaan lähiaikoina uusi organisaatio, eräänlainen eurooppalainen UFC.

NFC:n esikuvan UFC:n tarina on urheiluhistorian merkillisimpiä.

Monen mielestä voi olla melko kaukaa haettua, että Jari Wilén kavereineen saisi rakennettua kasvavan mutta pienen kamppailulajin ympärille järkevää liiketoimintaa.

Urheilun ja bisneksen yhdistäminen on ylipäätään keskimääräistä vaikeampaa.

UFC:n esimerkki kuitenkin muistuttaa, että kaikki todellakin on mahdollista.

1990-luvun alussa yhdysvaltalainen mainosmies Art Davie halusi ratkaista yhden sen ajan kuumimmista kysymyksistä: mikä kamppailulaji on tehokkain?

Davie ajatteli, että turnaus, jossa eri kamppailulajien edustajat ottelisivat toisiaan vastaan, olisi mainio televisio-ohjelma. Hän hioi ideaa brasilialaisen Gracien ju-jutsu-suvun kanssa.

Davie otti kehitystyöhön mukaan John Miliuksen, kiistellyn elokuvaohjaajan ja käsikirjoittajan. Asehullu Milius oli käsikirjoittanut Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan ja ohjannut Conan Barbaarin.

Miliuksen mielestä olisi ollut tv-toteutuksen kannalta tyylikästä, jos kamppailualuetta olisi ympäröinyt sähköaita tai vallihauta, jossa olisi uinut alligaattoreita.

Lopulta syntyi kahdeksankulmainen otteluhäkki.

Ensimmäiseen Ultimate Fighting Championship -turnaukseen osallistui kahdeksan eri kamppailulajin edustajia. Heistä pienin voitti. Hän oli Royce Gracie, brasilialaisen ju-jutsun taitaja.

Lähes 90 000 tv-katsojaa maksoi nähdäkseen UFC 1 -turnauksen maksutelevision kautta. Nyt lajiin on totuttu, mutta silloin ajatus lähes ilman sääntöjä käytävistä otteluista oli hurja.

Aluksi touhu olikin aika hullua. Vain pureminen, silmien kaivaminen, sormien vääntäminen ja iskut nivusiin oli kielletty.

UFC herätti huomiota, mutta sen maine vajosi todella alas. Vapaaottelu kiellettiin yli 40:ssä Yhdysvaltojen osavaltiossa, ja yhtiö oli surkeassa kunnossa.

UFC-videot levisivät Suomeenkin, ja 1998 Turussa järjestettiin Pohjoismaiden ensimmäinen vapaaottelutapahtuma, Finnfight 1. Kohutapahtumaa puitiin A-studiossa asti.

Vuonna 2001 lasvegasilaiset veljekset ja kasinopomot Frank ja Lorenzo Fertitta ostivat UFC:n kahdella miljoonalla dollarilla. Fertittat ja vähemmistö­omistaja Dana White muokkasivat UFC:ta urheilullisempaan suuntaan muun muassa nykyaikaisilla säännöillä ja pumppasivat organisaa­tioon kymmeniä miljoonia dollareita.

UFC:n suunta kääntyi kuitenkin vasta 2005, kun uudesta tosi-tv-sarjasta The Ultimate Fighterista tuli suosittu. Lajin nimimiehistä kasvoi yhä suurempia tähtiä ja vapaaottelusta yhä hyväksytympi urheilumuoto.

Vapaaottelu on suosittu laji erityisesti nuorten keskuudessa.

Talouslehti Forbesin arvion mukaan UFC on urheilun 40 arvokkaimman brändin joukossa.

”UFC on onnistunut tasapainoilemaan hyvän tv-viihteen ja uskottavuuden välillä. Jos lajia siistii liikaa, se menettää ytimensä. Se ei saa olla liian sliipattua mutta ei liian raakaakaan”, selittää Fight Sport -lehden päätoimittaja Jani Mesikämmen suo­sion salaisuutta.

Katsojia kiehtoo myös UFC:n selkeys: jokaisessa painoluokassa on vain yksi mestari, joka ei voi valita haastajaansa.

UFC on ostanut tai tuhonnut kilpailijansa, joten UFC:hen pääseminen on parasta, mitä vapaaottelija voi saavuttaa. UFC pitää kaikki langat omissa käsissään.

Se hoitaa itse televisioinnin ja myy ottelujaan suoratoistopalveluina erittäin hyvällä katteella.

Yleensä urheilussa suuret tähdet ja urheilijat saavat isoimmat rahat, mutta UFC harrastaa palkkamalttia. Kovimpienkin nimien palkkiot ovat satoja tuhansia euroja eli murto-osa esimerkiksi nyrkkeilytähtien palkkioista.

Vapaaottelija voi silti saada moninkertaiset tulot maksu-tv-rojalteista, joten vuositulot nousevat parhaimmillaan miljooniin.

Uusien ottelijoiden ottelupalkkio on noin 6 000–8 000 dollaria, joka kaksinkertaistuu voitosta. Seuraavasta ottelusta saa pari tonnia enemmän.

Ja näyttävästä suorituksesta voi saada kymmenientuhansien bonuksen, kuten Amirkhani ja Packalén.

Muutama häviö pudottaa pois UFC:stä. Ottelijoiden on pakko mainostaa itseään sosiaalisessa mediassa. UFC vastustaa ottelijoiden järjestäytymistä kaikin keinoin.

”UFC tekee hilloa. Siellä ei harrasteta demokratiaa. Iso pomo sanoo, ja muut juoksevat. Ensin ajatellaan omaa takapuolta, seuraavaksi omaa takapuolta, seuraavaksi firman etua ja ehkä oman perheen. Ja sitten vasta muita. Siellä ei ole tilaa romantiikalle. Se on sellaista Amerikan-meininkiä”, Wilén sanoo.

Mestaritkaan eivät kukkoile UFC:lle. Supertähti Conor McGregor jätti juuri lehdistötilaisuuden väliin, ja UFC rankaisi heti jättämällä ottelijan rannalle seuraavasta tapahtumasta.

”Se on raaka talo. Kaikki on järjestetty viimeisen päälle, ja kaikki toimii. Siellä olet rokkitähti mutta teet silti tismalleen niin kuin sinulle sanotaan. Muuten lennät ulos”, Wilén kertoo.

”Ei sovellu Suomeen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaaottelu
 • ufc
 • nfc

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  3. 3

   Egyptin moskeijaiskun uhriluku on noussut yli 180:n – hallitus julisti kolmen päivän suruajan

  4. 4

   ”Porno voi olla naisellekin hyvä tapa toteuttaa seksuaalisuutta” – Yle kysyi naisilta, millaista pornoa he haluavat nähdä ja teki vastauksien perusteella radio-ohjelman

  5. 5

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  9. 9

   Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

  10. 10

   Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  2. 2

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  3. 3

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  4. 4

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  7. 7

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  8. 8

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  9. 9

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  10. 10

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Egyptin moskeijaiskun uhriluku on noussut yli 180:n – hallitus julisti kolmen päivän suruajan
  3. Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat
  4. HS:n miniristikossa tänään suurmiehiä – Saatko ristikon ratkaistua?
  5. Sairaanhoitaja käytti itse kuolemansairaan kolmivuotiaan morfiinin ja unilääkkeet – käräjäoikeus tuomitsi vuoden ja 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
  6. EU vältti pr-katastrofin itäkumppaneiden huippukokouksessa – Myös Ukraina taipui allekirjoittamaan vesitetyn yhteisjulistuksen
  7. ”Porno voi olla naisellekin hyvä tapa toteuttaa seksuaalisuutta” – Yle kysyi naisilta, millaista pornoa he haluavat nähdä ja teki vastauksien perusteella radio-ohjelman
  8. Ensin asunnoton, nyt huippunimi Hollywoodissa – ”Et ole niin tärkeä kuin luulet”, tuottajat tylyttivät Taylor Sheridania palkkaneuvottelussa
  9. ”Krokotiili” Emmerson Mnangagwa astui Zimbabwen presidentin virkaan syrjäytetyn Robert Mugaben tilalle: ”Yksikään maa ei ole saari”
  10. Kustannustoimittaja ja kääntäjä saivat kirjallisuuden valtionpalkinnot
  11. James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa
  12. Näytä lisää