Raha

Venla Silanterä on luksuksen kauppias – hän toi Louis Vuittonin Suomeen ja myllertää nyt Akateemista kirjakauppaa

Venla Silanterä myy ylellisyyttä. Edellisessä työpaikassa se tarkoitti merkkilaukkuja, nyt kirjoja. Kirjan ääreen pysähtyminen on hektisessä digiajassa uudenlaista luksusta. Mutta säilyttääkö uusi toimitusjohtaja Akateemisen ykkösluokan kirjakauppana?

Puppe, Puppe, Puppe. Kun Venla Silanterän tytär tapaili ensimmäisiä sanojaan, taapero toisteli suositun lastenkirjasarjan koirahahmoa jo ennen kuin oli oppinut sanomaan äiti.

Silanterä kertoo tarinaa vähän huvittuneena. Se on osoitus siitä, että perheessä luetaan ahkerasti. Lukemiseen oli erityisesti aikaa silloin, kun Silanterä hoiti nyt 2,5-vuotiasta tytärtään kotona melkein parin vuoden ajan.

Puoli vuotta sitten Silanterä palasi töihin. Samalla kirjoista tuli ammatti: hän ryhtyi johtamaan Akateemista kirjakauppaa joulukuun alussa.

Ensimmäinen puolivuotinen on ollut tuulinen.

Vuodesta 1930 Stockmannille kuulunut kirjakauppa oli siirtynyt vain pari kuukautta ennen uuden toimitusjohtajapestin alkua ruotsalaisen kustantamon Bonnier Booksin omistukseen.

Akateeminen on nyt Stockmannin tiloissa vuokralla, ja esimerkiksi Helsingin keskustassa kirjakauppa on joutunut ahtautumaan entisen neljän kerroksen sijasta kahteen kerrokseen.

Tarjonta on supistunut. Rankat uudistukset eivät ole kaikkien mieleen.

Kirjallisuuspiireissä mutinaa on aiheuttanut myös uuden pomon tausta. Silanterä, 40, on muotibisneksessä uraa tehnyt kauppatieteilijä. Hänet palkattiin 123-vuotiaan kulttuuri-instituu­tion johtoon luksuslaukkuliike Louis Vuittonin Suomen-johtajan paikalta.

Alan ulkopuolelta tullut uusi pomo on selvästi muutosjohtaja.

”Kun markkinat muuttuvat, yrityksiltä ja brändeiltä vaaditaan sopeutumista. Ei kukaan pysty jatkamaan vuosikymmeniä samalla tavalla”, Silanterä sanoo. Hän tietää hyvin, että uudistustavoista on eriäviä mielipiteitä.

”Haastehan on, että tämä on instituutio ja kaikille pyhä paikka. Mutta kyllä liiketoiminnan pitää olla tervettä, jotta histo­riaa, ihania elämyksiä ja kulttuuria pystyy jatkamaan. Muuten ei tule mitään.”

Helsingin Pohjoisesplanadilla sijaitseva Kirjatalo on paitsi kirjakauppaketjun sydän, myös osa suomalaista arkkitehtuurihistoriaa. Vuonna 1969 valmistuneen marmorisisusteisen rakennuksen suunnitteli Alvar Aalto.

Meneillään olevan remontin jälkeenkin se säilyttää Silanterän mukaan asemansa Skandinavian suurimpana kirjakauppana.

Mutta ei kai Pohjoisesplanadin luksuslaukkukaupasta naapurin kirjataivaaseen siirtynyt Silanterä vain ole tekemässä aatelisesta tavista?

Tätä näyttää moni pelkäävän. Kirjatalon myllerryksestä on kohistu pitkin kevättä. Kellarikerros on tyhjentynyt, kun aiemmin kokonaisen kerroksen vienyt paperiosasto on muuttanut rakennuksen kakkoskerrokseen.

Kolmas kerroskaan ei ole enää kirjakaupan käytössä, vaan sinne on tullut uusi yhteisöllinen toimistotila. Lastenosasto on muuttanut takaisin katutasoon, ja myöhemmin sen viereen muuttavat myös paperi ja askartelu.

Kirjoja on tarjolla vähemmän kuin ennen. Julkisuudessa on puitu esimerkiksi tietokirjallisuusvalikoiman supistumista. Sitäkin on arvosteltu, että jykeviä ja leveitä mahonkisia kirjalaivoja on poistettu ja korvattu lastulevystä ja metallista tehdyillä ke­vyempirakenteisilla hyllyillä.

Silanterää arvostelu selvästi turhauttaa. Remontti on kesken ja valmistuu vasta syksyllä.

”Valikoimaa muokataan jatkuvasti. Se, miltä valikoima näyttää nyt, ei vastaa lainkaan sitä, miltä se näyttää puolen vuoden päästä”, Silanterä sanoo.

On aamuvarhainen ja myymälä vielä suljettu. Toimitusjohtaja istuu Kirjatalon toisen kerroksen lukunurkkauksessa muotoilukirjallisuuden ympäröimänä.

Puolen vuoden päästä valikoima on hänen mukaansa paljon laajempi. Puutteet on tiedostettu, ja jo parin viime kuukauden aikana tietokirjallisuuden määrää on kasvatettu. Silanterä sanoo, että uudistukset vaikuttavat tasapuolisesti kaikkiin kirjallisuuden lajeihin.

Lehtipuoleltakin on uutisia. Kauppa tuo lähikuukausina hyllyihin 250 lehtinimikettä lisää.

Toimitusjohtaja kertoo, että valikoima laajenee tasaisesti ja kaikkien alojen lehtiä tulee lisää. Uusien lehtien valinnassa kuunnellaan asiakkaiden toiveita.

Kirjalaivojen poistamisesta nousseita kommentteja Silanterä ihmettelee. Kirjalaivat eivät ole alkuperäisiä.

”Kalusteita on muutettu sitä varten, että saadaan volyymiä edelleen esille ja pystytään näyttämään useita kirjanimikkeitä, ettei valikoima pienenisi liikaa.”

Haastattelussa Silanterä ar­vioi, että kirjalaivoja on poistettu kolme. Myöhemmin hän soittaa perään. Lukumäärää tarkistaessa on käynyt ilmi, että kirjalaivoja on poistettu tasan yksi.

Yhden kirjalaivan poistaminen kertoo intohimosta, joka kulttuuripiirien kohtauspaikaksi profiloituneeseen instituutioon on latautunut. Silanterä muistuttaa, että kirjakauppa on uudistanut katutasoaan tiiviissä yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa miljöön säilyttämiseksi.

Hänellä on kirjojen ystäville myös lupaus.

”Vähintään 70 prosenttia tarjonnasta tulee aina, aina olemaan kirjoja. Siitä ei tulla ikinä tinkimään. Enintään 30 prosenttia on paperia, lehtiä, askartelutarvikkeita ja postikortteja.”

Helsingin keskustan lisäksi Akateemisella on myymälät Itäkeskuksessa, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa.

Venla Silanterä voisi hyvin tehdä uraa myös Espanjassa.

Hänen vanhempansa olivat nuorena seikkailijoita. Kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan he lähtivät töihin Lontooseen. Sitten eteen tuli työtarjous Espanjasta, jonne kieltä osaamaton pariskunta muutti.

Tytär syntyi Suomessa mutta on viettänyt suuren osan elämästään Madridissa. Paperi- ja vientiteollisuudessa työskennelleen isän työ vei perhettä kahden maan väliä. Ala-asteen pikku-Venla ehti aloittaa Suomessa, kunnes perhe muutti Espanjaan.

”Olen oppinut suomen kielen puhumalla, joten elatiivi, illatiivi ja substantiivi ovat jääneet vähän hämärän peittoon”, Silanterä nauraa.

Madridista Venla passitettiin yksin Suomeen lukioon opiskelemaan suomea.

Ylioppilastutkinnon jälkeen Silanterä mietti, mitä hän haluaisi isona tehdä. Hyväntekeväisyystyö ja kirjat kiinnostivat. Tuore ylioppilas lähti vajaaksi vuodeksi Ranskaan parantamaan ranskan taitoaan kirjallisuuskurssilla.

Jo lukioaikana hän oli lukenut Kulosaaren IB-lukiossa runoutta ja klassista kaunokirjallisuutta.

Ranskan jälkeen Silanterä päätyi kuitenkin vanhempiensa jalanjäljissä kauppakorkeakouluun, oli välissä opiskelijavaihdossa Meksikossa ja valmistui kauppatieteen kandidaatiksi ennen kuin palasi taas Espanjaan.

Madridissa kielitaitoinen nuori nainen sai työpaikan Espanjan perinteikkäästä luksustalosta ­Loewesta. Silanterä aloitti toimitusjohtajan assistenttina, työskenteli simultaanitulkkina ja vastasi myöhemmin kansainvälisestä asiakaspalvelusta.

Hän päätti kuitenkin palata jälleen Suomeen. Maisteriopinnot olivat suorittamatta. Ajatuksena oli viipyä Suomessa vuosi. Aika on venähtänyt 15 vuodeksi.

Opintojen jälkeen hän sai työn vahvuusalueeltaan: hän vastasi espanjalaisvaateketju Mangon ensimmäisten Suomen-liikkeiden lanseerauksesta.

”Se oli ihana yhdistelmä, espanjalainen yritys Suomessa.”

Noste oli ilmeisen kova. Headhunterit alkoivat soitella työpaikoista. Niin löytyi seuraava pesti. Silanterä palkattiin 1800-luvulla perustettuun maineikkaaseen muotitaloon, ranskalaiselle Louis Vuittonille.

Laukkukaupan tulo Pohjois­esplanadille vuonna 2008 oli suorastaan tapaus. Louis Vuitton on ensimmäinen ja yhä ainoa todellinen luksusmerkki, jolla on Suomessa oma itsenäinen liike.

”Se oli mahtava, ainutlaatuinen ja opettava viiden vuoden kokemus. Olen oppinut Suomesta ja sen kulttuurista sitäkin kautta paljon lisää.”

Helsinki on luksusliikemarkkinoilla aivan toisesta maailmasta kuin esimerkiksi Tukholma. Östermalmin kaupunginosassa katuja reunustavat useat kansainväliset luksusbrändit kuten Prada ja Gucci.

Silanterä uskoo ja toivoo, että markkina kehittyy Suomessakin vähitellen. Ostokulttuuri muuttuu, ja kansainvälistyneessä maassa luksustuotteille alkaa olla kysyntää.

”Suomi on niin nuori maa. Isoisäni ajoista, jolloin on vielä tehty petusta leipää, ei ole kuin 80 vuotta ja risat. Meidät on kasvatettu säästämään, muuten tätä maata ei olisi saatu nostettua.”

Louis Vuitton -vuosinaan Silanterä ehti miettiä muuttamista taas ulkomaille. Uramahdollisuuksia maailman johtaviin luksustaloihin kuuluvassa LVMH-konsernissa olisi varmasti riittänyt.

Sen sijaan hän jäi kotiin. Suomesta oli löytynyt puoliso, ja neljääkymmentä lähestynyt Silanterä halusi keskittyä lähes pariksi vuodeksi pienen tyttärensä hoitamiseen.

Kotona ollessa mielessä alkoi pyöriä alanvaihto. Silanterä kaipasi merkityksellisempää työtä. Jos muotialalta lähtisi muualle, se kannattaisi tehdä nyt.

Kun headhunterilta tuli sitten viime vuonna jälleen puhelinsoitto, Silanterä ei epäröinyt hetkeäkään.

”Arvostan Akateemista brändinä erittäin paljon. On äärettömän ihanaa olla mukana kehittämässä ja ylläpitämässä brändiä, joka on osa Suomen kulttuurihistoriaa.”

Yhteistä Louis Vuittonilla, ­Loewella ja Akateemisella kirjakaupalla ovat pitkät juuret: kaikkien yritysten historia ulottuu 1800-luvulle.

”Ihailen yrityksiä, joilla on pitkä historia ja vahva brändi ja jotka ovat vuosikymmenien saatossa pystyneet pitämään oman ytimensä. Samalla ne ovat silti pystyneet muuttumaan ja elämään ajan hermolla.”

Mutta samalla Silanterä vaihtoi kituuttavaan bisnekseen. Entinen työnantaja LVMH ja luksus­ala yleisemminkin ovat selvinneet maailmantalouden taantumavuosista jopa yllättävän hyvin. Akateemiselle ja kirjakaupalle laajemmin viime vuodet ovat olleet vaikeita.

”Se nyppii, että markkinat pienenevät. Se on suuri haaste.”

Akateemisen myyntitilastoja ei anneta julkisuuteen, mutta Suomen kustannusyhdistyksen mukaan kirjojen kokonaismyynti laski viime vuonna jo neljättä vuotta peräkkäin. Lasku oli yli viisi prosenttia.

Kirjakauppaliiton luvut sen sijaan näyttävät hienoista 0,4 prosentin kasvua. Liiton tilastot perustuvat Akateemiselta kirjakaupalta, Suomalaiselta kirjakaupalta ja Info-kirjakaupoista kerättyihin kirjamyyntilukuihin.

Pienet kirjakaupat ovat sulkeneet joukolla oviaan. Kivijalkakirjakauppojen haasteena ovat isot verkkokaupat, sähköiset kirjat ja markettien laajentunut kirjavalikoima. Ja digiajan hektisyys, jossa kirjat kilpailevat ihmisten ajasta esimerkiksi sosiaalisen median kanssa.

Maailmalla kirjakauppa näyttää kuitenkin varovaisia elpymisen merkkejä. Samaa kehitystä Silanterä toivoo luonnollisesti Suomeenkin.

Toimitusjohtaja uskoo painettuun kirjaan. Sähköisiä kirjoja tai äänikirjoja hän ei harrasta vaikka on kokeillut molempia.

Silanterällä on suurempikin missio: saada suomalaiset lukemaan enemmän.

”Minulla ja omistajalla on yhteiset sävelet ja tavoitteet siitä, että kirja on jokaisen suomalaisen arkea ja arjen kulmakivi.”

Tämä mielessään kirjakauppa on lanseerannut uuden toimitusjohtajansa aikana esimerkiksi lasten lauantaitapahtumat, lasten lukupassin ja nuorille suunnatut kirjavaihtarit sekä lahjoittanut kirjoja kahviloihinkin.

”Pääasia on, että ihmiset lukevat, ei se, ostetaanko kirja meiltä vai muualta. Kirjoissa piilevät kaikki maailman salaisuudet.”

Akateeminen kirjakauppa keskittyy nyt nimenomaan kivijalkakauppaan ja asiakkaiden palveluun. Verkkokauppa on lopetettu. Tämä johtuu Silanterän mukaan täysin siitä, että verkkokauppa kuului Stockmannille ja omistajavaihdos tarkoitti sen päättymistä.

Oman verkkokaupan avaaminen on työn alla, mutta aivan ensin täytyy saada vailla suuntaa ollut kivijalkakauppa kuntoon.

Akateeminen kirjakauppa on ollut tällä vuosikymmenellä useita vuosia käytännössä ilman johtajaa, ja huhut myynnistä ehtivät velloa pitkään.

Ruotsalaiselle Bonnierille päätyminen olikin oikeastaan helpotus. Bonnier Books Finlandiin kuuluvat kirjakustantamot WSOY, Tammi ja Johnny Kniga.

Silanterän mielestä ison kustannustalon taustatuesta on pelkästään hyötyä.

”Meidän painotus on pelkästään kirjat, ei mikään muu.”

Hän vakuuttaa, että kaikkien kustantamojen kirjoja kohdellaan Akateemisessa tasapuolisesti, vaikka osa onkin oman talon kirjoja.

Kaksi suurta kirjakauppaketjua, Akateeminen ja Otava-konsernin omistama Suomalainen kirjakauppa, ovat nyt molemmat isojen kustannustalojen hallussa.

Ketjut erottuvat hyvin erilaisilla strategioilla. Suomalaisessa kirjakaupassa kirjat ovat tehneet selkeämmin tilaa esimerkiksi sisustustavaroille ja askartelutarvikkeille.

Silanterä kommentoi kilpailijan valintoja niukkasanaisesti. Suomalaisen strategia on hänen mielestään hyvä ja eroaa Akateemisesta, jossa kirjoja on tulevaisuudessakin valtaosa myymälöiden valikoimasta.

Toimitusjohtaja on lausunnoissaan muutenkin varovainen. Hän tietää, että yhden kirjalaivan kaltaisista pienistäkin asioista voi nousta kohu.

Haasteita riittää. Sen lisäksi, että pienenevä markkina pitää saada nousuun, alan ulkopuolelta tulleen muutosjohtajan pitää voittaa puolelleen kulttuuriväen luottamus.

Vielä kaikki eivät ole vakuuttuneita. Akateemisen kirjakaupan pitkäaikaisen johtajan Stig-Björn Nybergin mielestä toimitusjohtaja voi hyvin olla taustaltaan laukku- tai makkarakauppias, kunhan tämä on hyvä kauppias.

”Nyt kirjat ovat jääneet tap­piolle. Se [Helsingin Akateeminen] ei millään lailla poikkea muista kirjakaupoista muuten kuin että se on Alvar Aallon piirtämä”, Nyberg sanoo. Hän viittaa erityisesti suomenkielisen kirjallisuuden valikoiman supistumiseen. Valikoiman laajuus on ollut aiemmin Akateemisen vahvuus.

Oikeastaan alanvaihto muodista kirjoihin oli Silanterälle aivan luonteva. Luksuslaukkukaupasta kunnianarvoisaan kirjamyymälään siirtynyttä kauppatieteilijää voi kutsua jopa luksuskaup­piaaksi.

Hän itse vähän vierastaa alkuun nimitystä.

”Mutta kyllä: työurani aikana pyrkimykseni on ollut tarjota arkeen luksusta.”

Ylellisyys ei ole Silanterän mielestä kuitenkaan kiinni rahallisesta arvosta. Luksus syntyy ennen kaikkea siitä merkityksestä, jonka jokin asia ihmiselle tuottaa. Ylellisyys voi olla myös aineetonta.

Kiireen sävyttämässä nykymenossa aika on saanut uudenlaista merkitystä. Pysähtymisestä ja rauhoittumisesta on tullut sirpaloituneessa arjessa luksusta. Kirjat vaativat aikaa. Painettu kirja on keino irrottautua arjen kiireestä ja uppoutua omaan maailmaan.

Kympin maksava pokkarikirja voi siten olla ylellisyyttä aivan yhtä lailla kuin merkkikäsilaukku – jollaista Silanterä kantaa haastattelussa mukanaan.

”Lukeminen on luksusta”, sanoo kirjakauppias, jolle mieluisin genre on historiallinen kaunokirjallisuus. Lempikirjaa tai -kirjailijaa hänellä ei ole.

Siivottu koti. Auringonpaiste. Pitkät yöunet. Hyvä ruoka. Sopiva yhdistelmä matkustamista ja pysähtymistä. Siinä asioita, jotka myös ovat hänelle henkilökohtaista ylellisyyttä.

Luksusta on lisäksi rauha. Silanterä asuu perheensä kanssa metsän keskellä Espoon Nuuk­siossa, jossa koirat saavat juosta pihassa. Kosmopoliitti toimitusjohtaja arvostaa sitä, että kiireisten työpäivien vastapainoksi Suomessa on mahdollisuus asua pääkaupunkiseudulla täydellisessä rauhassa.

”Arjen tasapaino on myös luksusta. Nyt on aika olla näin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Venla Silanterä

 40-vuotias kauppatieteiden maisteri. Johtanut Akateemista kirjakauppaa viime joulukuusta.

 Ura: Ollut mukana luksusbrändibisneksessä parikymppisestä. Vastasi laukkuliike Louis Vuittonin Suomen-lanseerauksesta ja johti myymälää viisi vuotta. Työskennellyt lisäksi johtotehtävissä vaateketju Mangolla Helsingissä ja luksustalo Loewella Madridissa.

 Perhe: Asuu Espoon Nuuksiossa miehensä, parivuotiaan tyttärensä ja kolmen koiran kanssa.

 Esikuva: Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk. ”Hän on esimerkki siitä, että ei kannata antaa periksi. Hän on uusien juttujen keksijä, mutta siinä on myös viesti vanhojen traditioiden säilyttämiselle. Lisäksi hän ei palkkaa koskaan ketään, joka ei ole tehnyt jotain radikaalia joko henkilökohtaisessa tai työelämässä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirjakauppa
 • Luksus
 • luksusbrändit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää