Raha

Matkailija, ota nämä numerot talteen

Tiedätkö, mitä pitää tehdä, jos passi tai kukkaro varastetaan ulkomailla?

Katosiko kukkaro, pöllittiinkö puhelin? Matkoille lähtiessä on hyvä varautua ikäviinkin tilanteisiin lomastressin välttämiseksi.

Esimerkiksi tietyt puhelinnumerot ja koodit kannattaa ottaa talteen jo ennen matkaa ja säilyttää niitä erillään kukkarosta ja kännykästä.

Mitä tehdä, jos...lompakko varastetaan?

Jos pankki- tai luottokorttisi varastetaan, ilmoita siitä heti sulkupalveluun. Kaikkien suomalaisten pankkien sulkupalvelujen numerot ovat osoitteessa korttiturvallisuus.fi ja pankkien kotisivuilta. Ota numero talteen ennen lomalle lähtöä varmuuden vuoksi.

Voi olla hyvä ottaa lomalle mukaan kaksi eri pankki- tai luottokorttia ja pitää niitä eri paikoissa. Näin mukana on varakortti, jos yksi katoaa.

Myöskään kaikkia rahoja ei kannata pitää kerralla mukana tai samassa paikassa.

Lomamatkalle on turhaa ottaa mukaan esimerkiksi kirjasto- ja kanta-asiakaskortteja. Jos jokin sellainen sattuu kuitenkin katoamaan kukkaron mukana, ilmoita niistä kyseisiin paikkoihin. Esimerkiksi kanta-asiakaskorteissa saattaa olla luotto-ominaisuus, jolla varas voi ostaa tavaraa.

...automaatti nielaisee pankkikortin?

Käteisnoston yhteydessä pankki- tai luottokortti saattaa kadota automaatin syövereihin. Silloinkin kannattaa ensimmäisenä sulkea kortti sulkupalvelun kautta.

Minne kortti sitten päätyy, ja saako sitä koskaan takaisin?

Kortti menee käteisautomaatista vastaavalle taholle, joka yleensä tuhoaa kortin. Automaattiin jääneitä kortteja ei siis saa takaisin, vaan edessä on uuden kortin tilaaminen.

Monissa maissa käteistä voi nostaa helposti myös tiskiltä pankkikonttoreista, joissa on Visa- tai Mastercard-tunnus, ja valuutanvaihtopisteistä. Silloin ei ainakaan ole pelkoa, että kortti hukkuisi automaattiin.

...kännykkä pihistetään?

Sulje liittymäsi mahdollisimman pian. Se käy soittamalla liittymäsi asiakaspalveluun, joka päivystää vuorokauden ympäri, tai netissä kirjautumalla liittymän kotisivuille omilla tunnuksilla.

Viranomainen tai operaattori voi myös estää puhelimen käytön verkon kautta IMEI-koodin eli puhelinkohtaisen sarjanumeron avulla. Operaattori tunnistaa ja löytää laitteen verkosta koodin perusteella.

Koodi kannattaa ottaa talteen, matkusti ulkomaille tai ei. Sen saa useimmissa puhelimissa selville näin: Mene kännykässä samaan numeronäppäimistöön, josta soitat puheluja. Näppäile koodi *#06#, ja IMEI-koodi ilmestyy puhelimen näytölle.

Varkaudesta kannattaa aina ilmoittaa poliisille. Kohdemaan tai Suomen poliisille voi tehdä rikosilmoituksen, jota varten voi tarvita IMEI-koodia.

Älypuhelimiin on olemassa myös sovelluksia, jotka paikantavat kännykän. Sovellukset kannattaa aktivoida ennen lomalle lähtöä. Esimerkiksi ­iPhonelle on Etsi iPhoneni -sovellus. Androidille vastaavia löytää sovelluskaupoista.

...passi katoaa?

Passin tai henkilökortin kadottua täytyy heti tehdä rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Monissa maissa on erityisiä turistipoliiseja, jotka ottavat vastaan ilmoitukset passin katoamisesta.

Suomen viranomaisille ei voi tehdä virallista passin katoamisilmoitusta puhelimitse.

Poliisilta kannattaa pyytää kopio ilmoituksesta. Sitä voi tarvita uutta passia ja vakuutuskorvausta hakiessa. Paperi on tarpeen myös, jos käy ilmi, että joku muu käyttää passiasi.

Suomen kansalainen voi hakea uutta passia kaikista Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteistä. Jos Suomella ei ole kohdemaassa edustustoa, voi kääntyä jonkun muun EU-maan puoleen. Sieltä voi saada hätämatkustusta varten asiakirjan, jolla pääsee kotimaahan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää