Metallikitaristista tuli terveysalan startup-yrittäjä – ”Jos rikot rajoja, aina tulee lunta tupaan”

Kymmenen vuotta sitten Kristian Ranta kiersi tukka hulmuten kansainvälisiä keikkalavoja. Tie metallimusiikin huipulle oli avoinna, mutta Ranta halusi parantaa ihmisten terveyttä.

Sarjayrittäjä ja entinen metallikitaristi Kristian Ranta esiintyi vuosia suurille yleisöille ympäri maailmaa. Tie metallimusiikin huipulle, Nightwishin ja Children of Bodomin kaltaisten jättien rinnalle, oli avoinna.

Ranta oli kuitenkin tiennyt jo pitkään, että hän haluaisi valloittaa maailman musiikin sijaan yrittämällä.

Hän kehitti miljoonarahoituksen saanutta diabeteksen hoidon teknologiaa viime syksyyn saakka. Seuraavaksi hän haluaa vaikuttaa ihmismielen hoitamiseen, mutta palataan siihen vähän myöhemmin.

Nyt Ranta, 35, seisoo Marian sairaalan sisäpihalla Helsingissä. Hänellä on hyvin istuva pikkutakki ja siistit vastikään leikatut hiukset.

Rannan uusin yritys Blooming on muuttamassa ensimmäisten joukossa Marian sairaalaan, jota remontoidaan Suomen suurimmaksi startup-keskittymäksi.

Kulkutautisairaala perustettiin nopeasti kasvavan kaupungin avuksi 1880-luvulla. Nyt sairaalaan muuttavien yritysten pitäisi tervehdyttää Suomen talous.

Kitaristin käsi on yllättävän iso. Kädenpuristuksessa on selkeyttä ja herkkyyttä, mutta siihen ei juuri kiinnitä huomiota.

Rantaa ei enää tunnista samaksi pitkätukkaiseksi metallimieheksi, joka soitti kitaraa suurilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla kymmenen vuotta sitten. Vaikka ala on vaihtunut, unelmat ovat pysyneet suurina.

Hänen tärkein neuvonsa on, että asioista pitää uskaltaa luopua, jotta voi saada jotain uutta tilalle. Siksi muusikonurasta luopuminen ei ollut vaikeaa.

”Rakastin musiikkia ja halusin tehdä sitä koulun ohella, mutta aina oli selvää, että aikuiselämä olisi jotain muuta”, hän sanoo tyhjässä hoitohuoneessa.

Ranta rakentaa taas uutta yritystä. Hänellä on kokemusta pitkäjänteisestä rakentamisesta, sillä hän ehti vuosia johtaa diabetesteknologiaa kehittävää Mendoria. Hän perusti yrityksen neljän muun opiskelijan kanssa.

Perustajiin kuului myös Northerin kosketinsoittaja Tuomas Planman, joka työskentelee teknologiajohtajana.

Norther julkaisi kahdentoista vuoden aikana kuusi albumia. Yhtye on antanut paljon myös suomalaiselle terveydenhoidolle. Rannan ja Planmanin lisäksi bändin entinen murinalaulaja Aleksi Sihvonen työskentelee terveydenhoidon parissa.

Lääkäriksi valmistunut Sihvonen tekee väitöskirjaa siitä, miten musiikki auttaa aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa.

Musiikillekin jäi jotain Northerista. Kitaristi Daniel Freyberg soittaa Children of Bodomissa, joka on yksi Suomen menestyneimmistä yhtyeistä.

Startup-yritys on kuin bändi, Ranta kuvailee. Yhtenäinen joukko tekee intohimoisesti samaa asiaa ja haluaa menestyä.

Ranta on aina ollut kiinnostunut liiketoiminnasta ja johtamisesta, mikä näkyi jo muusikkovuosina. Kansainvälisen Stalker-musiikkijulkaisun haastattelussa 2006 Rantaa kuvaillaan sanalla ”worrier”, huolehtija.

”Minulle on aina ollut luonnollista omaksua järjestelijän rooli.”

Hänen mukaansa Northerissa yrittämistä sai harjoitella paljon, sillä kansainvälisen bändin täytyy tehdä monenlaista yhteistyötä ja erilaisia sopimuksia.

”Esiintymiskokemuksesta on ollut valtavasti hyötyä yrittäjänä. Ensimmäisillä keikoilla esiintyminen jännitti, mutta siihen tottui vuosien mittaan.”

Ranta kehottaa yrityksiä rikkomaan rajoja ja kokoamaan ennakkoluulottomasti yhteen eri alojen osaajia.

”Musiikissa on tiettyjä lainalaisuuksia ja selkeitä juttuja, mutta siinä on myös luovuutta. Musiikki antaa kykyä keksiä luovia ratkaisuja.”

Metallikitaristi Ranta kiinnostui terveysalasta, kun hän haki ensimmäistä työpaikkaansa 2005. Hän oli valmistumassa ammattikorkeakoulu Haaga-Heliasta ja halusi kesätöihin.

Hän pääsi sähköisiä potilaspäiväkirjoja toimittavaan CRF ­Healthiin. Yritys ei ole saanut yhtä paljon julkisuutta kuin pelialan kirkkaimmat tähdet, mutta se on oman alansa edelläkävijä.

Menestysyrityksen perustivat Timo Ahopelto, Jarkko Joki-Tokola ja Jaakko Ollila 2000.

Ahopelto seurailee väljästi yrityksen tarinaa startup-romaanissaan Sand Hill Road, joka ilmestyi kolme vuotta sitten.

CRF Healthissa Ranta työskenteli it-järjestelmien ja ylläpidon parissa. Hän näki läheltä yrityksen kasvun ja terveydenhoidon muutoksen.

”Olen ollut nörtti penskasta asti, ja innostuin, kun pääsin yhdistämään teknologiaa ja terveydenhoitoa.”

Kipinä leimahti roihuksi, ja ­pian ensimmäinen oma yritys Mendor sai alkunsa. Päätös sinetöityi 2008, jolloin hän leikkautti hiuksensa uudenlaisen elämän kunniaksi.

Mendor halusi luoda käyttäjäystävällisen verensokerimittarin. Monialainen perustajajoukko nosti esiin muotoilun ja helppokäyttöisyyden.

Lopulta syntyi mittari, jonka mittaustulokset diabeetikko pystyy helposti purkamaan web-sovellukseen.

Mendor keräsi miljoonien eurojen rahoituksen. Viime syksynä Ranta päätti, että hänen olisi aika tehdä jotain uutta.

Ranta, mendorilainen Riku Lindholm ja Albert Nazander halusivat digitalisoida meditaa­tion.

”Se voi kuulostaa pehmeältä, mutta meditaatiota voi hyödyntää lääketieteessä monin tavoin.”

Isoveljen itsemurha on yksi syy siihen, miksi Ranta haluaa kehittää terveydenhoitoa ja lisätä hyvinvointia.

”Hän teki itsemurhan kymmenen vuotta sitten masennuslääkkeiden vaikutuksen alaisena.”

Ranta sanoo masentuneen olevan herkimmillään silloin, kun taudinoireet palaavat näennäisen paranemisen jälkeen.

Hänen uusi yrityksensä Blooming haluaa tuoda etähoidon älypuhelimeen ja vahvistaa läsnäolon ja turvallisuuden tunnetta.

”Nykyisin voi käydä niin, että ihminen saa masennuslääkkeet ja palaa sitten kotiinsa. Sen jälkeen hän on kuukausia yksin ennen seurantatapaamista. Se on mielestäni epäinhimillistä.”

Helppoa tietä Ranta ei ole valinnut, sillä joillekin pelkkä ajatus meditaation ja älypuhelimen yhdistämisestä on liikaa.

Älypuhelimeen liittyy monia ennakkoluuloja, joita yrittäjä haluaa rikkoa. Älypuhelin ei vain keskeytä ja eristä, vaan se myös yhdistää.

”Itse näen teknologian tuovan meditaatioon lisää mukavuutta ja käytännöllisyyttä.”

Rannalle itselleen meditointi sopii. Hän kertoo meditoineensa neljä ja puoli vuotta joka aamu. Hän kehuu keskittymiskyvyn parantuneen ja stressin vähentyneen.

Blooming on vielä nuori yritys, joka etsii paikkaansa. Lupaavimmalta näyttää Yhdysvalloissa, mutta Ranta uskoo Suomen seuraavan perässä meditaation hyödyntämisessä.

1880-luvun Helsinki oli pieni kaupunki, joka alkoi yhtäkkiä muuttua nopeasti. Suomessa kunnallinen terveydenhuolto mullistui, kun tehokkuutta haluttiin lisätä ja kulkutaudit laittaa kuriin.

Marian sairaala perustettiin kasvaneen potilasmäärän hoitamiseksi.

Ylilääkärin vanha viesti kymmenen kilometrin nopeusrajoituksesta sairaala-alueella on yhä ilmoitustaululla, mutta kaikki muu on viety pois uuden alta.

Vuonna 2016 terveydenhuolto on taas murroksessa, eikä edes kovin erilaisessa kuin yli 130 vuotta sitten. Potilaiden määrä kasvaa, ja silti pitäisi selvitä.

Apua etsitään digitalisaatiosta. Autioituneessa sairaalassa kengät kopisevat, mutta pian rakennuksessa ongelmia ratkovat terveysalan startupit. Marian sairaalan toivotaan pelastavan ihmisiä myös tulevaisuudessa.

Ranta silmäilee tiloja tyytyväisenä eikä haikaile Espoon Keilaniemen merinäkymiä. Hän toistaa useasti, että ovia pitää uskaltaa sulkea, koska vain sillä tavalla saa jotain aikaan.

”Olen aina uskonut siihen, että hyviä juttuja tapahtuu, kun tekee kovasti töitä.”

Joskus työ palkitaan sattumalta. Tavallinen radiosoitto toi Northerille elokuvaroolin bändin huippuvuosina ja kasvatti suosiota.

Rannalta kysyttiin, haluaisiko hän säveltää yhden biisin Vares-elokuvaan V2 – Jäätynyt enkeli. Totta kai hän halusi.

”Aloitin Frozen Angelin säveltämisen muistaakseni pianolla, ja siitä se lähti. Sitten me jotenkin päädyttiin siihen elokuvaan bändiksi.”

Jäätynyt enkeli oli vuoden 2007 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

Onnekkaista sattumista huolimatta hän kertoo, että yleensä vain keskittymällä pitkään johonkin asiaan saa aikaan jotain. Se on läsnäoloa, joka näkyy kaikessa, mitä hän sanoo tai tekee.

Sairaalan käytävältä kantautuu rakennusmiesten puheita ja tasotikkaiden kolinaa, mutta Ranta puhuu keskittyneesti siitä, ettei koskaan pidä antaa periksi.

Hän tietää, millaista on olla lähellä konkurssia ja yrityksen kassa tyhjänä.

”Jos pioneerina rikot rajoja ja menet uusille alueille, aina tulee lunta tupaan. Avain on vastoinkäymisiin suhtautuminen.”

Johtajan käyttäytyminen vaikeissa tilanteissa vaikuttaa satoihin tai jopa tuhansiin ihmisiin. Ranta puhuu mielellään johtamisesta, josta hän kiinnostui jo partiolaisena.

Mendorin toimitusjohtajana hän opetteli havainnoimaan it­seään, kun sai ikäviä uutisia.

”Johtajan tapa reagoida huonoihin uutisiin on esimerkki koko porukalle siitä, miten yritys suhtautuu huonoihin uutisiin. Sitä paitsi aina tulee vastoinkäymisiä, mutta niistä ei pidä lannistua.”

Parhaan neuvonsa yrittäjyyteen hän on saanut äidiltään Satu Tainiolta.

”Äiti sanoi, ettei mikään hyvä ja iso tule helpolla. Se on lohduttava neuvo sellaisina aikoina, kun on vaikeaa.”

Hänen molemmat vanhempansa ovat olleet jossain vaiheessa elämäänsä yrittäjiä.

Ranta on koonnut joukkoja yhteen koko aikuisikänsä ensin bändissä ja sitten yrityksissä. Hän sanoo etsivänsä ihmisistä oikeaa asennetta.

”Kuka tahansa oppii halutessaan uusia asioita, mutta asennetta on vaikea muuttaa.”

Vaikka fanit yhä muistelevat Northeria ja kaipaavat bändiä takaisin, Ranta aikoo soittaa vastedes vain kotona ja sukujuhlissa yhdessä puolisonsa Suvi-Tuuli Helinin kanssa.

Aivan kokonaan hän ei sulje pois paluuta lavoille.

”Nyt ei kuitenkaan ole se vaihe elämässä. Jos yrittäjänä ha­luaa pitää yllä perhesuhteita, on pakko tehdä valintoja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kristian Ranta

 Syntynyt Vihdissä toukokuussa 1981. Asunut koko ikänsä Espoossa ja Helsingissä.

 Yksi diabetesteknologiaa kehittävän Mendorin perustajista. Työskenteli Mendorissa vuosina 2005–2015.

 Yksi terveys- ja hyvinvointiteknologiaa kehittävän Bloomingin perustajista.

 Opiskellut Aalto-yliopistossa, Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa ja Jyväskylän yliopistossa.

 Puoliso Suvi-Tuuli Helin tekee väitöskirjaa systeemiälystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  9. 9

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  10. 10

   Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  3. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
  4. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  5. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  6. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  7. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
  8. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  9. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
  10. Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa
  11. Tunti sitten
  12. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  13. Näytä lisää