Raha

Juristi riisui häpeän lakimiesten työstä – yhtiöstä töitä hakevat viedään leikkihuoneeseen

Fondian perustaja Marianne Saarikko Janson loi paitsi uudenlaisen yrityksen myös modernin työympäristön.

Keväällä 2003 ajatus iski Marianne Saarikko Jansoniin salaman lailla. Suomeen tarvittiin uudenlainen lakipalveluyritys, ja hän perustaisi sen.

Näin hän teki – arvaamatta, millaisen menestyskonseptin tuli keksineeksi. Vuonna 2004 Saarikko Janson perusti Fondian, joka tunnetaan nykyisin Suomen ulkopuolellakin.

Arvostettu talouslehti Financial Times esimerkiksi palkitsi yrityksen vuoden 2015 lopulla yhtenä toimialaa eniten muuttaneista eurooppalaisyrityksistä. Tänä keväänä Fondia sai hopeamitalin Lontoossa Managing Partners’ Forumin vuosittain järjestämässä kilpailussa, jossa halutaan nostaa esiin hyvin johdettuja asiantuntijayrityksiä.

Kuinka 28-vuotias nainen uskalsi jättää lupaavan uran arvostetussa liikejuridiikkaa hoitavassa asianajotoimistossa ja hypätä tuntemattomaan?

Saarikko Janson opiskeli oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Professori-isän ja matemaatikkoäidin mielestä muu kuin kunnolliseen porvarilliseen ammattiin valmistuminen ei tullut kuuloonkaan.

Pari vuotta asianajotoimistossa työskenneltyään Saarikko Janson oli lopen kyllästynyt ratkomaan asiakkaiden ongelmia.

”Ne olivat aina samat, mutta joka kerta ratkaisu räätälöitiin kuin mittatilauspuku. Aloin miettiä, miksei lakipalveluja voisi kehittää vastaamaan paremmin nykyajan tarpeita”, Saarikko Janson sanoo.

”Lakiala on tunnetusti konservatiivinen. Asianajotoimistoissa on tehty asiat samalla tavalla kautta vuosien. Juristit ovat ylpeitä ammatistaan. Se on hienoa, mutta ammattiylpeydellä on ikävä kääntöpuoli. Mitään ei haluta muuttaa.”

Saarikko Jansonista tuntui, että ala kaipasi kunnon ravistelua.

Hän sanoutui irti, pistäytyi hetkeksi startup-yrityksiä konsultoivassa firmassa ja perusti Fondian.

”Halusin tehdä jotain rohkeaa ja erilaista, vaikken vielä tarkkaan tiennyt, mitä se olisi. Yrittäjäksi ryhtyminen oli pelottavaa, mutta onneksi mieheni kannusti minua. Hän sanoi, että tämä on minun once in a lifetime -tilaisuuteni. Hänellä oli hyvä työpaikka, ja sen ansiosta uskalsin ottaa riskin.”

Ensimmäisenä vuonna Saarikko Jansonilla ei ollut juuri lainkaan asiakkaita. Hän keskittyi aluksi verkostojen luomiseen.

Kun asiakkaita alkoi pikku hiljaa tulla, tieto modernista toimistosta kiiri eteenpäin. Pian Saarikko Janson pystyi palkkaamaan avukseen muutaman nuoren juristin.

Nyt Fondian toimistossa Helsingin Lönnrotinkadulla työskentelee 75 juristia. Fondian omistaa neljä yrittäjää ja osa henkilöstöstä.

Myös Saarikko Jansonin puoliso Mårten Janson on liittynyt tiimiin. Yrityksellä on toimipisteet myös Lahdessa, Turussa, Tampereella, Vaasassa, Rovaniemellä, Tukholmassa ja Tallinnassa.

Asianajotoimistot on yleensä sisustettu viileän kliinisesti, ja ensimmäiseksi kävellään vastaanottoon.

Fondiassa sellaista ei ole. Sen sijaan on kahvila, jonka tiskin takaa ystävällinen barista kysyy, miten voi palvella.

”Inhoan tylsiä vastaanottoauloja. Ajattelin, että asiakkaan on paljon miellyttävämpi astua hissistä suoraan kodikkaaseen tilaan”, Saarikko Janson sanoo.

Hassulla tavalla kodikasta toimistossa onkin. Avarat oleskelutilat on sisustettu mikä mitenkin: osa modernisti, osa kirpputorilöydöillä.

Neuvotteluhuoneilla on huvittavat nimet. Esimerkiksi Leikkihuone näyttää nimensä mukaisesti lastenhuoneelta, ja laarit ovat täynnä karkkeja.

”Meillä on myös muun muassa herrainhuone ja mummonmökkiä muistuttava tupa. Lakimiehet työskentelevät Teurastamossa, Panimossa ja Leipomossa.”

Iloisten tilojen tarkoitus on paitsi luoda viihtyisyyttä myös viestiä Fondian arvomaailmasta.

”Leikkihuoneessa käymme työhaastattelut. Jos työnhakija vierastaa sitä, hän ei ole meille sopiva ihminen.”

Lakipalvelut eivät Saarikko Jansonin mielestä parane siitä, että ollaan tärkeitä ja muodollisia. Fondiassa hän on halunnut riisua lakimiesten työstä kaiken häpeän.

”Esimerkiksi Lontoon Cityssä työskennellessä on pakko roikkua työpaikalla iltamyöhään, oli tekemistä tai ei. Jos lähtee työ­ajan päätyttyä kotiin, on pelkkä nobody. Meillä on 40 tunnin työviikko, työaikapankki ja mahdollisuus tehdä osa-aika- ja etätyötä. Meillä näitä henkilöstö­etuja käyttävät naisten ohella ilokseni myös miehet.”

Saarikko Janson pitää muun henkilökunnan lailla kiinni työ­ajoista. Hän tekee usein yhden etäpäivän viikossa. Se auttaa 3-, 5- ja 10-vuotiaiden tytärten äidin arjen palapelin järjestelyä.

”Nautin, kun saan keskittyä töihin oman aikatauluni mukaan ja olla lasteni kanssa. Nyt minulla on juuri sellainen työ, josta vastavalmistuneena haaveilin. Se on kiehtova, muttei vie kaikkea aikaani. Emmekös me kaikki halua rikkaan elämän, johon kuuluu työn ohella paljon muutakin?”

Koska Fondiassa oli onnistuttu kyseenalaistamaan monta lakialan ikiaikaista tapaa, Marianne Saarikko Janson uskalsi tehdä vielä yhden yllättävän liikkeen. Hän jätti vuonna 2006 toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi vastaamaan myynnistä, markkinoinnista ja viestinnästä.

Yrityksen liiketoimintaa johtaa nykyisin Salla Vainio.

”Tässä työssä olen parhaimmillani. Asianajotoimistoissa toimitusjohtaja on yleensä yksi osakkaista. Miksi ihmeessä? Juristit ovat asiantuntijoita. On paljon järkevämpää siirtää liiketoimintavastuu jollekin, jolla on työhön sopiva kaupallinen koulutus.”

Tällainen järjestely ei kuitenkaan käy Asianajoliitolle. Se ei anna toimistojen maksaa osinkoja muille kuin juristin koulutuksen saaneille osakkaille. Sen vuoksi Fondia ei ole asianajotoimisto vaan lakipalveluyritys.

”Osta ihana lakimiespalvelu.”

Siinä on Fondian bisnesidea tiivistettynä. Yritykset voivat ulkoistaa lakiosastonsa Fondialle. Yritys maksaa palvelusta kuukausittain sen sijaan, että joutuisi jokaista sopimusta tai riitaa selvittäessään aloittamaan alusta asianajotoimiston kanssa.

Perinteisessä toimistossa toimeksianto etenee niin, että asiakas ottaa ensimmäiseksi yhteyttä kokeneeseen partneriin. Sitten asian hoito siirtyy niin sanotuille junioreille eli toimiston nuoremmille tekijöille. Byrokratian koukeroissa kuluu tuhottomasti tunteja ja laskumittari raksuttaa.

Fondian suurimpia asiakkaita on Kemijoki Oy.

”Tarvitsimme monipuolista ja laajaa juridista osaamista, joten valitsimme Fondian. Meillä on välillä pieniä, toisinaan taas isoja juttuja. On helpompi keskittää niiden ratkominen yhteen paikkaan, jossa yrityksemme tunnetaan”, Kemijoen toimitusjohtaja Tuomas Timonen sanoo.

Moni yritys on päätynyt Kemijoen lailla ulkoistamaan lakipalvelut yritykselle, jossa juristeilla on kokemusta myös liike-elämästä.

”Sitä tarvitaan etenkin, kun neuvotellaan sopimuksia”, Timonen sanoo.

Hänellä on tapana päivitellä, että Suomessa on yhä kaksi alaa, jotka elävät menneessä maailmassa: asianajotoimistot ja apteekit.

”Mutta maailma on muuttunut, ja yritysten pitää muuttua sen mukana”, Timonen sanoo.

Niinpä hän ei ihmettele Fondian saamia kansainvälisiä palkintoja.

”Financial Timesin palkinto oli uskomaton saavutus. Siinä saimme tunnustuksen kymmenen vuoden työlle alan muuttamisesta”, Marianne Saarikko Janson sanoo.

Kun joskus sattuu huono päivä, hän saattaa hairahtua ajattelemaan, miten paljon helpompaa olisi kulkea valmiiksi tallattuja polkuja ja olla palkkatöissä perinteisessä toimistossa.

”Tällaisista huomionosoituksista saa uutta intoa ja vahvistuksen tunteelle siitä, että olemme oikealla tiellä.”

Intoa Saarikko Jansonilla riittää. Hänen mieleensä pulpahtaa jatkuvasti uusia ideoita. Fondiassa työskentelee jo yli sata ihmistä, mutta Saarikko Janson aikoo kasvattaa yritystä edelleen.

Päätä ei palele, kun hän visioi Fondian tulevaisuutta.

”Seuraava haasteemme on kansainvälistyä. Tukholman- ja Tallinnan-toimistot ovat vasta kehitysvaiheessa. Haaveenani on viedä konseptimme maailmalle. Miksei se toimisi siellä, kun se on toiminut näin hyvin täälläkin?”

Fakta

Fondia Oy

 Liikevaihto 12,3 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 105 työntekijää.

 Merkittävimmät asiakkaat: Kemijoki, Panostaja, Metso, Ponsse, Supercell, Reima ja Siili Solutions.

 Tytäryritykset Ruotsissa ja Virossa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Marianne Saarikko Janson

Kuka?

Lakipalveluyritys Fondian perustaja. Työskenteli aluksi toimitusjohtajana, mutta siirtyi myyntijohtajaksi.

Mitä tekee?

Haluaa uudistaa vanhoihin käytäntöihin piintyneen alan. Työskentelee Fondian Helsingin-toimistossa ja toisinaan kotona. Tarvitsee itse etäpäiviä ja haluaa viestiä kollegoille, että etätöitä saa tehdä.

Miten johtaa?

Rekrytoi ihmisiä, joiden uskoo olevan itseään parempia ammattilaisia omilla vastuualueillaan. Ei pidä mikromanageerauksesta vaan johtaa suuria linjoja. Työn ilo katoaa, jos esimies puuttuu kaikkiin yksityiskohtiin. On aina saatavilla, jos kollegat haluavat näkemystä johonkin.

Perhe

Juristipuoliso, joka työskentelee Fondiassa. 3-, 5- ja 10-vuotiaat tyttäret.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Laki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  4. 4

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle

  7. 7

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  8. 8

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  7. 7

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää