Nyt on raparperin sesonki - Ruoka | HS.fi
Ruoka|Ruoka

Nyt on raparperin sesonki

Raparperi on alkukesän aromikkain herkku. Kirpeä ruoti taipuu voin tai sokerin avulla sekä suolaisiin että makeisiin syötäviin.

Tilaajille
Julkaistu: 31.5.2012 2:24, Päivitetty 31.5.2012 14:28

Raparperi on alkukesän aromikkain herkku. Kirpeä ruoti taipuu voin tai sokerin avulla sekä suolaisiin että makeisiin syötäviin.

Ohjeet: Sanna Maikkula

Parasta juuri nyt

Raparperi on parhaimmillaan juuri nyt. Nuoret varret ovat punertavia, kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Kun raparperi kasvaa suureksi, varret ovat helposti puisevia.

Raparperi on hyvin monipuolinen kasvi. Raparperipiirakka on klassikko, mutta aromikkaasta ruodista valmistuu myös maukas chutney, mehu tai vaikkapa puuro.

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Jos raparperia syö kerralla paljon, samalla kannattaa nauttia kalsiumpitoista ruokaa tai juomaa, esimerkiksi maitoa tai jäätelöä. Tällöin raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumin maitotaloustuotteesta eikä luustosta.

Raparperi on hyvä kaliumin lähde. Siitä saa myös C-vitamiinia.

Kuori nuoren raparperin varret ohuelti. Suureksi kasvaneet, kovemmat varret kannattaa kuoria huolellisemmin. Raparperin lehtiä ei saa syödä, sillä ne ovat myrkyllisiä.

Uusimmat reseptit

Luitko jo nämä?