Ruoka

Grilli-intoilijan parila pysyy kuumana ympäri vuoden

Espoolaiselle Ville Arposelle grilli on ruuanlaittoväline, jutustelupaikka ja jopa luontokokemus.

Espoon Olarissa on talo, jonka ympärillä leijuu grilliruuan tuoksu vuodenajasta riippumatta. Talon isäntä, business developer Ville Arponen nimittäin grillaa vuoden ympäri.

Kesäkaudella Arponen saattaa lämmittää grillin kymmenenkin kertaa viikossa. Syksyllä tahti hieman hiipuu, ja talviaikaan Arponen grillaa pari kertaa kuussa, yleensä erikoistilanteita varten.

”Grillaustahtini kiihtyy valon määrän mukaan. Kun ulkona on pimeää, en grillaa otsalamppu päässä, vaikka sitäkin on tullut kokeiltua.”

Kaikkiaan Arposella on kuusi grilliä, joista hän käyttää aktiivisesti neljää. Valikoimaan kuuluu iso kaasugrilli ja kolme hiiligrilliä, joista yksi on pienempi matkamalli. Lisäksi Arposella on kaksi erikoisgrilliä, korealainen pöytämallinen salkkugrilli ja venäläinen saslik-vartaita pyörittävä sähkögrilli.

Arponen ei ole aina ollut grillihullu, eikä edes ruokaharrastaja. Kokkauskuume sai alkunsa seitsemän vuotta sitten.

”Totesin, etten osaa oikein tehdä safkaa, tai ainakin oletin niin. Sitten vain aloin tehdä sitä. Grillaaminen tuli mukaan, kun sain oman pihan käyttöön.”

Arposen ensimmäinen grilli oli kaasugrilli.

”Se oli kolmen sadan Lucifer, joka lämpeni epätasaisesti, mutta teki mitä lupasi.”

Paitsi, että Arposelle on kertynyt vuosien varrella lisää grillejä, ne ovat myös entistä arvokkaampia.

Arposen suosikki, Big Green Egg, on keskikokoinen keraaminen hiiligrilli. Grilli painaa 50 kiloa ja maksaa noin tuhat euroa. Arposen mukaan hänen grillausharrastuksensa ei kuitenkaan tule niin kalliiksi kuin miltä se kuulostaa. Kaikkiaan Arponen arvioi käyttäneensä grilleihin ja grillausvälineisiin – kuten hiiliin, 20 senttiä leveään paistinlastaan, tukeviin atuloihin ja taipuisiin vaijerivartaisiin – kolmisen tuhatta euroa. Päälle tulevat vielä grillattavat ruuat.

”Hyvä grilli maksaa tonnin, oli se sitten kaasu- tai hiiligrilli.”

Useimmiten espoolaiskodin pihalta leijailee hampurilaispihvien tuoksu. Arposen kaveripiirissä on käynnissä epävirallinen burgerihaaste, jossa kisataan parhaasta hampurilaisesta.

Arposen oma suosikkipurilainen on pelkistetty. Yksinkertaisimmillaan siihen tulee vain pihvi, sämpylä ja ketsuppia.

”Mielestäni liha ratkaisee enemmän kuin sämpylä. Lihan pitää olla rasvaista, omassa tapauksessani naudan jauhelihaa.”

Täydellinen hampurilaispihvi valmistuu Arposen mukaan noin 20 prosenttia rasvaa sisältävästä naudanlihasta, joka on jauhettu karkeasti. Mausteeksi riittää suola ja pippuri.

”Ei mitään kananmunia eikä missään nimessä korppujauhoja.”

Arponen suosittelee käsittelemään hampurilaispihvejä mahdollisimman vähän, jotta ne pysyvät mureina.

”Jos saan hyvin jauhettua lihaa, en hirveästi edes painele pihvejä. Otan klöntin lihaa ja isken sen leikkuulaudalle, jolloin se leviää oikean kokoiseksi, halkaisijaltaan 10–11-senttiseksi. Täydellinen pihvi on pikkuisen sämpylää isompi.”

Hampurilaispihvinsä Arponen paistaa, kun grillin lämpömittari näyttää noin 250–300 astetta.

”En koskaan ota aikaa. Kun lihasneste tulee läpi ja pihvin pinnalle tulee nestettä, on aika kääntää pihvi.”

Tärkeintä grillauksessa on Arposen mukaan maltti. Ihan ensin grilli pitää saada syttymään.

Sytytykseen Arposella onkin hyvä niksi, niin sanottu tulivuorimenetelmä. Siinä grillin keskelle asetetaan juomatölkki, jonka ympärille hiilet kasataan pyramidimaiseksi keoksi. Sitten tölkki otetaan pois, ja sen jättämä aukko täytetään sanomalehdellä tai muulla palavalla materiaalilla ja sytytetään.

”Sytytysneste on niin 70-lukua. Se vain antaa pahaa makua ruokaan.”

Kun grilli on saatu syttymään, pitää vielä malttaa antaa hiilloksen kehittyä.

”Kun grilli on oikeassa lämpötilassa, silloin hiillos on nätti. Siinä on vähän valkoista pinnassa, ja muuten hiillos on oranssin- tai tummanpunainen. Mustaa hiiltä ei ole, vaan kaikki hiilet ovat syttyneet.”

Hiillosta odotellessa Arposella on tapana nauttia oluesta ja joskus myös niin sanotusta ruuantekoruuasta.

”Olen löytänyt pimientos de padron -paprikat. Niitä on tullut reissussa vastaan, ja ne ovat ylivoimainen suosikkitapakseni. Ne ovat ainoa ruuanlaittoruoka, mitä teen.”

Arponen sekoittaa mietoihin vihreisiin pikkupaprikoihin tilkan öljyä ja grillaa ne lähes mustiksi ahkerasti käännellen. Tähän kuluu muutama minuutti. Lopuksi hän sirottelee paprikoille reilusti isokiteistä suolaa.

”Paprikat tehdään, kun grilli on liian kuuma varsinaiseen grillaukseen. Niistä tulee pehmeitä ja ryppyisiä, mutta ne myös tummuvat ja palavat helposti, joten kannattaa olla tarkkana.”

Arponen saa grillauksesta enemmän kuin vatsansa täyteen. Grillaus on hänelle kokonaisvaltainen kokemus.

”Kun kaupunkilainen ei enää hirveästi kaada puita tai rakenna, grillaus on konkreettista käsillä tekemistä, jossa voi nähdä työnsä jäljen.”

Grillaus on myös sosiaalinen tapahtuma. Parhaimmillaan grillin ympärille voi Arposen mukaan laskeutua yhtä filosofinen tunnelma kuin saunassa.

”Grilli on kokkauskeskeinen paikka, jonka ympärille miehillä on legitiimi syy kerääntyä. Siinä voidaan puhua ihan mistä tahansa.”

Viimeisimpien grillaushetkiensä aikana Arponen muistelee jutustelleensa ainakin luonnon saastuttamisesta, viineistä ja erilaisten jauhelihojen ominaisuuksista. Grillin ääressä on myös puhuttu politiikkaa ja kehitelty bisnesideoita.

Lisäksi grillaus voi tarjota kosketuksen luontoon.

”Kuuntelen lintujen laulua ja olen nähnyt grillatessa kettuja ja mäyrän.”

Vaikka Arponen grillaa vuoden ympäri, hänen perheensä – puoliso ja kuusivuotias tytär – syö edelleen mielellään grilliruokaa. Lisäksi Arposen äiti ja veli piipahtavat usein syömään, kuten myös naapurit.

Perhe ja ruokavieraat osallistuvat usein esivalmisteluihin, mutta itse grilli on kuitenkin Arposen oma valtakunta.

”Jos vain yksi on niin hölmö, että seisoo sateessa grillin ääressä, se on minulle ihan OK.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  2. 2

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  3. 3

   Satoja turvapaikanhakijoita on liittynyt helluntaiseurakuntiin viime vuosina – Helluntaikirkon johtaja: ”Olemme joutuneet laittamaan jos nyt ei jarrun, niin ainakin kytkimen”

  4. 4

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  5. 5

   Räikeä eriarvoistuminen johti brexitiin ja Trumpin voittoon – todella huonoja valintoja molemmat

  6. 6

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  7. 7

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia

  9. 9

   Vihdoin! Kuukautisveri näkyy mediassa, ja tämän takia se on tärkeää

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  10. 10

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää