Ruoka

Heidi Kjellman nostaa Kymijoesta satoja rapuja – saksiniekkoja riittää joulupöytäänkin

Kjellman on tuttavapiirinsä ainoa ravustaja. Myöskään nykyiset mökkinaapurit eivät ravusta.

Viime torstaina kello 12 Heidi Kjellmania jännitti. Hän oli mökillään Kymi­joen Myllykoskella, ja ravustuskausi oli juuri käynnistynyt.

”Lasken viikkoja ja kuukausia kauden alkuun. Ajoitan kesälomani aina niin, että voin ravustaa mahdollisimman paljon. Kesälomassa on parasta, kun pääsee ravustelemaan kunnolla.”

Kjellmanin, 31, ravustusharrastus alkoi, kun hänen vanhempansa ostivat mökin Kymijoelta kymmenisen vuotta sitten. Perheessä ei ollut ravustettu tätä ennen, vaikka ravut ja muut merenelävät olivatkin tavallinen näky Kjellmanien ruokapöydässä.

”Kuulimme, että Kymijoessa olisi rapuja, ja isäni aloittelikin varovasti ravustusta. Ensimmäisinä vuosina rapuja nousi tolkuttomasti, monta sataa viikonlopussa. Aloin itsekin ravustaa siinä sivussa, ja nyt olen ravustanut seitsemän vuotta aktiivisesti.”

Kolmen viime vuoden ajan Kjellman on käyttänyt harrastukseensa entistä enemmän aikaa. Hän viettää kesälomansa mökillä, samoin lähes kaikki viikonloput pitkälle syksyyn asti.

”Ostin myös viime kesänä auton sen takia, että pääsen ravustamaan. Asun Helsingin keskustassa, enkä periaatteessa tarvitsisi autoa muuten.”

Kjellmanin kaara on musta, kaksipaikkainen avoauto. Mökkeilymatkat taittuvat sillä sujuvasti, joskin auto on sen verran pieni, ettei Kjellmanin hankkima rapusumppu oikein tahdo mahtua sen kyytiin. Sumpulle on käyttöä, sillä kun ravut on pyydystetty mertoihin, saaliiksi saatuja saksiniekkoja voi säilyttää rantaveteen jätettävässä sumpussa. Näin rapuja ei tarvitse valmistaa heti ruuaksi.

Mertojen, mertaköysien ja -kohojen sekä sumpun lisäksi ravustaja tarvitsee ravustusluvan ja jonkinlaisen veneen. Jos venettä ei lasketa, ravustuksen voi aloittaa melko pienellä budjetilla.

”Sanoisin, että reilusti alle sadalla eurolla pääsee hyvään alkuun. Itse ravustan ihan tavallisella mökkisoutuveneellä.”

Kjellman on tuttavapiirinsä ainoa ravustaja. Myöskään nykyiset mökkinaapurit eivät ravusta.

”En ole juuri nähnyt naisia ravustamassa, vaan enemmänkin keski-iän ylittäneitä miehiä. Ehkä se mielletään vanhojen käppyrämiesten harrastukseksi. Valtaosa naurahtaa ihmetellen harrastukselleni, kun citymimmi lähtee mökille ravustamaan.”

Kymijoella kelpaa ravustaa, sillä joesta nousee hyvinä vuosina hurjia määriä täplärapuja.

”Eräänä viikonloppuna, noin seitsemän vuotta sitten, nostimme viikonlopun aikana 400 rapua. Vastaavia saaliita ei ole näkynyt sen jälkeen. Myöhemmin olen saattanut nostaa sata rapua viikonlopun aikana, mikä on superhyvä saalis sekin. Viime kesänä nostin koko kauden aikana noin 400 rapua.”

Kjellman tosin nauttii ravustuksesta muutenkin kuin saaliin takia.

”Onhan se terapeuttinen hetki ja sitoo luontoon ja veteen todella voimakkaasti. Rapu on yksi parhaista herkuista, mitä Suomessa on. Ja siitä, että niitä voi nostaa Kymijoesta ilmaiseksi, tulee ihan mieletön fiilis.”

Rapukausi päättyy lokakuun lopussa, ja Kjellman jatkaa ravustusta yleensä pitkälle syksyyn. Ravut eivät kuitenkaan ole Kjellmanille arkiruokaa. Hän järjestää kauden aikana parit isommat rapujuhlat, joissa saattaa olla 15 vierasta. Ja koska Kjellman haluaa tarjota rapuja pääruokana, niitä tarvitaan paljon, toistakymmentä saksiniekkaa vierasta kohden.

”Helpottaakseni juhlien järjestämistä olen laittanut tarjolle kylmiä alkuruokia kuten varhaisperunasalaattia ja lohimoussea. Silloin pystyy itsekin istumaan pöydässä alkuruuan ja rapujen syömisen ajan.”

Aina rapujuhlia ei kuitenkaan tarvitse viettää niin isosti.

”Kaupasta voi ostaa muutaman keitetyn ravun ja herkutella niillä viinilasin kanssa. Rapujuhlien ei aina tarvitse olla niin isoja ja mahtipontisia.”

Rapujen keittämisessä Kjellman suosii perinteistä lientä, jonka reseptin hän on saanut äidiltään.

”Siihen tulee vettä, sokeria ja merisuolaa. Pidän ravun mausta sellaisenaan, enkä halua sotkea sitä. Tillit vaihdetaan pariin kertaan niin, että liemeen tulee keittämisvaiheessa ja jäähdytysvaiheessa tuoreet tillit.”

Jotkut kritisoivat rapujen syömistä, koska ne keitetään elävältä.

”Olen itsekin miettinyt asiaa ja mietin edelleenkin. Kyllä sen näkee, että ravut ovat eläimiä, jotka reagoivat keittämiseen. Onhan se julmaa, mutta jos rapuja vertaa vaikka lihan tehotuotantoon, niin ovathan ne kohtuullisen eettistä ruokaa.”

Yleensä Kjellman pakastaa saalistamansa ravut. Kun ravut pakastaa keitinliemessään, niiden tarvitsee vain antaa sulaa ennen tarjoilua. Tähän kuluu reilu vuorokausi.

Pakastaminen ei Kjellmanin mukaan ole ravuille pahaksi. Päinvastoin esimerkiksi liemen maku imeytyy pakastettuihin rapuihin hyvin. Lisäksi ravut säilyvät pakastimessa yllättävänkin pitkään.

”Ne pysyvät tosi hyvänä. Yleensä syömme rapuja jouluaattona, ja nyt söimme niitä vielä pääsiäisenäkin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Ravustus
  • ravustuskausi

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

    2. 2

      Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

      Tilaajille
    3. 3

      Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

    4. 4

      Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

    5. 5

      Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

    6. 6

      Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

    7. 7

      Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

      Tilaajille
    8. 8

      Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

    9. 9

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    10. 10

      Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

    2. 2

      Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

      Tilaajille
    3. 3

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    4. 4

      Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

    5. 5

      Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

    6. 6

      Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

    7. 7

      Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

      Tilaajille
    8. 8

      Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

    9. 9

      Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

    10. 10

      Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

    2. 2

      ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

      Tilaajille
    3. 3

      Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

    4. 4

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    5. 5

      Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

    6. 6

      Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

    7. 7

      Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

      Tilaajille
    8. 8

      Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

    9. 9

      Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

    10. 10

      Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

      Tilaajille
    11. Näytä lisää