Ruoka

Huippukokin ravintolaketju aloitti Suomessa – näillä vinkeillä teet vaikutuksen illallisvieraisiin myös kotona

Kokki Marcus Samuelssonin mukaan suomalaiset ovat monien ruokatrendien aallonharjalla, emme vain aina huomaa sitä.

Mestarikokki Marcus Samuelsson sanoo, että suomalaiset ovat – ehkä jopa tietämättään – kiinni monissa kansainvälisissä ruokatrendeissä.

Tällaisia ovat esimerkiksi avotulella kokkaaminen tai niin sanottu pellolta pöytään -filosofia, siis lähiruoka.

”Suomalaiset keräävät sieniä metsästä ja kuvaavat ne Facebookiin, mutta eivät välttämättä ajattele olevansa ruokatrendin huipulla. New Yorkissa tuoreiden sienien hankkiminen on todella vaikeaa! Suomalaisten pitäisi arvostaa luonnonläheisyyttään enemmän.”

Lisäksi suomalaisten pitäisi olla erityisen ylpeitä designosaamisestaan.

”Suomalainen design on maailmalla hyvin arvostettua. Esimerkiksi Alvar Aallon valaisimia näkee monissa ravintoloissa.”

Etiopiassa syntynyt ja Ruotsissa varttunut Samuelsson, 45, asuu nykyään New Yorkissa. Hän hyppäsi kaupungin ravintolamaailmaan jo 1990-luvun alussa päästessään harjoitteluun maineikkaaseen Aquavit-ravintolaan. Ruokaohjelmien ystävät muistavat Samuelssonin myös Top Chef Masters -kokkikisan toisen kauden voittajana.

Nykyään Samuelsson luotsaa useampaa huippuravintolaa, joista tunnetuin lienee New Yorkin Harlemissa sijaitseva Red Rooster. Lokakuussa Samuelsson toi ravintolaosaamistaan myös Suomeen, kun hänen Kitchen & Table -ketjunsa ravintolat avautuivat Clarion-hotelleissa Helsingin Jätkäsaaressa ja Vantaan Aviapoliksessa.

Samuelsson kuvaa Kitchen & Tablen ravintolafilosofiaa termillä fun dining. Se tarkoittaa mutkatonta viihtymistä, johon voi osallistua niin farkuissa kuin pikkutakissakin.

”Kun aloitin kokin työt, ravintola-ala oli jäykkä ja fine diningiin keskittynyt. Se oli iso kynnys osalle ihmisistä. He saattoivat jäädä kotiin, koska ravintolailta tulisi niin kalliiksi tai he eivät tienneet, miten pukeutuisivat illalliselle. Mielestäni ravintolaillan pitäisi olla hauska ja rento tilanne.”

Samuelssonilla on jo ennestään Kitchen & Table -ravintoloita Ruotsissa ja Norjassa. Niiden ruokalistat on Samuelssonin mukaan koottu tutuista annoksista, joihin on käytetty laadukkaita raaka-aineita. Listoilta löytyy pihviä ja ranskanperunoita, burgereita ja caesarsalaattia. Tutuissa annoksissa on toki pientä twistiä. Esimerkiksi Helsingissä caesarsalaatin kana on maustettu jamaikalaisittain jerk-mausteella, ja burgeri saa potkua tulisesta korealaisesta kimchi-hapankaalista.

Noin 60 prosenttia menusta on Samuelssonin mukaan jotakuinkin sama kaikissa Kitchen & Table -ravintoloissa, loput on sovellettu kunkin maan ruokakulttuurin erityispiirteitä kunnioittaen.

Helsingin Kitchen & Tablessa tämä tarkoittaa esimerkiksi mereneläviä – etenkin järvikaloja – ja paikallisia vihanneksia.

”Vaikka Pohjoismaissa on samankaltainen ilmasto, ovat suomalaiset kalat erilaisia kuin vaikkapa Länsi-Ruotsissa. Ruuanvalmistustekniikat, kuten savustus, graavaus tai pikkelöinti ja muu säilöntä ovat kuitenkin samankaltaisia. Ne ovat osa pohjoismaista ruokakulttuuria. Yhteisiä raaka-aineita ovat myös esimerkiksi juurekset ja riista.”

Millaisia vinkkejä Samuelsson antaisi ruokaharrastajille, jotka haluavat tehdä vaikutuksen illallisvieraisiinsa?

Ensinnäkin hän kehottaa ripottelemaan illalliseen mukaan omaa persoonaa ja käyttämään itselle läheisiä raaka-aineita.

”Jos vartuit Pohjois-Suomessa, joka on tunnettu erinomaisista puolukoista ja lakoista, käytä niitä osana illallista. Marjoja voi panna vaikka alkudrinkkiin tai sujauttaa samppanjalasiin.”

Samuelsson suosittelee kokkaamaan illalliskutsuilla sellaista ruokaa, joka on itselle tuttu ja jonka tekeminen sujuu helposti.

”Tuttu resepti tai valmistustapa muuntuu helposti sesongin mukaiseksi. Jos olet mestari grillaamaan parsaa, voit grillata syksyllä vaikka sieniä.”

Lisäksi Samuelsson kehottaa ottamaan illallisvieraat mukaan ruuanlaittoon. Joku vieraista voi saada kunniatehtäväkseen vaikkapa paistin paloittelun, toinen voi tehdä salaatin.

”Jos rehkit yksin keittiössä, vieraat eivät voi seurustella kanssasi.”

Lopuksi vieraille voi sujauttaa vaikkapa pienen mutta harkitun läksiäislahjan.

”Kun pidämme vaimoni kanssa illallisia, kaikki toivovat aina saavansa etiopialaisia maustesekoituksia. Luonnollisesti annamme niitä heille.”

Myös musiikki on Samuelssonin mielestä tärkeä osa illalliskokemusta. Erityisen hyviä genrejä ruokailun taustalle ovat jazz, soul ja rnb.

”Parhaat illalliskutsukappaleet ovat tunnistettavia mutta eivät mitään listahittejä, koska ne soivat taustalla. Vieraat saavat tunnistaa kappaleet mutta eivät laulaa mukana. Esimerkiksi Frank Sinatra ja Marvin Gayen vanha tuotanto toimivat hyvin. Soittolistalle on hyvä ripotella myös etnistä musiikkia, koska se rikkoo rytmin hauskasti. Omat vieraani rakastavat etiopialaista klassista musiikkia.”

Samuelssonin oma Red Rooster -ravintola sijaitsee New Yorkin Harlemissa, ja siellä soitettava musiikki saa heijastella alueen kulttuuria.

”Sunnuntaisin soitamme gospelia, maanantaisin rnb:tä ja jazzia ja tiistaisin latinomusiikkia.”

Musiikkifaniksi tunnustautuva Samuelsson osallistui Kitchen & Table -konseptillaan viime kesän Flow-festivaaleille. Hän palaisi sinne mielellään myös ensi vuonna.

”Rakastan Flow’ta! Se oli upea kokemus. Flow’ssa hyvä ruoka yhdistyi taidokkaasti valittuun musiikkiin ja muodikkaisiin ihmisiin. Festivaaliorganisaatio teki todella hyvää työtä. Toivottavasti saamme kutsun myös Taste of Helsinki -festareille.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   Ylen hallituksen jättävä Kikka Laitinen penää monipuolisuutta musiikkiin ja kulttuuria mediaan – ”Tehdään mieluummin vaikka vähemmän juttuja Teemu ja Sirpa Selänteestä”

  10. 10

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uusnatseja vastustaneen mielen­osoituksen järjestäjä: Mielen­ilmaukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata ääri­vasemmistoksi
  3. Haiseva sinivihreä massa ihmetyttää Helsingin rannoilla – Kyse on öljyä muistuttavasta levästä, kertoo pelastuslaitos
  4. Ylen hallituksen jättävä Kikka Laitinen penää monipuolisuutta musiikkiin ja kulttuuria mediaan – ”Tehdään mieluummin vaikka vähemmän juttuja Teemu ja Sirpa Selänteestä”
  5. Maailman terveysjärjestö WHO peruu Robert Mugaben nimityksen hyvän tahdon lähettilääksi – nimitystä arvosteltiin kansainvälisesti ja kutsuttiin ”aprillipilaksi”
  6. Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota
  7. Tunti sitten
  8. Facebookin käännösvirhe johti palestiinalaismiehen pidätykseen Israelissa – ”Hyvää huomenta” kääntyi koviksi uhkauksiksi
  9. Erittäin voimakas taifuuni iskee Japaniin – ihmisiä kehotetaan siirtymään suojaan myrskyn tieltä
  10. Pablo Neruda ei kuollut syöpään – CIA:n agentti saattoi myrkyttää Nobel-kirjailijan
  11. 2 tuntia sitten
  12. Poliisi kaipaa havaintoja Vantaan Hakunilassa lauantaina aamuyöllä liikkuneista – alueella poltettiin neljä autoa
  13. Jättikuorolle tehty Affekt on monotoninen monumentti, mutta Leif Segerstam piti kaiken hallinnassaan
  14. Näytä lisää