Olutkirjailija tykästyi kivisahtiin - Ruoka | HS.fi

Olutkirjailija tykästyi kivisahtiin

12.7.2001 3:00

"Tämä on parasta globalisaatiota", olutkirjailija Michael Jackson toteaa nuuhkiessaan tamperelaisen Plevnan panimon amerikkalaistyyppistä, runsaasti humaloitua pale alea.

"Panimot etsivät erikoisoluihinsa vaikutteita ympäri maailmaa. Plevnan tuotetta pidettäisiin korkean katkeropitoisuutensa takia harvinaisena jopa Amerikassa, jossa reipas humalointi on muodikasta pienpanimoiden piirissä. Pale ale on radikaali olut, joka vaatii humalansietokykyä." Pienet ja jossakin määrin myös isot panimot valmistavat yhä haastavampia oluita vastapainoksi lagereille. "Globalisaation huono puoli on, että suuret konsernit suurenevat ja niiden juomat kevenevät. Se koskee niin oluita kuin viinejä ja viskejä." Pientuottajien tarjoamia makuretkiä Jackson vertaa slow food -aatteeseen: nautitaan hyvää hitaasti. Suomen-visiitillään Jackson ehti tutustua kolmeen panimoon, testata joukon oluita ja pokata Hyvien olutravintoloiden tunnustuspalkinnon. Olutkirjailijaa kiinnostavat eniten vanhat, uhanalaiset olutlajit ja valmistustavat. Kuumien kivien avulla valmistettava kivisahti teki häneen vaikutuksen Hollolan Hirvessä, navettaan rakennetussa ravintolapanimossa. Tulipunaisiksi grillatut kivet jättivät hänen mielestään sahtiin tuhkan ja varpujen aromeja, muttei niin paljon karamellisuutta kuin saattoi odottaa. "Sahti on viimeinen elävä yhteys Mesopotamiaan, jossa olut syntyi 10000 vuotta sitten." Jackson ei vain rakasta sahtia, vaan hän tarjoaa konkreettista apua sen levittämiseksi: hän valitsi sahdin nimeään kantavan amerikkalaisen verkkomyyntifirman kuukauden olueksi. Lahtelaisen Teerenpelin ravintolapanimon oluista Jackson piti eniten vaaleasta Onnenpekasta, jonka maltaiseen runkoon yhdistyi hieno humalainen jälkimaku. Myös puolukkaolut ja mustikkasiideri saivat suun messingille. "On upeaa, että panimo käyttää paikallisia marjoja. Belgiassakin on luontevaa maustaa lambicia kirsikoilla, mutta ei banaanilla." Helsingin Verkkosaaressa Jackson tutustui Stadin Panimoon ja antoi korkeimmat pisteet belgialaistyyppiselle dubbelille ja omintakeiselle, vahvuudestaan (10,1 %) huolimatta raikkaalle Barley winelle. Sinebrychoffin suodatetusta Weizzesta hän totesi, ettei vehnäoluen tarvitse aina olla samea. Kevytversio voi toimia lagerin juojien ensiaskeleena kohti vehnäoluita. Myös Velvet opettaa ajattelemaan toisin. "Usein kuvitellaan, että tumman oluen pitää olla vahva ja täyteläinen. Velvet on mukava olut, joka tuo briteille mieleen old alen ja mildin välimuodon." Maailmalla reissaava Jackson on käynyt Suomessa 10-12 kertaa 1980-luvulta alkaen. Olutvalikoimat ovat huikeasti laajentuneet ja pubit kehittyneet. "Kaikki eivät enää yritä näyttää brittiläisiltä. Black Doorin seinällä ei roiku Churchillin potretti, vaan vanhoja valokuvia Helsingistä. Rautatieaseman Pullman poikkeaa upeasti miljööltään ollakseen pubi." Jacksonia ällistyttää, kuinka laajasti hänen suuren rakkautensa eli Belgian oluita saa Suomessa. Brysselin kulttipanimolla Cantillonilla on Helsingissä useampia anniskelupisteitä kuin Brysselissä. "Suomessa on Pohjoismaiden paras oluttunnelma, kiitos asialle omistautuneiden ihmisten", Jackson summaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat