Sitkeälihainen alligaattori maistuu fileenä - Ruoka | HS.fi

Sitkeälihainen alligaattori maistuu fileenä

Broilerilta maistuvaa matelijaa syödään fileenä, patukkana ja nuggetina Louisianassa

19.7.2001 3:00

LOUISIANA. "Baby, babyy", kajahtaa huuto Houman rämealueella Louisianassa. Kutsuhuuto on tarkoitettu alueella asustaville alligaattoreille, jotka saapuvat uskollisesti Jimmy Bonvillainin veneen luokse herkkupalojen toivossa.

Pian veden pinnasta erottuu mulkoileva silmäpari, ja alligaattori lipuu verkkaisesti venettä kohti. Kanankoipi on valmiina kuin tarjottimella, ja Luluksi kutsuttu matelija hotkaisee herkkupalan suuhunsa. Rämealueen sydämeen matkoja järjestävä Bonvillain myhäilee tyytyväisenä, kun turistit hämmästelevät alligaattoria. "Eihän tämä vielä mitään", hän vähättelee. "Odottakaa, kunhan näette Boomerin." Ja toden totta. Boomer on suurine kitoineen mieleen painuva tuttavuus. Lähes neljä metriä pitkään ja arviolta 150 kiloa painavaan Boomeriin uppoaa useampi kanankoipi, eikä sen ruokahalu tunnu tyydyttyvän millään. Louisianassa elää nykyään noin 1,5 miljoonaa alligaattoria. Matelijoita on paljon, vaikka niiden lukumäärä laski dramaattisesti 1950- ja 1960-luvuilla metsästämisen vuoksi. Metsästystä kuitenkin rajoitettiin lailla, ja alligaattorien määrä lähti nousuun. Alligaattoreihin törmää myös ravintoloissa. Ne ovat todellisia turistihoukutuksia etenkin Louisianassa, jossa alligaattoria myydään muun muassa fileenä, nuggettina , siivuina ja makkaraa muistuttavana patukkana. Paikallista erikoisuutta mainostetaan kaikkialla. Monen ravintolan sisäänkäyntiä komistaa täytetty alligaattori tai sen jättiläismäinen kita. Muun muassa Lafayettessa sijaitsevassa Prejeans-ravintolassa tunnelmaa luo kuuluisa nelimetrinen matelija Big Al, joka saalistettiin muutamia vuosia sitten. Alkudrinkeiksi ravintolat tarjoavat usein vihertäviä alligaattoricocktaileja, ja jälkiruoaksi voi napostella ravintoloista ja kaupoista löytyvää "alligaattoripurukumia". Matelijaa saa pääasiassa kuitenkin alku- ja pääruoaksi. Etenkin friteerattu, nugget-muodossa tarjoiltu alligaattorin liha löytyy monen ravintolan ruokalistalta. Alligaattorinuggetteja dipataan majoneesi- ja tomaattipohjaisiin kastikkeisiin, joissa ytyä ja makua antavat muun muassa pippuri ja sipuli. Lihaa voidaan valmistaa myös pariloidun broilerifileen tapaan, jolloin pääruoan lisäksi lautasta koristavat usein villiriisi ja värikäs vihannespeti. Joissakin ravintoloissa utelias turisti saa maistaa myös alligaattorin häntää. Alligaattorin maku muistuttaa broileria, vaikka liha onkin hieman sitkeää ja kanaan verrattuna mauttomampaa. Matelija sopii kuitenkin moniin eri ruokiin. Louisianassa on varsin suosittua sekoittaa alligaattorin lihaa esimerkiksi mausteiseen gumbo-keittoon ja itse tehtyihin makkaroihin. Alligaattoria saa Louisianassa läpi vuoden. Sesonki ja hinnat ovat kuitenkin parhaimmillaan syyskuussa, jolloin alligaattoreita saa metsästää. Viranomaiset valvovat metsästystä tarkasti. Kaksimetrisestä matelijasta maksetaan pyydystäjälle keskimäärin 1400 markkaa. Eikö sitten alligaattorin syöjälle koidu tunnontuskia siitä, että hän herkuttelee rämeiden kuninkaan lihalla? "Ei tietenkään. Alligaattori on täällä paikallinen herkku kuten poro Skandinaviassa, eikö niin?" eräs Lafayettessa sijaitsevan ravintolan asiakas sanoo. "Pahemmalta minusta tuntuisi popsia joulupukin apulaisia", hän toteaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat