Ruoka    |   POSTIMERKIT

Venäläiset taidepostimerkit kiiltävät ja tuoksuvat

Tilaajille

MOSKOVA. Venäjä liittyi tuoksuvan postimerkin julkaisseiden maiden listalle julkaisemalla syksyllä pyöreät ananas-, päärynä-, omena-, meloni- ja metsämansikkamerkit. Viiden ruplan arvoisia merkkejä myydään pienissä saippuantuoksuisissa muovipusseissa. Merkkiä hieromalla ja nuuhkimalla ainakin ananaksen tuoksun tunnistaa.

Tuoksumerkit täyttivät tarkoituksensa, sillä ne saivat keräilijät liikkeelle tavallista uutuusmerkkiä vilkkaammin. Julkaisupäivänä niitä myytiin jo 20000 kappaletta eli yli viidennes enemmän kuin muita uusia postimerkkejä. Jokaista tuoksuvaa merkkiä on painettu 630000 kappaletta.

Muualla maailmalla tuoksumerkkejä on julkaistu jo aiemmin. Esimerkiksi Sveitsi on julkaissut suklaalta tuoksuvan merkin, ja Brasilia on yrittänyt hillitä sademetsien polttamista palaneelle puulle haisevalla merkillään.

"Postimerkkien pääasiallinen käyttötarkoitus on tietysti postin lähettäminen, mutta yritämme miellyttää myös keräilijöitä", venäläisiä postimerkkejä julkaisevan Marka-yhtiön varajohtaja Vadim Behterev kertoo.

Keräilijöitä onkin tänä vuonna ilahdutettu jo viidellä kullatulla merkillä ja yhdellä hopeoidulla merkillä. Kultamerkit on painettu Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi.

Hopeoitu merkki julkaistiin Venäjän ensimmäisen tenniksen Davis Cup -voiton kunniaksi. Merkissä on valokuva finaaliottelusta, jossa Venäjä kukisti isäntämaan Ranskan. Postimerkin kuvassa näkyvälle kentälle on liimattu oikealta kentältä kerättyjä murusia, ja vasemmassa yläkulmassa näkyvä palkintopokaali on aitoa hopeaa. Merkin arvo on 50 ruplaa eli puolitoista euroa. Se on myös merkin myyntihinta. Suurin sallittu venäläisen postimerkin arvo on sata ruplaa.

Behterevin mukaan suuri osa venäläisistä postimerkkien keräilijöistä on nuoria, jotka ovat kiinnostuneet luonnosta. Siksi tänä vuonna on julkaistu Komin luonnonmetsiä sekä kovakuoriaisia ja sieniä kuvaavia merkkejä.

Syyskuussa ilmestyi myös kaksi Venäjän ja Iranin yhteispostimerkkiä, joiden teemaksi on valittu Kaspianmeren suojelu. Postimerkkeihin on kuvattu Kaspianmerellä elävä hylje poikasineen sekä sampia.

Tänä vuonna Venäjällä on julkaistu kaikkiaan noin 80 erilaista postimerkkiä joko yksittäin, vihkona tai arkkina. Arkkienkin tavoitteena on houkutella uusia keräilijöitä.

"17. syyskuuta julkaistiin kuuden merkin arkki venäläisten autojen historiasta. Yksittäisiä autopostimerkkejä ostavat vain keräilijät, mutta kun merkit yhdistetään kauniisti arkille, niitä ostavat myös autoista kiinnostuneet, ja niitä ostetaan heille lahjaksi", Behterev selvittää.

Vaikka keräilijöillä onkin tavallista suurempi vaikutusmahdollisuus venäläisten postimerkkien aihevalikoimaan, Behterev painottaa, että postimerkit ovat pieniä käyntikortteja, joista pitää näkyä maan historia, kulttuuri ja tärkeät tapahtumat.

Yksityiskirjeiden lähettäminen on Venäjällä harvinaista, hidasta ja epävarmaa, joten taidepostimerkit menevät käytännössä keräilijöiden kansioihin, vaikka niiden arvot sopisivatkin kirjeiden lähettämiseen. Venäläiset kirjeet ovat pääasiassa mainoskirjeitä, joihin on liimattu niin sanottu standardimerkki.

Standardimerkkejä painetaan kymmeniä miljoonia kerrallaan, ja niitä voidaan painaa lisää aina tarpeen vaatiessa. Venäjän standardimerkit uusittiin viime vuonna, kun edellisiä merkkejä oli painettu jo kolme kertaa.

Uudistettuihin standardimerkkeihin lisättiin ensimmäistä kertaa tunnisteita merkkien aitouden takeeksi.

Standardimerkkejä on viittä eri arvoa, ja jokaisen oikeassa laidassa on hologrammi, jossa vaihtuvat RF- ja RUS-tekstit. Uudet standardimerkit ovat vasta toiset venäläiset tarrapostimerkit.

Ensimmäinen tarramerkki ilmestyi viime syksynä ja julkaistiin Venäjän väestönlaskennan kunniaksi.

Standardimerkkejä saa kaikista pienistäkin venäläisistä postikonttoreista, mutta taidemerkkien hankinta on vaikeaa. Marka-yhtiö pyrkii siihen, että myös taidemerkit olisivat kaikkien saatavilla, mutta täydellinen merkkivalikoima on vain kahdessa Moskovan postisalongissa. Niiden osoitteet ovat: Prospekt Mira 118, Metro Aleksejevskaja ja Leninski Prospekt 64/2.

Internetissä venäläisiin postimerkkeihin voi tutustua englanniksi osoitteessa www.marka-art.ru/catalogs/ Hanna Kaurala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää