Ruoka

Ei roskikseen vaan ravintolaan – Ruokahävikki kiinnostaa jo muitakin kuin maailmanparantajia

Johanna Kohvakan mielestä maailman­parannuksella saa tehdä rahaa, jos se houkuttelee enemmän ihmisiä hyväntekoon.

Ravintola Loop on lounasajan alussa vielä tyhjillään asiakkaista, mutta salaattipöytä pullistelee. Siellä on paprikoita, parsaa, rapeita salaatinlehtiä sekä paputahnaa ja tomaattikastiketta. Pääruuaksi on tarjolla täytettyjä kesäkurpitsoita.

Käytännössä kaikki pöydän antimet ovat hävikkitavaraa, sillä Loop on hävikkiravintola. Se aloitti pop up -ravintolana ja sai vuosi sitten pysyvät tilat Lapinlahden vanhasta sairaalarakennuksesta. Päivän lounasruokien raaka-aineet on saatu noin kymmenestä yhteistyökaupasta, joista Loopin lähetit noutavat ne aamuisin ravintolan käyttöön. Jos kasvikset eivät olisi Loopin lounaspöydässä, ne lojuisivat biojäteastioissa.

”Loop pyrkii käyttämään 90-prosenttisesti hävikkiraaka-aineita, mutta välillä pitää ostaa jauhojen ja öljyn tapaisia tuotteita”, sanoo Johanna Kohvakka, Loopia pyörittävän From Waste to Taste -yhdistyksen hankepäällikkö.

Voittoa tavoittelematon From Waste to Taste -yhdistys haluaa torjua ruokahävikkiä ja vastustaa ilmastonmuutosta. Samalla yhdistys tarjoaa ihmisille työpaikkoja esimerkiksi Loopissa ja pyrkii edistämään liiketoimintaa ruokahävikin ympärille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta eikö ruokahävikistä pitäisi pyrkiä pääsemään kokonaan eroon?

”Tavoite olisi saada hävikki minimoitua nollaan. Olemme siitä hassu toimija, että yritämme vähentää meille saatavilla olevan raaka-aineen määrää. Käytännössä kauppias ei kuitenkaan voi tietää, kuinka paljon mitäkin tuotetta menee, joten hävikistä on vaikea päästä täysin eroon.”

Tosin Kohvakalla ei ole mitään sitä vastaan, että jotkut yritykset tekevät bisnestä hävikkiruualla.

”Kyllä maailmanparannuksella voi tehdä rahaa. Ehkä se houkuttelisi enemmän ihmisiä tekemään hyvää”, sanoo Kohvakka.

Ruokahävikki kiinnostaakin tällä hetkellä muitakin kuin perinteisiä maailmanparantajia. Hävikintorjunta ja kiertotalous, jossa yhden roska on toisen rikkaus, ovat olleet jo pari vuotta pinnalla myös yritysmaailmassa.

Esimerkiksi mobiilisovellukset ResQ Club ja Lunchie tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden ostaa ravintoloiden ylimääräisiä annoksia alennettuun hintaan, Fiksuruoka.fi-palvelu tekee hävikkiruokakauppaa verkossa, ja pop up -ravintola Nolla julisti keväällä olevansa hävikitön ravintola.

”Kun ihmisillä on jo oma hyvinvointi ja peruselintaso turvattu, aletaan kiinnittää huomiota myös maapallon ongelmiin. ­Koen, että ihmiset ovat muuttuneet empaattisemmiksi ja pystyvät asettumaan vaikkapa eläinten ja tulevien sukupolvien asemaan”, Kohvakka sanoo.

Itse asiassa Kohvakka on vähän yllättävä valinta vetämään ruokaprojektia. Hän on taustaltaan ekonomi, eikä omien sanojensa mukaan edes osaa kokata.

”En ole mikään kokki kolmonen, kokkaan vain simppeleitä ja helppoja ruokia. Keittiötiimimme on ammattitaitoinen, joten voin keskittyä muihin asioihin.”

Joitain vuosia sitten Kohvakka irtisanoutui hyvästä taloushallinnon työstään ja lähti maailman­ympärimatkalle. Siellä hän huomasi, miten iso ympäristöongelma on käsillä.

”Matkalla näkemäni roskan määrä pysäytti. Jos menee Fidžillä tai Havaijilla turistirannoilta sivummalle, paikat ovat täynnä muovia ja roskaa. Päätin, että pitäisi tehdä muutakin kuin pyöritellä numeroita. Kiersin maailman ympäri ja halusin matkan aikana miettiä, mitä todella haluan tehdä. Kun palasin Suomeen, perustin kestävän kehityksen projekteja tekevän firman.”

Siitä Kohvakan tie vei From Waste to Tasteen ja ruokahävikin pariin.

Herätys ympäristöasioihin tapahtui kuitenkin jo nuorempana.

”Olen aina ollut maailmanparantaja. Kierrätys oli jo lapsena tärkeää. Piti kierrättää oikein eikä saanut roskata. Poimin metsäkävelyillä muidenkin roskat mukaan.”

From Waste to Tasten seuraava iso hanke perustuu isoimpaan yksittäiseen hävikkituotteeseen eli leipään. Yhdistys on kehitellyt joukkorahoituksen turvin Wasted-nimisen ykkösoluen, jonka raaka-aineesta 50 prosenttia on Vaasan ruispaloja, jotka olisivat muuten päätyneet hävikiksi.

From Waste to Taste toi pöytään idean oluesta, tuotenimen ja logon. Itse oluen tuotekehittelyn hoiti olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse, joka toimii samassa rakennuksessa From Waste to Tasten kanssa.

”Veimme Brewniverseen säkillisen leipää, että saisiko tästä jotain tehtyä.”

Toistaiseksi Wastedia ovat saaneet vain joukkorahoitukseen osallistuneet, mutta pian olut olisi tarkoitus saada pian myyntiin Loopiin, vegaanigrillikioski Jänöön ja olutpuoti Pieneen. Sitä pääsee maistelemaan myös Hävikkifestareilla, jotka järjestetään tulevana lauantaina Helsingin Teurastamolla.

”Yksi motiivi oluen tekemiseen oli, että se luultavasti kiinnostaa vähän erilaista kohderyhmää ja saa heidät kiinnostumaan hävikistä. Pitää löytää ne asiat, jotka herättävät ihmisten kiinnostuksen.”

Hävikkifestarit Teurastamolla (Työpajankatu 2) 16. 9. klo 11–17. Vapaa pääsy.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruokahävikki
  • Kierrätys
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    2. 2

      Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

    3. 3

      Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

    4. 4

      ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

    5. 5

      Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

    6. 6

      Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

    7. 7

      Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

    8. 8

      Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

    9. 9

      Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

    10. 10

      Pääministeri Sipilä: Turkin EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

    2. 2

      Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

    3. 3

      Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

    4. 4

      Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

      Tilaajille
    5. 5

      Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

    6. 6

      ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

    7. 7

      ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

      Tilaajille
    8. 8

      Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

    9. 9

      Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

      Tilaajille
    10. 10

      Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

      Tilaajille
    2. 2

      ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

      Tilaajille
    3. 3

      Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

    4. 4

      ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

    5. 5

      ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

    6. 6

      Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

    7. 7

      ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

    8. 8

      Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

    9. 9

      Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

      Tilaajille
    10. 10

      Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

    11. Näytä lisää