Ruoka

Greta Grönholm on baarimestareita valmentava drinkkiguru, jota revittiin maailmalle – Nyt hän pyörittää Loimaan seurahuonetta siskonsa kanssa

Baarimestari Greta Grönholm opetteli drinkkiklassikot jo ennen kuin sai itse tarjoilla niitä. Nyt hän kouluttaa kollegojaan kilpailemaan.

Sanapari Loimaan seurahuone tuo mieleen pikemminkin Suomi-komedian legendaarisen loimaalaiskaksikon Hansun ja Pirren kuin huippucocktailit. Mutta Seurahuoneen baarista saa kuin saakin maailmanluokan drinkkejä, joita sekoittaa maailmanmestari Greta Grönholm.

Grönholm on maineikas baarimestari, etenkin kisamenestyksen osalta: maailmanmestari 2013 ja Suomen mestari 2012. Hopea- ja pronssisijoja ja brändikisavoittoja on vielä enemmän.

Nykyään Grönholm tosin kilpailee vähemmän, sillä varapuheenjohtajan pesti Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhossa FBSK:ssa vie oman aikansa. Lisäksi hän kouluttaa baarimestareita ja valmentaa heitä kansainvälisiin kisoihin. Seuraavat maailmanmestaruuskisat käydään Kööpenhaminassa lokakuun puolivälissä. Suomea edustaa Markus Sillanpää.

”Markus suunnittelee juomansa itse, mutta olen mukana pohtimassa, kaipaisiko se pari tippaa sitä tai toiset tätä. Mietimme yhdessä koristeita ja treenaamme tekniikkaa”, sanoo Grönholm.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Drinkit tulivat Grönholmin elämään jo 1990-luvun puolella. Teini-ikäinen Grönholm keräsi laseja, tiskasi ja myi lippuja vanhempiensa omistaman Loimaan seurahuoneen ravintolassa, kuten perheyrityksissä tapana on. Vanhemmat työskentelivät kellon ympäri.

”Peruskoulun jälkeen menin kauppikseen ottamaan luvut haltuun, ja merkonomitutkinnon jälkeen jatkoin restonomikouluun Turkuun. Vaikka olin jo lapsena nähnyt, millaista alalla on, odotin pienestä asti sitä päivää, että täytän 18 ja pääsen tiskin taakse tekemään juomia.”

Drinkkeihin Grönholm tosin oli perehtynyt oma-aloitteisesti jo aiemmin. 1990-luvun lopulla drinkkitarjonta ei ollut yhtä laaja kuin nykyään, joten Grönholm oppi helposti sekoittamaan ajan klassikot, kuten sinisen enkelin, herkän ja ampiaisen.

”Olen nähnyt, miten juomahomma on kehittynyt. Tuolloin sentään sai jo liikkua juoman kanssa, eikä sitä tarvinnut juoda istuen pöydässä. Muistan pienenä, kun kassatäti mittasi juoman ja antoi sen tarjoilijalle. Ala on muuttunut hurjasti.”

Alkoholikulttuurin muutos näkyy myös Loimaan seurahuoneella. Enää asiakkaat eivät tule baariin oluen ja siiderin perässä, vaan heitä kiinnostavat myös cocktailit.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Juomatottumusten ohessa on muuttunut myös asiakkaiden käytös. Grönholm kertoo, että tytöttely, sormien napsuttelu ja pepulle taputtelu ovat vähentyneet, mutta eivät kadonneet.

”Nykyään kun olen vanhempi, kukaan ei uskalla ottaa takapuolestani kiinni, mutta nuorempana sitä kyllä tapahtui. Hankalat tilanteet hoidan vitsin kautta ja hymyillen, mutta kähmimistä en siedä. Pikkujoulukausi on paha, kun ravintolaan tulee asiakkaita, jotka eivät siellä yleensä käy. Silloin voi tulla törttöiltyä. Nykynuoret sen sijaan ovat aika fiksuja, vaikka poikkeuksiakin tietty on. Jos joku sikailee, toinen sanoo, että ’ole nyt kunnolla’.”

Bisneksen kannalta yksi iso alkoholikulttuurin piirre kaipaisi Grönholmin mielestä vielä korjaamista:

Ihmiset pitäisi saada kotoa ravintolaan juomaan.

”On turvallisempaa juoda valvotuissa olosuhteissa ravintolassa kuin kotona. Silloin juominen pysyy paremmin hallinnassa, eikä ylilyöntejä pääse tapahtumaan niin helposti. Alkoholin Viron-tuonti näkyy erityisesti maaseudulla, mutta on haaste kaikkialla saada ihmiset kotisohvalta viinaa litkimästä ravintolaan. Tässä auttavat esimerkiksi tapahtumat, mutta kyllä myös baarin pitää olla ajan tasalla ja tehdä hyviä juomia.”

Grönholm viihtyy hyvin Loimaan seurahuoneen baaritiskin takana. Palkitsevimpia ovat ne tilanteet, kun asiakas pitää juomastaan, saa siitä elämyksen ja tulee vielä uudestaankin tiskille.

”Teen juoman juuri siinä hetkessä juuri tietylle asiakkaalle. Kahden tunnin kuluttua en välttämättä enää edes muista, mitä siinä oli.”

Nykyään suomalaisissa baareissa juodaan Grönholmin mukaan etenkin giniä, mutta myös perusjuomia kuten valkovenäläisiä menee paljon.

”Suomi juo parempia tuotteita kuin ennen, ja premium-tuotteet eli vähän paremmat juomat nousevat vielä. Menemme kohti perusmakuja kuten vodka-toniceja tai gin-toniceja, mutta pienellä twistillä.”

Suomalaisessa viinabisneksessä on viime vuosina tehty uusia tuotelanseerauksia ja tuotteet ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa. Kyrö Distilleryn Napue- ja Koskue-ginien lisäksi esimerkiksi Helsinki Distilling Companyn Tyrnipontikka ja Lignell & Piispasen Gustav-tillivodka ovat pärjänneet kisoissa.

Grönholmin mukaan paikallisten tuotteiden suosiminen onkin iso, maailmanlaajuinen trendi. Hän itsekin käyttää mieluusti loimaalaisia aineksia juomissaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


”Meillä on metsä täynnä marjoja, joten poimin ja pakastan kesällä mansikkamargaritoihin tarvitsemani mansikat. Silloin tiedän, mistä ne ovat tulleet.”

Lähituotteet ovat myös ekologisia, mikä on Grönholmin mukaan myös iso trendi drinkeissä. Siihen liittyy hävikintorjuntakin.

”Ennen vanhaan limetistä saatettiin ottaa vain kuoret ja heittää loppuhedelmä roskikseen. Enää kukaan ei tee niin, vaan kaikki hyödynnetään.”

Voitettuaan cocktailien teon maailmanmestaruuden Grönholm sai työtarjouksia Suomesta ja ulkomailta. Hän teki jonkin verran keikkaa maailmalla – ja tekee edelleenkin – mutta Loimaa on hänelle koti. Vuonna 1949 perustetun Loimaan seurahuoneen pyörittäjänä Grönholm edustaa siskonsa kanssa jo kolmatta sukupolvea.

”Vaikka Loimaa on keskellä ei mitään, sieltä on lyhyt matka Turkuun ja Tampereelle ja vain vähän pidempi Helsinkiin. Mulla on kaksi lasta, ja voin päästää seitsemänvuotiaan pojan pyörällä kouluun. Loimaa on kiva paikka kasvattaa lapsia ja liikuntamahdollisuuksia on paljon.”

Grönholmin lapsetkin ovat osoittaneet kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan. Voi siis olla, että Loimaan seurahuone pysyy perheyrityksenä vielä ainakin neljännen sukupolven verran, vaikka Grönholm korostaa, että lapset saavat valita ammattinsa itse.

”Lapset leikkivät ravintolaa kuten mekin siskon kanssa pienenä! Kun kisasin, tytär teki koristeita harjoituksiini. Poikani taas tekee päivittäin alkoholittomia juomia siirapeista, Spritestä ja mehuista ja pyytää maistelemaan. Ne ovat aika makeita, joten ihan aina äiti ei ehdi maistamaan”, Grönholm virnistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Drinkit
 • Ruoka
 • Juomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  8. 8

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  9. 9

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  10. 10

   Vain viisi kappaletta julkaissut Alma sai Suomi-palkinnon – ja se on oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää