Ruoka

Sini Visan leivontablogista tuli 10 vuodessa kokopäivätyö, koska ihmiset haluavat leipoa entistä näyttävämpiä kakkuja: ”Nyt tehdään lasten­juhliinkin kaikki viimeisen päälle”

Kun Sini Visa aloitti Kinuskikissan, juuri kukaan ei edes haaveillut, että bloggaamalla voisi elättää itsensä. Neljä vuotta sitten Visa lopetti päivätyönsä keskittyäkseen kokonaan sivustoonsa, joka on levinnyt kaikille somealustoille.

Lokakuussa 2007 Sini Visa latasi blogiinsa tonnikalapiirakan reseptin.

Siis tämän piirakan:


Tuolloin Suomessa oli jo ruokablogeja, mutta juuri kukaan ei edes haaveillut, että sellaisella voisi elättää itsensä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Visan blogi, Kinuskikissa, on yksi Suomen suosituimmista ruokasivustoista. Kinuskikissa-brändin alla toimii blogin lisäksi 20 000 rekisteröityneen kotileipurin yhteisö ja leivontatuotteisiin keskittyvä verkkokauppa. Visa on julkaissut kolme leivontakirjaa. Hän jätti päivätyönsä neljä vuotta sitten keskittyäkseen kokopäiväisesti Kinuskikissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kävimme Visan luona kakkukahveilla selvittämässä, mikä on Kinuskikissan suosion salaisuus.

Avarassa asunnossa Itä-Helsingissä tuoksuu tuore ruisleipä. Isoista ikkunoista tulvii luonnonvaloa. Se on tärkeää, koska keittiön yhteydessä on myös työskentelynurkkaus, jossa Sini Visa kuvaa leipomuksensa ja hallitsee Kinuskikissa-leivontayhteisöään.

Ruisleivät liittyvät Visan projektiin, jossa hän on leiponut suomalaisia klassikoita itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Yksi on vielä julkaisematta, sinivalkoisen kuorrutuksen saava prinsessakakku, jonka täytteessä on poikkeuksellisesti mustikkaa vadelman tilalla. Visa, 39, on pukeutunut sinivalkoisiin itsekin.

”Yleensä minut on totuttu näkemään vaaleanpunaisissa”, Visa sanoo.


Mieliväri käy selville myös asunnosta, jossa hempeän pinkkeinä hehkuvat niin kahvinkeitin kuin keittiöradiokin, jossa Gasellit räppäävät.

Visa vetäisee siniset koristepursotukset valkoisen kakun pinnalle vikkelästi ja varmoin ottein. On vaikea uskoa, että Visalla ei ole muodollista leipurin tai kondiittorin koulutusta, vaan hän on kauppatieteiden maisteri tietojärjestelmätieteestä.

Ennen Kinuskikissaan keskittymistä hän ehti työskennellä muun muassa vakuutus- ja pankkijärjestelmien parissa.

”Koodasin niitä kymmenisen vuotta. Kuvittelin, että tietotekniikka olisi juttuni, mutta kun bloggaaminen tuli kuvioihin, se vei mennessään.”

Luova työ ja käsillä tekeminen ovat kiinnostaneet Visaa aina.

”Ennen blogin perustamista leivonta ei ollut se ykkösjuttu. Olen aina tykännyt tehdä asioita käsilläni: askarrellut, tehnyt savitöitä ja tekstiilitaidetta. Tuotosten kanssa oli aina ongelma, että kenelle ne lahjoittaisi. Kakut tulee onneksi syötyä aina pois, joten ne eivät jää pyörimään.”

Ja kakkuja Kinuskikissan keittiössä kyllä syntyykin, varsin tiheään tahtiin.

Visa pyrkii julkaisemaan ainakin pari ohjetta viikossa. Mutta ennen julkaisua kakkuohje vaatii huolellista viilausta. Toisinaan Visa saattaa kokeilla reseptiä kymmenenkin kertaa ennen kuin on siihen tyytyväinen.

Luotettavuus on leivontabloggarille elinehto. Jos kakku ei onnistu, yleisö ärähtää välittömästi. Erityisen harmillista olisi, jos kakun pitäisi onnistua vaikka juhlia varten. Siksi Visa testaa ohjeet niin monta kertaa, että ne toimivat takuulla. Se vie aikaa ja vaivaa.

Erityisen kinkkinen oli chiansiemenillä hyydytetty juustokakku, joka oli vegaaninen ja gluteeniton.

”Painiskelin sen kanssa, miten saan kakun pysymään kasassa. Tein siitä ainakin kymmenen reseptiä. Se oli aikamoinen suo.”

Kun Visa aloitti Kinuskikissan 2007, suomalainen blogitarjonta eli blogosfääri ei ollut läheskään samalla tasolla kuin nyt. Blogeja oli toki jonkin verran, mutta ammattibloggaaminen oli vielä lapsenkengissä.

Se antoi vapautta aloittelevalle bloggarille.

”Blogit eivät olleet yleisessä tietoisuudessa vaan pienemmän piirin harrastus. Ei sitä osannut ajatella tavoitteellisesti, vaan itselleni koukuttavinta oli vuorovaikutus. Oli mahtavaa saada palautetta lukijoilta. Erityisen tärkeältä tuntui, kun lukijat kokivat reseptini hyödyllisiksi ja kiittelivät esimerkiksi työvaihekuvista”, Visa sanoo.

Visa on halunnut pitää aidosta vuorovaikutuksesta kiinni, vaikka Kinuskikissasta on tullut jo niin suosittu, että yhden ihmisen aika ei enää yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Siksi Visan apuna toimii nyt kolme vapaaehtoista yhteisön jäsentä, joita hän kutsuu ”apukissoiksi”. Myös Visan äiti toimii apurina nimimerkillä Kinuskiemo. He muun muassa vastaavat yleisön kysymyksiin Kinuskikissan chatissa ja kirjoitusten kommenttiosiossa.

Kymmenen vuoden aikana kotileipureista, jollaiseksi Visa itsensäkin mieltää, on tullut entistä taitavampia.

”Kotileipuruus on kasvanut ja tavallisista suomalaisista on tullut kotikondiittoreita. Kymmenen vuotta sitten panostettiin lähinnä juhliin. Nyt tehdään lastenjuhliinkin kaikki viimeisen päälle.”

Samassa ajassa Visa kertoo myös omien leivontataitojensa kohentuneen. Vanhat blogikirjoitukset hän on päättänyt pitää ennallaan, vaikka välillä mieli tekisi käydä viilailemassa niitä Kinuskikissan nykyiselle tasolle.

”Olen aina sanonut olevani tavallinen kotileipuri ja halunnut tulla sellaisena tunnetuksi. En halua asettua millään lailla muiden yläpuolelle tai esittää, että osaisin kaiken, koska en todellakaan osaa. Epäonnistun itse usein ja joudun tekemään asioita kantapään kautta. Se tuo kuitenkin oppimisen riemua ja pitää innostuksen yllä. Olen kehittynyt itsekin, joten on hauskaa, että lukijat ovat kehittyneet kanssani.”

 

”Kotileipuruus on kasvanut ja tavallisista suomalaisista on tullut kotikondiittoreita.”

Visan mukaan Kinuskikissaan saapuu jonkin verran lukijatoiveita, joita hän pyrkii toteuttamaan. Eniten Visalta toivotaan somessa nähtyjä, usein englanninkielisiä reseptejä. Hän testaa ne, muuntaa mittayksiköt vastaamaan suomalaisia, järkeistää hankalalta tuntuvia työvaiheita ja vaihtelee tarpeen mukaan raaka-aineita, jos mukana sattuu olemaan jotain, mitä Suomesta ei saa.

”Halloween-kakun kaakaojauhe oli tummempaa kuin Suomessa, jolloin valmis kakku oli tummanpuhuva tai melkein musta. Korvasin sen muscovado-sokerilla, joka toi kakkuun samanlaista vaikutelmaa.”
Visa tietää, että Kinuskikissan seuraajissa on uskollisia lukijoita, jotka ovat pysyneet mukana alusta asti. Uusia lukijoita on tuonut myös sosiaalinen media, joka on vaikuttanut ammattibloggaajan työhön merkittävästi.

”On hienoa, että olen pystynyt luomaan sellaisen suhteen, että he ovat halunneet pysyä matkassa mukana. Nykyään some vie paljon lukijoita blogeilta ja tarjonta on hajaantunut.”

”Sisältöä pitää tuottaa eri kanaviin. Ei riitä, että tekstin julkaisee vain blogissa, vaan se pitää panna Facebookiin, Instagramiin, Twitteriin, Pinterestiin ja mielellään tehdä vielä video Yotubeenkin. Pitää olla siellä, missä lukijat ovat. Pelkkä blogi ei tänä päivänä riitä.”

Visakin on ottanut Youtuben osaksi Kinuskikissan sosiaalisen median kanavia, joissa on jo ennestään Facebook ja Instagram. Niitäkään ei käytetty nykyiseen malliin, kun Visa aloitti bloggaamisen.

”Olen pohtinut, pitäisikö alkaa kertoa kuulumisia ja näyttää, mitä kotona tapahtuu. Olen aina tehnyt tätä kasvoillani, koska on tärkeää näyttää, että täällä on tekemässä ihan oikea ihminen eikä kasvoton mediatalo.”

Tulevaisuudessa Visa aikoo panostaa Youtubeen vielä enemmän ja pohtii etenkin sitä, miten hän on kanavalla läsnä. Toistaiseksi hän on tehnyt leivontavideoita, sillä kinkkisemmätkin työvaiheet on helppo kuvata videolla.

Videoillaan Visa avaa, miten väkerretään esimerkiksi hämmästyttävän aidon kolapullon näköinen kakku tai kuinka seeprakakun täytteet kaadetaan vuokaan, että se raidoittuu oikealla tavalla:Seeprakakku on Kinuskikissan tubekanavan katsotuin video – sitä on katsottu 88 000 kertaa. Seeprakakku on Visalle tärkeä resepti muutenkin, sillä siitä tuli todellinen somehitti. Ideana on kaataa kakun eriväriset täytteet vuokaan vuorotellen, jolloin ne hyytyvät kauniiksi raidoiksi.

”Seeprakakku oli eniten somessa huomiota herättänyt reseptini. En ajatellut ollenkaan, että siitä tulisi niin iso hitti”, Visa kertoo.

”Olin bongannut vastaavalla kaatelutekniikalla tehdyn kakun ulkomaiselta saitilta. Se oli uunissa paistettu kakku, joten halusin kokeilla, toimisiko se myös juustokakkuna. Jouduin tekemään reseptistä monta versiota, koska täytteiden piti olla keskenään samanpainoisia, että ne työntävät toisiaan eivätkä kellu toistensa päällä.”

Visa arvelee, että myös seeprakakun reseptin julkaisuajankohta siivitti sen suosiota. Hän julkaisi mustavalkoisen kakun ohjeen toukokuussa, juuri ylioppilasjuhlakauden alkaessa.

”Myöhemmin olen tehnyt lukuisia eri makuisia seeproja, jotka ovat olleet tosi suosittuja. Oma suosikkini on kinuski-mansikka. Seeprakakku ei vaadi tuntikausien näpertelyä, vaan lopputulos syntyy täytteitä kaatelemalla melkein itsestään. Toki aina sekään ei onnistu, olen nähnyt somessa epäonnistuneita ’lehmäkakkuja’, joissa täytteet ovat päässeet leviämään.”

Maistelemamme mustikkainen prinsessakakku maistuu erinomaiselta. Mukana on oikeita mustikoita, jotka Visan vanhemmat ovat käyneet keräämässä. Visa ei kuitenkaan ole kakkuun ihan vielä tyytyväinen, sillä täyte on vielä hieman liian kosteaa.


Edessä on siis vielä ainakin yksi reseptinviilauskerta. Se kuuluu ammattibloggaajan työhön siinä missä postausten suunnittelu, yhteistyökuvioista sopiminen ja kakkujen valokuvaaminenkin.

Visan mukaan ammattimaisuus on tehnyt bloggaamisesta suunnitelmallisempaa. Bloggaukseen liittyy myös aiempaa enemmän aikatauluja, sillä yhteistyöpostausten julkaisuaikatauluista on syytä pitää kiinni.

”Vaikka se sanelee aikatauluja, olen säilyttänyt vapauteni. Kukaan ei esimerkiksi sanele, että pitäisi tehdä tietyn tyyppisiä reseptejä. Kumppanit ymmärtävät, että yhteistyö tapahtuu bloggaajan ehdoilla.”

Yhteistyökumppanien valinnassa Visalle on tärkeää, että ne sopivat blogin sisältöön.

Sitä Visa sen sijaan pelkäsi, että bloggaus alkaisi tuntua työltä. Näin ei onneksi käynyt.

”Kaikki lähtee sisällöstä. Olen osannut kohdata erilaiset tarpeet oikealla tavalla. Olen halunnut opettaa juuri kakkujen tekemistä ja koristelua ja innostaa ihmiset kokeilemaan uusia tekniikoita. Näin blogista löytyy aina jotain kiinnostavaa. Bloggaaminen on elämäntapa ja kutsumus. Innostus on säilynyt ennallaan.”

Ja innostus selvästi vetoaa myös lukijoihin, sillä Visan Kinuskikissa on palkittu useaan otteeseen erilaisissa blogiäänestyksissä ja gaaloissa.

Merkittävimmäksi uransa hetkeksi hän mainitsee ensimmäisen leivontakirjansa Kinuskikissa leipoo – Tervetuloa juhliin (Tammi 2012).

”Onhan se jonkinlainen konkreettinen etappimerkki, kun omat reseptit ovat kansien välissä kaupassa myytävänä.”

Ensimmäistä kirjaansa laatiessaan Visa oli vielä päivätöissä. Kirjaa tehdessä paloivat kesälomat ja jonkin verran myös muita vapaita. Kirjaprojekti antoi myös sykäyksen kohti ammattimaista bloggaamista.

”Silloin ajattelin, että kuinka pitkään pystyn jatkamaan tälla lailla. Jos haluan tehdä toisenkin kirjan joskus, en halua käyttää siihen lomiani.”

Ammattibloggaajaksi heittäytyminen neljä vuotta sitten ei pelottanut Visaa taloudellisessa mielessä. Hän oli siinä vaiheessa blogannut jo niin kauan, että tiesi voivansa elättää sillä itsensä.

”Enemmän mietin sitä, viihdynkö kotona. Työni oli tosi sosiaalista, joten pelkäsin, tuleeko minusta mökkihöperö, jos työpaikka on kotona. Uhkakuva ei kuitenkaan toteutunut. Tässä elämänvaiheessa on kiva, että äiti on kotona, kun lapset tulevat koulusta kotiin.”

Visan kaksostytöt ovat kymmenvuotiaita.

He eivät Visan mukaan juurikaan noteeraaneet yhtä tämän suurimmista saavutuksista, johon ihan kuka tahansa ei pystykään.

Tammikuussa Kinuskikissa nimittäin pääsi Aku Ankkaan.


Aku Ankka -lehden 2/2017 Tähtihetki-nimisessä tarinassa Iines odottaa Minniä kylään ja aikoo leipoa kakun ”Tsinuskitassun” uudella reseptillä.

Kinuskikissa-yhteisö huomioi tapauksen laajasti.

”Facebook-seinä ja -postilaatikko täyttyivät kännykällä otetuista kuvista. En varmasti olisi sitä edes huomannut, jos lukijoilta ei olisi tullut viestejä. Se oli yksi kohokohta uralla!”

Helsingin Sanomat ja Aku Ankka ovat samaa Sanoma-konsernia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leivonta
 • Ruoka
 • blogit
 • bloggaajat
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  10. 10

   Tiistaina kylmenee, mutta keskiviikkona sataa jo vettä – ”Ihan kaikki lumi ei lähde”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää