Taikina:
1¾ dl vettä
75 g voita
¾ tl suolaa
4½ dl vehnäjauhoa
3 kananmunaa
öljyä uppopaistamiseen
Täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoa
1 dl (täys)maitoa
180 g kuorittuja katkaravunpyrstöjä
2 keltuaista
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
■ Valmista taikina. Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Lisää 2 dl jauhoista ja vatkaa voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila levyltä. Anna jäähtyä hetki.
■ Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää ohuena nauhana taikinan joukkoon samalla vatkaten. Vaivaa taikinaan loput jauhot (2½ dl).
■ Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
■ Sulata voi pannussa ja lisää öljy. Kuullota sipulia 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele 2 minuuttia.
■ Lisää vehnäjauho ja kypsennä jauhoja noin 2 minuuttia samalla käännellen.
■ Kaada maito ohuena nauhana pannuun koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on paksua.
■ Lisää sulatetut katkaravunpyrstöt ja anna seoksen kuumentua. Sekoita joukkoon keltuaiset, mausta suolalla ja pippurilla.
■ Nosta pannu pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu lehtipersilja.
■ Kaulitse taikina jauhojen avulla noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi, ja ota siitä pyöreällä muotilla halkaisijaltaan noin 10 cm:n paloja.
■ Laita kunkin ympyrän keskelle noin 1 rkl katkaraputäytettä, ja nipistä palat reunoilta tiiviisti puolikuun muotoisiksi pasteijoiksi.
■ Kuumenna runsaasti uppopaistoöljyä (esimerkiksi rypsi- tai auringonkukkaöljy) paksupohjaisessa kattilassa. Öljy saa olla noin 175-asteista. Muista uppopaiston turvallisuusohjeet: pidä kattilan kansi lähettyvillä, jotta voit tukahduttaa mahdollisen rasvapalon. Älä kytke uppopaistamisen yhteydessä liesituuletinta päälle.
■ Laske reikäkauhan avulla muutama pasteija kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin 3–4 minuuttia. Poimi pasteijat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Tarjoa pasteijat lämpiminä.
Vinkki: Voit valmistaa samalla ohjeella vaikkapa juustopasteijoita. Korvaa täyte palalla voimakkaan makuista juustoa.
Resepti: Laura Kaapro