Ruoka

Mitä tänä kesänä pitää grillata? HS keräsi asiantuntijoiden vinkit täydelliseen grillikauteen

Korealaiset maut ovat tänä kesänä erityisen trendikkäitä ja kasviksia kannattaa testata avarakatseisesti.

Tänä kesänä grillataan isoja, luullisia lihapaloja ja kokonaisia kaloja sekä kasviksia. Maustamisen ja marinoinnin ehtii hyvin hoitaa vasta grillauksen jälkeen. Trendikkäimmät maut tulevat nyt Koreasta.

HS kysyi asiantuntijoilta, millaisia tulevan kesän grillitrendit ovat.

1. Liha on maukkaampaa luun vieressä

Tänä kesänä grilliliha saa olla isoa ja luullista. Entistä useampi haluaa grillilihansa maustamattomana, sillä lihat halutaan maustaa itse.

Luullista lihaa saa savustaa tai grillata pitkään, ja esimerkiksi ribsit ovat parhaimmillaan ylikypsinä, kun liha irtoaa luusta itsestään. Luullinen grilliliha on kasvattanut suosiotaan jo muutaman vuoden ajan, sanoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

”Suomalaiset ovat ymmärtäneet, että luullinen liha on maukkaampaa, sillä siinä on rasvaa ja sidekudosta. Etenkin kylki nousee koko ajan.”


Kokeile tätä: viskiribsit ja pancetta-majoneesi

2. Älä jännitä raakamakkaraa

Makkarapuolella valttia on tänä kesänä korkea laatu, iso lihapitoisuus ja kotimaisuus. Myös broilerin lihaa käytetään makkaroissa entistä enemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trendikkäitä ovat myös raakamakkarat, jotka eivät enää ole vain edelläkävijöiden harrastus. Raakamakkara vaatii kypsennyksen toisin kuin tavanomainen grillimakkara, jolle riittää lämmitys. Raakamakkaran kypsentämistä ei kuitenkaan tarvitse jännittää, sanoo Lamminaho.

”Raakamakkaraa ei voi periaatteessa pilata, ellei sitä grillaa karrelle. Raakamakkaroita voi käyttää myös ruokamakkarana esimerkiksi pasteijoiden täytteenä tai pastakastikkeessa siskonmakkaran tapaan.”


Kokeile tätä: yrttimakkaraa ja paholaisenhilloa hot dogissa

3. Rohkeasti kasviksia

”Suomalaiset voisivat olla rohkeampia kasvisten grillaajia. Pekoniin käärittyjen herkkusienien, paprikan ja sipulin lisäksi grilliin sopivat muutkin kasvikset”, sanoo kokki ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsi.

Väntsin oma grillikasvissuosikki on maissi, jonka voi maustaa ennen tai jälkeen grillauksen. Erityisen hyvää maissista tulee, kun siihen hieroo ennen grillausta esimerkiksi kylmää voita, misotahnaa tai korealaista gochujang-chilitahnaa.

”Kylmä voi ja tahnat uppoavat maissin siementen väliin ja auttavat muita mausteita tarttumaan kunnolla kiinni.”

Maissin voi grillata myös sellaisenaan ja maustaa kuumana suolalla, voinokareilla, chilihiutaleilla ja paahdetulla juustokuminalla. Päälle voi murentaa vielä fetaa.

”Jos haluaa ihan hienoa fetaraastetta, juusto kannattaa pakastaa ensin ja raastaa hienolla terällä.”

Jälkihiilloksella Väntsi grillaa mieluusti kokonaisia munakoisoja. Niitä ei tarvitse edes kääriä folioon. Kypsän munakoison voi muussata tahnaksi tai kaapia kuoresta, maustaa suolalla ja pippurilla ja tarjota sellaisenaan.

Myös bataatista saa hyvää epäsuoralla lämmöllä, Väntsi vinkkaa. Siihen tosin kannattaa varata aikaa, sillä bataatti vaatii kypsyäkseen noin tunnin. Kypsä bataatti halkaistaan, sisustaa hieman möyhennetään ja herkku tarjotaan vaikkapa ranskankerman ja avokadon kanssa.

”Epäsuora lämpö on bataattia grillatessa tärkeä, sillä kypsyminen kestää. Epäsuorassa lämmössä bataatti ei pääse palamaan.”

Lisäksi grilliin sopivat hyvin varhaiskaali ja kesäkurpitsa. Kesäkurpitsasta kannattaa valita mahdollisimman pieniä yksilöitä, joiden halkaisija on enintään neljästä viiteen senttiä. Niissä on vähemmän vettä ja enemmän makua.

Väntsi suosittelee töpöttelemään kesäkurpitsaviipaleisiin talouspaperilla öljyä ja ruskistamaan ne erittäin kuumassa grillissä. Ruskistetut kesäkurpitsaviipaleet maustetaan suolalla, sitruunalla ja millä tahansa käsillä olevalla yrtillä, kuten basilikalla, oreganolla tai mintulla.

Grilliin sopivat Väntsin mukaan hyvin myös kivelliset hedelmät, kuten persikat, nektariinit, aprikoosit ja luumut. Ne halkaistaan, poistetaan kivi ja grillataan leikkauspinta alaspäin.

”Tuore luumu tai persikka parmankinkkuun käärittynä ja grillattuna on ihana alkupala kuohuviinin kanssa. Upea salaatti taas syntyy, kun grillaa nektariinin, luumun tai persikan leikkauspintaan raidat, lorauttaa päälle oliiviöljyä ja repii sekaan vielä buffalomozzarellaa. Päälle pippuria myllystä ja ehkä myös suolaa.”


Kokeile tätä: grillattu maissi meksikolaisittain

4. Kala kokonaisena

Kalakauppias Max Grönholm muistuttaa, että grilliin sopivat lohen lisäksi muutkin kalat. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kotimaiset järvikalat, kuten hauki, kuha ja siika, kultaotsa-ahven tai vapapyydetty WWF:n vihreän listan tonnikala.

Tänä kesänä Grönholm uskoo, että grilleissä saattaa tiristä erikoisempiakin mereneläviä, kuten mustekalaa, kuningasravun koipia, merirapuja ja vähemmän tunnettuja tuontikaloja, kuten norjalaista turskakalaa nimeltä keila.

”Lisäksi toivon, että ihmisten grilleissä nähdään makrillia ja vaikkapa punamulloja aina kun niitä jostain löytyy.”

Grönholm suosittelee kalan grillaamista kokonaisena. Jos grillaa kalafileetä, siihen kannattaa jättää nahka, vaikka esimerkiksi hauki ja kissakala sopivat rakenteensa puolesta grilliin nahattominakin.

”Oma lempikalani grilliin on kokonainen bassi välimerellisellä täytteellä ja kotimaisista ehdottomasti ruodoton haukifilee. Hauki, vaikka ihan peruskala onkin, on valitettavan vähän käytetty. Hauessa on ylivoimainen koostumus grillille ja se tykkää siitä, kun heittää kunnon mausteet niskaan.”


Kokeile tätä: kokonaisena grillattu dijon-nieriä

5. Mausta vasta jälkikäteen

Tänä kesänä grillatessa erityisen trendikäs on korealainen maustepaletti, jonka olennaisia osasia ovat soija, seesami, valkosipuli ja inkivääri.

”Korea on tänä kesänä ehdoton! Korealainen tulisuus on lempeämpi, joten uskon, että se miellyttää monia”, sanoo Meri-Tuuli Väntsi.

”Korealainen ruoka antaa raaka-aineelle mahdollisuuden loistaa”, sanoo Sami Lamminaho.

Lamminahon mukaan hyvä nyrkkisääntö grillilihan maustamiseen on se, että liha kaipaa jotain suolaista, jotain hapanta ja jotain makeaa. Etenkin makeus tuppaa välillä unohtamaan, vaikka se pyöristää ruuan makua.

”Suomessa on aiemmin vähän vierastettu makeutta ruuissa, mutta siihen on totuttu, kun Aasian-matkailu ja sikäläiset maut ovat tulleet tutuiksi.”

Jos raaka-aine on laadukas, mausteeksi riittää grillistä tarttuva savun maku ja suola. Halutessaan kypsän lihan voi vielä viimeistellä vaikkapa nokareella maustevoita.

”Jos lihaa savustaa tai grillaa pitkään, savu on iso osa makua. Jälkikäteen voi lisätä vielä valkosipuli- tai sitruunavoita, joka viimeistelee maut. Yksinkertainen on kaunista.”

Kalan maustamiseen Max Grönholmilla on nyrkkisääntö: suosi yksinkertaista ja käytä esimerkiksi suolaa, pippuria, oliiviöljyä, yrttejä ja sitruunaa.

”Hyvä, tuore kala tykätään usein pitää melko simppelinä, joten välimerellinen tyyli on suosikki vuodesta toiseen. Äyriäisisten maustamisessa on vahvasti läsnä Aasia, erityisesti Korea, Japani ja Thaimaa.”

Kasvikset kannattaa pääsääntöisesti maustaa vasta grillaamisen jälkeen, vinkkaa Meri-Tuuli Väntsi.

”Vihannesten kohdalla ennakkomarinointi on usein turhaa, koska kasvikset eivät ime kovin hyvin makuja.”

Väntsin suosikkimauste kasviksille on seesamitahna tahini. Usein se riittääkin mausteeksi sitruunamehun ja suolan kanssa.

”Tahinista saa rasvaa, pähkinäisyyttä ja täyteläisyyttä. Tahini ja sitruuna on erityisen hyvä pari grillatulle varhaiskaalille.”

Korealaiset maut ovat trendikkäitä myös grillatuissa kasviksissa. Niiden lisäksi Väntsi kehottaa kokeilemaan eteläamerikkalaisia mausteita, kuten korianteria ja erilaisia chilejä tahnoina. Ne tehdään poistamalla chileistä siemenet, paahtamalla chilit ja sen jälkeen liottamalla ne vedessä. Liotetut chilit muussataan tahnaksi, jota käytetään mausteena.

”Chileistä aukeaa silloin mieletön, maanläheinen ja pehmeä makumaailma.”


Kokeile tätä: korealaistyyliset rapuvartaat

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Grillaaminen
  • Teemu Leminen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

    2. 2

      Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

    3. 3

      Tuomari: Trumpin rajoitukset Twitterissä ovat perustuslain vastaisia

    4. 4

      Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

    5. 5

      Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

      Tilaajille
    6. 6

      WSJ: Yhdysvallat harkitsee 25 prosentin tuontiveroa ulkomaisille autoille

    7. 7

      Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

    8. 8

      Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

    9. 9

      Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

    10. 10

      Sote-uudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä – valinnanvapaus­laista löytyi pari­kymmentä ongelmaa ja maakunta­vaaleja voidaan ”justeerata”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

    2. 2

      Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

      Tilaajille
    3. 3

      Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

    4. 4

      Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

    5. 5

      Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

    6. 6

      Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

    7. 7

      Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

    8. 8

      Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

    9. 9

      Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

    10. 10

      Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

      Tilaajille
    2. 2

      Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

    3. 3

      Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

      Tilaajille
    4. 4

      Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

    5. 5

      Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

    6. 6

      Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

      Tilaajille
    7. 7

      Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

      Tilaajille
    8. 8

      Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

      Tilaajille
    9. 9

      Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

      Tilaajille
    10. 10

      Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

    11. Näytä lisää