Ruoka    |   Kolumni

Loukkaannun sydänjuuriani myöten, jos joku britti erehtyy väheksymään suomalaista keittiötä – tai suomalainen brittikeittiötä

Brittiläinen keittiö kärsii samanlaisista ennakkoluuloista kuin suomalainenkin keittiö. Ulkomaalaiset ovat vanhentuneiden mielikuvien uhreja. Jos Euroopassa haluaa syödä hyvin, kannattaa tulla Britanniaan.

Lontoo

On yksi asia, josta loukkaannun identtisesti niin Britanniassa kuin Suomessakin.

Loukkaannun sydänjuuriani myöten, jos joku britti erehtyy väheksymään suomalaista keittiötä. Mutta yhtä perin juurin pahastun silloin, kun suomalaiset tai muut ulkomaanelävät pilkkaavat brittiläistä ruokaa.


Hyvät suomalaiset, hyvät epäilijät: brittiläinen ruoka on oikeasti hyvää. Jos Euroopassa haluaa syödä hyvin, kannattaa suunnata Britanniaan.

Mielikuvat brittiruuasta ovat jämähtäneet vuosikymmenien taakse. Vai pitäisikö sanoa vuosisatojen taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo ranskalainen diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-Périgord nyrpisti nokkaansa englantilaiselle keittotaidolle.

”Englannissa on kolme kastiketta ja 360 uskontoa, kun taas Ranskassa on kolme uskontoa ja 360 kastiketta”, Ranskan Lontoon-suurlähettiläänä 1830–1834 toiminut Talleyrand tiivisti kahden kansankunnan erot.

Ja suomalaiset toistavat yhä samaa virttä: Britit eivät osa kuulemma tehdä ruokaa. Liha on ylikypsää tai hullusta lehmästä. Vihannekset keitetään vetisiksi, kaupoista ei saa kunnon leipää, makuja löytyy vain vain etnisistä ravintoloista . . . Ennakkoluulojen lista on loputon.

Vain englantilainen aamiainen on saanut perinteisesti armon ulkomaalaisten silmissä. Klassinen munapekoniaamiainen lisukkeineen on sen verran hyvää, että sitä sietäisi syödä myös lounaaksi ja illalliseksi, kuuluu holhoava arvio.

Brittiläinen keittotaito ja ruokaharrastus ovat kuitenkin kehittyneet huimasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Loppujen lopuksi kyse on samoista asioista kuin suomalaisenkin keittiön nousussa: paluusta juurille ja tuoreista raaka-aineista.

Hyvin syödäkseen ei tarvitse maksaa lontoolaisten huippuravintoloiden hintoja. Isosta maasta löytyy monen hintaluokan hyviä ravintoloita. Pubiruuan renessanssi alkoi jo 2000-luvun alussa. Luomua löytää paljon helpommin kuin Suomessa. Muutosta ovat vauhdittaneet television monet huippukokit.

Mitä Britanniassa sitten kannattaa syödä? Paikallisia herkkuja sesongin mukaan.

Juuri nyt meneillään on parsakausi. Manner-Eurooppa syököön paksuja valkoisia tankojaan, Englannissa suositaan ohutta vihreää parsaa. Päälle loraus paikallista rapsiöljyä ja uppomuna.

Pääruuaksi menee kokonainen cornwallilainen rapu. Sitä availlessa sormilihaksetkin voimistuvat. Lihanystävät valitsevat lampaankyljykset, uusia jerseynperunoita ja minttukastiketta.

Jälkiruuaksi maistuu kirpeä raparperipiirakka paksun kerman kera. Kesän suosikkijälkiruokani on kuitenkin englantilaiseen kuohuviiniin ja tuoreisiin marjoihin tehty perinteinen hyytelö eli jelly. Se tutisee hauskasti, kun sitä tönäisee.

Britannia on saari, mikä tietää onnenpäiviä kalan ja äyriäisten ystäville.

Britanniassa arvostetaan yhä sitä, että illallisvieras osaa syödä kalan kokonaisena ja oikeassa järjestyksessä niin, että jälkeen jää ehyt selkäranka ruotoineen. Tätä maata eivät ole kalapuikot pilanneet.

Suomessakin olisi oppimista siitä, kuinka hyvin kala sopii viikonlopun aamiaispöytään.

Brittiläinen aamiaisklassikko on savustettu lohi ja munakokkeli (smoked salmon and scrambled eggs). Hieman aikuisempaan makuun sopii uppomunan kanssa tarjoiltava savustettu kolja sinappisen kastikkeen kanssa (smoked haddock and poached egg).

Jos haluaa olla erityisen muodikas tai sattuu potemaan krapulaa, kannattaa valita aamiaiseksi savusilliä (kippers). Pistävän hajuinen ja nimensä mukaisesti hyvin suolainen silli oli suosittua ruokaa 1800-luvun loppupuolella. Nyt se tehnyt paluun aamiaispöytien vetonaulaksi.

Brittiläinen ruoka on niin hyvää, että Helsinkiin pitäisi saada kunnon brittiläinen ravintola. Saisivat suomalaiset nähdä, mitä on kunnon kokkaaminen. Vastavuoroisesti Lontooseen tarvitaan hyvä suomalainen ravintola, niin oppisivat britit lisää hyvän päälle.

Jos pitää suomalaisesta, ei voi olla pitämättä brittiläisestä. Ja päinvastoin.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Britannia
  • Maabrändi
  • Annamari Sipilä

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

      Tilaajille
    2. 2

      Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

    3. 3

      Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

    4. 4

      Suuri vene upposi Rantasalmella: 12 pelastettiin vedestä, yhden epäillään hukkuneen

    5. 5

      Kuvia Suomesta, osa 31: Kaisa Rautaheimo kuvasi voittajia ja heidän palkintojaan

    6. 6

      Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

      Tilaajille
    7. 7

      Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

    8. 8

      ”Tuleeko niitä lapsenlapsia ollenkaan? Miten se pärjää yksin?” Aikuisen lapsen sinkkuus voi rassata vanhempia – Näin vältät tilanteen kärjistymisen

    9. 9

      ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

    10. 10

      Ihmisestä pölisee lähiympäristöön 36 miljoonaa bakteeria tunnissa – murtovarkaat voivat pian jäädä kiinni jättämiensä pöpöjen perusteella

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

    2. 2

      Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

      Tilaajille
    3. 3

      ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

    4. 4

      Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

      Tilaajille
    5. 5

      Sabotaasista syytetty Teslan entinen työntekijä kertoo halunneensa paljastaa yhtiön arveluttavat toimet: ”Näin todella pelottavia asioita”

    6. 6

      Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

    7. 7

      Ruotsin maaseutu voi paremmin kuin Suomen maaseutu, mutta miksi? Matkustimme Ruotsin keskipisteeseen ja selvitimme, mitä länsinaapurissa tehdään oikein

      Tilaajille
    8. 8

      ”Tuleeko niitä lapsenlapsia ollenkaan? Miten se pärjää yksin?” Aikuisen lapsen sinkkuus voi rassata vanhempia – Näin vältät tilanteen kärjistymisen

    9. 9

      Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

    10. 10

      Vakavan masennuksen, skitsofrenian ja adhd:n taustalta löytyy samoja perinnöllisiä tekijöitä, selvisi kansainvälisessä jättitutkimuksessa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

    2. 2

      Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

    3. 3

      Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

      Tilaajille
    4. 4

      Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

      Tilaajille
    5. 5

      Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

    6. 6

      Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

      Tilaajille
    7. 7

      Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

    8. 8

      Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

    9. 9

      Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

    10. 10

      Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

    11. Näytä lisää