Ruoka

Asiantuntijat neuvovat: Näin minimoit juhannuksen ruokahävikin ja hävität roskat oikein

Kolme asiantuntijaa kertoo, miten juhannuskokkailut sujuvat luontoa säästäen myös mökillä.

Juhannuksen juhlintaan kuuluvat hyvä seura ja maittava ruoka, molemmat mieluusti runsain mitoin. Nälkäisenä tehty kauppareissu tai suunnittelun puute voi näkyä kasvavana jätekasana.


Juhannuk­sena synty­vän ruoka­hävikin ja roskien määrää voi onneksi vähen­tää helpoilla tavoilla:

HS kysyi Martta­liiton kehittämis­päälllikkö Arja Hopsu-Neuvosen, Motiva oy:n Saa Syödä! –sivuston asiantuntijan Elina Ovaskaisen ja HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partin vinkit hävikin vähentämiseen. Samalla selvitimme vastaukset useimmin herääviin kysymyksiin.

1. Ennakoi

Jos olet epävarma tarvittavan ruoan määrästä, voit käyttää apunasi netistä löytyviä ruokalaskureita.

Esimerkiksi perunoita on syytä varata jokaiselle pari-kolme per ateria – pienten, uusien perunoiden tapauksessa jopa enemmän – ja tarvittavan määrän fileoitua kalaa saa kertomalla 150 g syöjien määrällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pastaa suositellaan varattavaksi 75 g per henkilö, kastiketta 0,75 dl. Näin ollen puolen kilon pastapaketista ja purkista tomaattimurskaa voi pariskunta laskeskella syövänsä kolmesti, nelihenkinen perhe kerran ja kahdeksan kaverin porukka jäävänsä nälkäiseksi. Pieniä lättyjä taas kannattaa paistaa joko 14, 28 tai 56 kappaletta.

Varaa myös kunnollisia säilytysastioita, jotta ruoat säilyvät paremmin ja ylijääneiden vieminen kotiin on helpompaa.

2. Hävikkiruoka hyötykäyttöön

Ihmiset kokkailevat mökillä hieman eri ruokia, joten on vaikeaa antaa kattavaa ohjetta, miten hyötykäyttää edellispäivän ruokia.

Parhaita yleispäteviä hävikkiherkkuja ovat lämpimät leivät, pizza ja munakas, sillä niihin voi jemmata lähes mitä tahansa, ja lopputulos säilyy yleensä silti herkullisena.

Keitetyt uudet perunat ovat hyvä ja tyypillinen esimerkki juhannuksen tähderuuasta. Ne ovat kuitenkin hävikkikokin paras kaveri. Ne voi grillata, savustaa tai siivuttaa näkkileivän päälle sipulin ja sillipalojen kanssa. Edellispäivänä keitetyt perunat voi keihästää myös grillivartaisiin, vaikkapa makkaran ja sipulin kanssa, jolloin syntyy eräänlainen varraspyttipannu.

Jos juhannuspöydästä jäi yli kasviksia, kypsiä tai raakoja, ne voi hyödyntää esimerkiksi marinoimalla öljytilkan, sitruunan, suolan, pippurin ja yrttien kanssa. Marinoidut kasvikset toimivat lisukkeena tai antipastohenkisenä alkupalana.

Kypsät kalat ja lihat puolestaan kannattaa käyttää suolaisten (muurinpohja)lettujen täytteenä tai tuhtien voileipien välissä.

Täytettyjä herkkusieniä kannattaa kokeilla kylminä salaatin kanssa. Makkarat taipuvat parhaiten perinteiseen pyttipannuun tai yhden pellin hapankaali-makkaraherkkuun.

Grillikasviksista syntyy juhannuksen yllätyswokki:

”Tomaattia, kesäkurpitsaa – monenlaisia kasviksia voi wokata”, luettelee Hopsu-Neuvonen raaka-aineita.

Jos taas yli uhkaa jäädä makeita herkkuja, kuten mansikoita tai jäätelöä, ne kannattaa tarjoilla lettujen tai köyhien ritarien seurana.

3. Säilytä oikein

Ruokalista kannattaa miettiä kylmäsäilytysmahdollisuuksien mukaan. Hävikki lisääntyy kertaheitolla, jos edellisillan tarjottavat löytyvät vielä aamullakin pöydästä.

”Mökkiolosuhteissa kylmälaitteita ei aina ole, tai kapasiteetti on pienempi. Juhannuksena saatetaan myös ostaa liikaa ruokaa – myös kylmäsäilytystä vaativaa”, huomauttaa Partti.

Äyriäiset ja muut merenelävät ovat nirsoja lämpötilojen suhteen. Myös lihatuotteissa on eroja. Esimerkiksi metvursti ei ole yhtä herkkä lämmölle kuin kalkkunaleike.

Kasvipohjaiset elintarvikkeet säilyvät usein maito- ja lihapohjaisia paremmin, ja esimerkiksi kaurajuoman voi säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä.

Ilmatiiviit astiat ja sopivat säilytyslämpötilat vähentävät pilaantuneesta ruoasta syntyvää hävikkiä.

Oikeat säilytyslämpötilat voit tarkistaa Eviran nettisivuilta.

4. Istuta hyötykasveja

Yrtti- ja salaattiruukut kannattaa laittaa kasvamaan, mikäli mökillä viettää säännöllisesti aikaa. Kätevä kotipuutarhuri on yrteissä ja salaateissa nopeasti omavarainen.

5. Hävitä asianmukaisesti

Öljy Pienen määrä öljyä voit kaataa biojätteen sekaan. Yleisiä biojätteen keräysastioita ei ole suunniteltu nesteille. Suuret määrät kannattaakin kaataa esimerkiksi tyhjään tölkkiin, sulkea se tiiviisti ja laittaa sekajätteeseen.

Kertakäyttöastiat Biohajoavaksi tai kompostoituvaksi merkattu tuote muuttuu kompostorissa mullaksi, usein kylläkin todella hitaasti. Biomuovi ei aina sovellu kompostiin. Bio-etuliite viittaa muovin raaka-aineisiin, esimerkiksi sokeriruokoon tai risiiniöljyyn. Nämä biopohjaiset muovit eivät välttämättä kompostoidu biohajoavien muovien tavoin.

Biojäte Vaikka olisit mökillä luonnon keskellä, älä heitä ruokajätettä lähimetsään. Asiantuntijat suosittelevat kompostin hankkimista. Biojätteen hävittäminen on helpompaa, kun mökiltä löytyy asianmukainen kompostiastia omasta takaa. Kompostorin omistaja säästyy myös multapussien raahaamiselta kaupasta.

Mikäli kompostorin hankkiminen ei ole mahdollista tai biojätettä ei kerätä mökkipaikkakunnalla, laita se sekajätteeseen. Biojätteen jättäminen ulos houkuttelee haittaeläimiä.

Astioiden pesuvesi Maaperä kestää käsinpesuun tarkoitetun astianpesuaineen. Vesistöön tiskivesiä ei kuitenkaan saa kaataa.

Grillihiilet Varmista, etteivät hiilet kyde! Sammuneet, täysin jäähtyneet hiilet voi huoletta ripotella puutarhaan.

Jätteiden polttaminen Puiset varrastikut voi hyvin polttaa saunan pesässä. Paperi tai pieni määrä kartonkia käy sytykkeestä. Biojätettä ja muovipakkauksia sen sijaan ei saa polttaa. Useilla jäteasemilla on omat astiansa kartongille ja muoville.

Mikäli hävikkiä kaikesta huolimatta uhkaa syntyä, kurkkaa naapuritontille.

”Jos on mökkinaapureita, kutsu heidät kaikki juhannuksen aikana syömään. Tällä tavoin voit jatkaa juhannusta syömisen merkeissä vielä muutaman päivän. Sehän lisää myös yhteisöllisyyttä!”, neuvoo Ovaskainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hävikkiruoka
 • Ruoka
 • Ruokahävikki
 • Mökki
 • Vilma Ikola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää