Ruoka

Miten saisin lapsen syömään terveellisesti? Linda Winqvist alkoi askarrella aamiaisista ja välipaloista hauskoja hahmoja, näin syntyvät Instagramissa ihastellut annokset

Linda Winqvist ilahduttaa poikaansa mielikuvituksellisilla aamupala-annoksilla ja kuvaa ne Instagram-tililleen. Siilin, robotin tai vaikka merenneidon hahmoon saa helposti koottua monipuolisen aamiaisen.

Sipoolaisen omakotitalon pihalla tervehtii Muumilaakson mörkö. Sitten näkyy keltainen, helikopterin muotoon rakennettu maja talon viereisellä kalliolla.

Ne on rakentanut Linda Winqvist, 36, jonka askarteluinto ulottuu pihakoristeista ja majoista myös aamupalapöytään. Sieltä saattaa löytyä vaikkapa piirroshahmo Lisa Simpsonin tai robotin muotoisia aamupala-annoksia.

Voit katsoa videolta, miten hiirileipä valmistetaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Harrastus alkoi reilu vuosi sitten, kun Winqvistin Haakon-pojalla oli eräänä aamuna erikoisempi toive: kolmevuotias halusi aamupalaksi kalan.

Winqvist askarteli sellaisen lautaselle ruisleivästä, tuorejuustosta sekä kurkkuviipaleista, joista hän teki evät. Punaisesta paprikasta syntyi lopuksi selkäevä ja pyrstö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän huomasi, että hauskan annoksen näpertely oli kiva tapa aloittaa aamu.

Sittemmin lautaselle on syntynyt aamuisin myös muita eläimiä, kuten siili, kissoja ja pupuja.

Ruotsin kansallispäivänä Winqvist valmisti aamupalapöytään lipun, jonka keltaisen ristin muodostivat neilikan terälehdet ja sinisen taustan pensasmustikat.

Päiväkodissa Haakon saattaa kertoa, että tänään aamupalaksi oli merenneito.

Ideat annoksiin syntyvät tekohetkellä.

”Tosi harvoin ostan mitään erikseen aamupalaa varten. Joskus idea tulee Haakonilta, joskus saan sen jopa yöllä. Sitten mietin mitä aineksia minulla on kotona ja alan tehdä.”

Ystävät ihastelevat syntyneitä annoksia, mutta myös huokailevat, ettei heillä ole aamuisin aikaa tehdä samanlaisia omille lapsilleen. Mutta tekeminen ei lohkaise aamusta paljoa aikaa, vain viidestä kymmeneen minuuttia, Winqvist sanoo.

”Siinähän on nälkäinen lapsi, joka odottaa sitä aamupalaa”, Winqvist muistuttaa.

Ja ennen ruokailua pitää vielä ehtiä ottaa valokuva. Winqvist on julkaissut kuvia Breakfast For My Son -Instagram-tilillään vuoden ajan.

Nyt siellä on reilu sata kuvaa. Ihan joka päivä annoksia ei synny. Taukoa edeltää yleensä ­aamu, jolloin Winqvist on päätynyt syömään tekeleensä ihan itse.

”Jos huomaan, että lapsella on uhmajakso menossa, en tee annoksia viikkoon. Mutta silloin itselle ehtii kyllä tulla ikävä tekemistä.”

Hassuttelun lisäksi mielikuvituksellisille aamupaloille on toinenkin syy, ja se on varsin tuttu monille vanhemmille. Winqvist haluaa, että hänen poikansa söisi terveellisesti, nauttisi paljon kasviksia ja marjoja sekä oppisi maistamaan uusia makuja. Hän toivookin, että annokset voisivat antaa inspiraatiota toisille vanhemmille.

Winqvist kannustaa ennakkoluulottomaan yhdistelyyn aamupala-annosten kokoamisessa.

”Kaikenlaistahan voi olla annoksessa sekaisin. Lapset nappaavat lautaselta mitä heidän tekee eniten mieli. Kinkku katoaa yleensä ensin ja sitten vasta leipä.”

Viime äitienpäivänä Haakon kysyi, saisiko vuorostaan hän tehdä aamupalan. Perheen piknikillä, helikopterimajan kupeessa, Haakon tarjosi äidilleen tämän oman suosikkiannoksen eli hiiren.

Winqvist on alkanut hauskuuttaa myös aikuisia vieraita esimerkiksi laittamalla dippikulhot lautaselle ja rakentamalla niiden ympärille pöllön. Hän suunnittelee, että illallisille olisi kiva tehdä jälkiruokia niin, että myös ne olisivat jonkin hahmon muodossa. Voisi olla myös kiva tehdä aiheesta vaikka ruokakirja.

Vaikka Winqvist on huomannut saavansa itsekin annosten rakentelusta paljon, tärkeintä on kuitenkin Haakonilta saatu palaute.

”Yllättynyt hymy on se tärkein juttu. En minä muuten näitä tekisi.”


Lisää Linda Winqvistin luomuksia löydät Instagramista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Aamiainen
 • aamupalat
 • Sosiaalinen media
 • Instagram

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  2. 2

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  3. 3

   Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”

  4. 4

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  7. 7

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  10. 10

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ensin jätkäsaarelaiset menettivät 8-ratikan, nyt sitä korvaavat bussit ovat jatkuvissa vaikeuksissa – ”Vaikka laittaisimme sinne kuinka paljon autoja, ne seisovat ruuhkassa”
  3. Yksi kuoppa Kurvissa halvaannutti tuhansien ihmisten työmatkan maanantaiaamuna Helsingissä – Sähköverkkotyöt keskeytettiin ruuhkien takia ja urakkaa päätettiin jatkaa yöllä
  4. Näyttämötaiteilija Urho Somersalmi surmasi vaimonsa eläkelahjaksi saamallaan kirveellä, eikä jättänyt Kansallisteatteria kuolemankaan jälkeen – Uusi kirja kokoaa Helsingin hirveät kummitustarinat
  5. Neljää naista syytetään Tomi Metsäketoon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta – liittyy Facebook-kirjoitteluun
  6. Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa
  7. Uusi voimistelu­skandaali muhii Yhdysvalloissa: arvostettua valmentajaa syytetään henkisestä ja fyysisestä ahdistelusta – treenien aluksi kootaan ”läskiryhmä”
  8. Paavi julkaisi kirjeen, jossa hän tuomitsee lapsia hyväksi­käyttäneet papit: ”Hylkäsimme pienokaiset”
  9. Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka ei lähde enää ehdolle vaaleissa – jättää politiikan kokonaan
  10. Espanjan poliisi ampui poliisi­asemalle veitsen kanssa hyökänneen miehen
  11. Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita
  12. Näytä lisää