Ruoka

Äidin terveelliset elintavat suojaavat lasta ylipainolta, uusi tutkimus kertoo – Ravitsemusterapeutti: Näin korjaat arkiruokailua helposti terveellisemmäksi

Jos äiti noudattaa terveellistä elämäntapaa, on todennäköisempää, että lapsi välttää ylipainon. Soitimme ravitsemusterapeutille, joka neuvoo työkseen perheitä.

Äidit saivat taas syyn laittaa porkkanatikkuja lapsen lautasen lisäksi myös omalle lautaselleen:

Uusi BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että jos äiti noudattaa terveellistä elämäntapaa, on todennäköisempää, että lapsi välttää ylipainon.

Eroja huomattiin, kun lapsia, joiden äideillä oli terveelliset elintavat, verrattiin niihin lapsiin, joiden äidit eivät tehneet terveellisiä elämäntapavalintoja. Ensimmäiseksi mainitulla joukolla oli pienempi riski ylipainoon.

Tutkimuksen kohteet olivat yhdysvaltalaisia äitejä ja lapsia ja seuranta kesti viisi vuotta. Tutkittavat lapset olivat iältään 9–14-vuotiaita. Ylipainon riski oli pienin, jos äidit ylläpitivät normaalipainoa, liikkuivat säännöllisesti, eivät tupakoineet, söivät terveellisesti ja joivat alkoholia vähän tai kohtuudella.

Jo sekin auttoi, että jokin edellä mainituista osa-alueista oli kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet samaa. Etenkin äidin raskauden aikaisten elintapojen on osoitettu vaikuttavan merkittävästi lapsen tulevaan terveyteen.

Tällaiset tutkimukset tuovat tietoa, mutta helposti myös tunteen riittämättömyydestä monelle vanhemmalle.

Soitimme ravitsemusterapeutti Kirsi Englundille, joka neuvoo työkseen perheitä.


Mitä sanoi­sit heille, jotka kokevat paineita tälla­isista tutkimus­tuloksista?

”Tässä uudessa tutkimuksessa huomattiin, ettei pelkkä äidin ruokavalio vaikuttanut ylipainon kehittymiseen. Tutkimus vahvisti, että ylipaino on monitekijäinen asia: se ei liity pelkästään ruokailutottumuksiin.”

”Elämäntapojen kokonaisuudella oli suurin merkitys ylipainon kehittymiseen.”

Teet ravinto-ohjausta perheille, jotka haluavat tietää, kuinka arjen ruokailun saisi terveelliseksi. Miten neuvot heitä?

”Tunnit ovat vähissä arkena, joten sanon, että pienilläkin asioilla on merkitystä ja pieniäkin asioita kannattaa tehdä. Tärkeää on, että pyrkii tekemään edes sen minkä pystyy, ehtii ja jaksaa. Huolehtii, että joka aterialla on esimerkiksi jotain tuoretta. Porkkanasta ja kurkusta valmistuvat kasvistikut nopeasti.”

 

”Elämäntapojen kokonaisuudella oli suurin merkitys ylipainon kehittymiseen.”

”Vastaanotolla ilmenee toisinaan, että suunnitelmallisuus puuttuu. Ruuan tarpeen ei pitäisi kuitenkaan olla yllätys. Ateriarytmi on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Kerran viikossa kannattaa suunnitella seuraavan viikon ruokia.”

”Kannattaa miettiä, pitäisikö ruuan olla valmiina jääkaapissa odottamassa jonakin päivänä. Pakkaseen voi varata terveellistä, pakastekasviksia ja esimerkiksi valmiiksi paistettua kanaa tai jauhelihaa.”

Lautasmallin mukaan suurimman osan ateriasta tulisi olla kasviksia. Lapset on välillä vaikea saada syömään niitä. Mikä tässä voisi olla avuksi?

”Lapsihan syö sitä mikä hänelle on tuttua. Tutuksi tulee se, mitä on tarjolla kotona. Lapsilla on luontainen vastustus uusia ruokia kohtaan.”

”Siksi kannustan tarjoamaan uudestaan ja uudestaan. Saattaa kestää 10–15 kertaa, että lapsi toteaa, että tätähän voikin syödä. Syömisestä ei pidä tehdä mitään numeroa. Myönteisessä hengessä voi kannustaa.”

”Voi kokeilla, että tarjoilee kasvikset erikseen, että jokainen salaatinaines on omana kasanaan. Lapset haluavat selkeitä ruokia ja selkeitä makuja.”

 

”Saattaa kestää 10–15 kertaa, että lapsi toteaa, että tätähän voikin syödä.”

”Isommat lapset kannattaa ottaa mukaan pilkkomaan. Vanhemmat ovat kiitelleet, että kun lapsen otti mukaan ruuanvalmistukseen, on ruoka alkanut eri tavalla kiinnostaa lasta.”

”Anna lapsen valita syödäänkö tänään appelsiini vai omena välipalaksi. Mutta lapsi ei voi päättää, mitä perhe syö, sitäkin kuulee, mutta se on liian iso asia lapselle päätettäväksi. Vanhempien oma malli on tärkeä. Jos vanhemmalla jäävät kaalit lautasen reunalle, lapsi tekee samoin.”

”Muista nostaa hedelmät näkyville ruokapöytään ja tarjota niitä.”

Miten neuvot ylipainoisten lasten vanhempia?

”Kunnon ruuan syömiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Makeanhimo selittyy usein sillä, että syödään harvoin.

”Neuvon myös välipaloissa. Vanukkaat ja murot kannattaisi valita vähäsokerisina tai sokerittomina. Kannattaa ostaa vain pieni määrä herkkuja jääkaappiin, jos muuten syödään liikaa tai kaikki. Ja sitten, kun herkutellaan, tehdään se ilman sen suurempaa murehtimista. Herkku ei myöskään saa olla palkinto.”

”Terveysongelmien, kuten ylipainon, ehkäisy on minusta sitä, että kotona opitaan terveellisiä rutiineja.”

”Esimerkiksi minkälaisia ovat terveellinen aamupala ja välipalat, että kasviksia on aina lautasella edes vähän ja päivittäin tehdään jotain liikunnallista sekä nukutaan riittävästi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  3. 3

   Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  6. 6

   Espoossa toisen koiran tappanut ja ulkoiluttajaa purrut amstaffi oli kuullut haukuntaa kadulta ja karannut aidan raosta

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  9. 9

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  10. 10

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Naisten jalkapallomaajoukkueen Nora Heroumin ura jatkuu AC Milanissa: ”Olen todella innoissani ja onnellinen”
  3. Kehopositiivinen Iso kolmonen -podcast käsittelee ”läskinä oloa” ja nyt sen tekijät kertovat, mikä kaikki lihavuuskeskustelussa on pielessä
  4. Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui Tilaajille
  5. Facebook juhli vahingossa Nelson Mandelan kuoleman satavuotisjuhlaa – Kysyimme Facebookilta, miksi
  6. ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan
  7. Nyt on ihan tuskaisen kuuma, mutta ei hätää: tätä videota katsomalla tulee paljon viileämpi olo
  8. Meilahden sairaalan alueen sähkökatkojen syy selvisi: Räjähdys Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa
  9. HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”
  10. Amerikkalaismediassa Trumpia kutsuttiin lapsi­presidentiksi ja republikaaneilta vaadittiin selkä­rankaa – Trumpin mukaan ”vihaajat halusivat nähdä nyrkkeily­ottelun”
  11. Google käytti väärin määräävää markkina-asemaansa Android-puhelimissa – EU määräsi ennätyksellisen 4,3 miljardin euron sakon
  12. Näytä lisää