Ruoka

Anna Grotenfelt-Paunonen perusti Juvalle englantilaisen teehuoneen, joka vetää puoleensa teeihmisiä pitkienkin matkojen takaa: ”Suomalaisessa teekulttuurissa on tapahtunut paljon”

Anna Grotenfelt-Paunonen suhtautuu teen nauttimiseen intohimoisesti, mutta sallivasti.

Teeihmisille Juva on matkan arvoinen pistäytymispaikka, sillä Etelä-Savon sydämessä on yksi Suomen harvoista englantilaisista teehuoneista.

Eikä Teahouse of Wehmais ole mikä tahansa kuppila, sillä sitä luotsaa todellinen teeguru. Yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen, 35, valmistui toukokuussa teesommelieriksi amerikkalaisen International Tea Masters Associationin järjestämästä kansainvälisestä koulutuksesta.

Perinteisesti sommelierit huolehtivat ravintoloissa, että viinit ja muut juomat sopivat ruokien seuraksi. Grotenfelt-Paunosen mukaan myös teetä voi mainiosti nautiskella ruokajuomana.

”Kylmä salaatti ja lämmin tee on toimiva yhdistelmä. Esimerkiksi rucolasalaatti, jossa on vähän fenkolia, parmesaania, oliiviöljyä ja suolaa, toimii hirmu hyvin Earl Greyn tai greipillä maustetun mustan teen kanssa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruuan ja teen yhdistäminen oli yksi osa Grotenfelt-Paunosen teesommelier-opintoja. Lähi- ja verkko-opetuksena toteutettuun koulutukseen kuului esimerkiksi teoriatietoa teestä, teen käyttötapoja ja omien teesekoitusten valmistamista, reseptiikkaa sekä tietenkin maistelua.

”Maistelimme oikein haudutettua ja väärin haudutettua teetä. Makuaistini on aina ollut hyvä, ja ruuistakin on ollut helppo arvata, mitä raaka-aineita on käytetty. Viininmaistelussa sen sijaan en ole ollut kovin hyvä, mikä oli haaste teelaatuja maistellessa. Olen ehkä ihmisenä liian pragmaattinen ja ajattelen, että teestä pitäisi aina löytää tiettyjä piirteitä. Maistelu on ollut henkinen prosessi, jossa olen joutunut kehittymään.”

Opeteltavaa teessä riittääkin, sillä vaikka teelaadut voi jakaa karkeasti kuuteen eli mustaan, vihreään, valkoiseen, oolongiin, pu’eriin ja rooibokseen, teelajikkeita on kaik­kiaan yli 10 000 erilaista. Ja päälle tulevat vielä yrteistä ja muista kasveista valmistetut haudukkeet. Teelaadut vaativat erilaiset haudutustekniikat ja tarjoilulämpötilat, jotta maku on oikeanlainen.

”Viinissä ja teessä on hyvin samanlainen makumaailma, ja mielestäni tee ja viini ovat lähempänä toisiaan kuin tee ja kahvi. Teen makuun vaikuttavat lajikkeen lisäksi esimerkiksi maaperä ja viljelytapa ihan kuin viinissäkin.”

Teen pariin juvalainen Grotenfelt-Paunonen päätyi ruokaharrastuksensa kautta. Hän lähti lukion jälkeen opiskelemaan kauppatieteitä Ruotsin Uppsalaan. Pääaine oli palveluiden markkinointi. Opinnot etenivät vauhdikkaasti, ja kun Grotenfelt-Paunoselle avautui mahdollisuus opiskelijavaihtoon, hän valitsi kohteeksi Lyonin.


Ranskalais­kaupunki tunne­taan hyvän ruuan mekkana, ja koska kaikki pakolliset opinnot olivat jo kasassa, Grotenfelt-Paunosella oli aikaa nauttia paikallisesta ruokakulttuurista. Oppaana toimi silloinen kämppäkaveri.

”Asuin ranskalaisen naisen kanssa, joka opiskeli maahanmuuttajien ranskan kielen opettajaksi. Paul Bocusen kauppahalli oli 150 metrin päässä asunnostani, ja vietin siellä paljon aikaa. Kiertelin myös toreja, tutustuin viinialueisiin ja osallistuin useisiin viininmaisteluihin.”

Grotenfelt-Paunonen on teehuoneellaan halunnut tuoda enemmän esille teen käyttöä ruuanlaitossa. Aihetta sivuttiin teesommelier-opinnoissa, mutta pitkälti hän on perehtynyt aiheeseen omalla ajallaan. Ruokaa rakastava Grotenfelt-Paunonen on haaveillut omasta ravintolasta lapsesta asti.

”Teetä voi käyttää jälkiruuissa kuten pannacotassa. Jos maidossa hauduttaa teenlehtiä, pannacotta saa teen makua. Leivonnassa osan nesteestä voi korvata haudutetulla teellä, ja marjaisiin jälkiruokiin voi jauhaa päälle teenlehtiä. Earl Grey taas sopii suklaakakun ganache-tyyliseen kuorrutteeseen. Se antaa siihen kivan piristeen.”

Grotenfelt-Paunonen palasi opiskelijavaihdosta, sai ekonomin paperit ja meni töihin perheensä yritykseen Juvalle. Suvulla oli jo ennestään vaatekauppa, ja kahdeksan vuotta sitten aukesi mahdollisuus perustaa Juvalle elintarvikealan yritys. Parin kilometrin päässä kulkevan valtatien autoilijat kaipasivat vaihtoehtoa perinteisille huoltoasemille.

”Tulen yritteliäästä perheestä, jossa mottona on aina ollut, että haluamme tehdä jotain erilaista. Kahdeksan vuotta sitten englantilaisia teehuoneita ei ollut lainkaan ja teehuoneita ylipäänsä oli vähän.”

Grotenfelt-Paunonen perusti Teahouse of Wehmaisin Wehmaan kartanon vanhaan tallirakennukseen isänsä sukutilalle. Neljä vuotta sitten toteutetun sukupolvenvaihdoksen jälkeen Wehmaan kartano kuuluu Grotenfelt-Paunosen siskolle, jolla on siellä luomumaitotila. Perheen vaatekauppa muutettiin viime vuonna lähituotteita myyväksi deliksi.

Sijainti on yllättävän hyvä, sillä lähistöllä ovat niin Mikkeli, Kuopio kuin Savonlinnakin.

”Teeihmiset ovat valmiita ajamaan pitkiäkin matkoja saadakseen hyvää teetä. Laadukas tee on tänä päivänä kilpailuvaltti.”

Suomalaisessa teekulttuurissa on tapahtunut paljon viimeisen kahdeksan vuoden aikana, sanoo Grotenfelt-Paunonen.

”Nykyään huomioidaan teen terveellisyys ja monipuolisuus. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että vaihtoehtoja on, ja he osaavat vaatia laadukasta teetä.”

Vaikka asiakkaiden laatutietoisuus on lisääntynyt, Juvan englantilaisessa teehuoneessa ei tarvitse pingottaa tai pelätä rikkovansa ”tee-etikettiä”.

Grotenfelt-Paunonen suhtautuu teenjuontiin sallivasti. Jos asiakas pohtii, onko teehen soveliasta sekoittaa sokeria, maitoa tai sitruunaa, vastaus on poikkeuksetta kyllä.

”Eihän siitä naama irvessä voi opetella tykkäämään. Kannattaa kokeilla ja testailla ja juoda sitä teetä, mikä maistuu hyvältä.”

Vuosien varrella asiakkaatkin ovat muuttuneet entistä uteliaammiksi ja kokeilunhaluisemmiksi. Varsin usein käy niin, että asiakas saattaa teehuoneeseen tullessaan kertoa, että ei varsinaisesti ole teenjuoja, mutta hyvä tee saattaisi kiinnostaa.

”Meillä onkin työporukan kanssa vitsinä seinässä kalenteri, johon laitetaan ruksi, kun saamme jonkun käännytettyä kahvinjuojasta teenjuojaksi.”

Oikaisu 16.51: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että rooibos olisi teelajike. Oikeasti se on hernekasveihin kuuluva pensas, josta valmistetaan teenkaltaista juomaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää