Ruoka    |   Makujen takana

Kukat ja versot koristavat nyt ravintoloiden ruoka-annoksia – Niko Honkasella on tässä trendissä iso rooli

Rakkaustarina vauhditti varsinaissuomalaisen puutarhayrityksen uuteen alkuun.

Orvokkeja hääkakussa, ruiskukkia lohicevichessä, pelargonioita salaatissa. Syötäviä kukkia on näkynyt viime vuosina tiuhaan niin ravintola-annoksissa kuin sosiaalisen median ruokakuvissakin.

Pieni kiitos kukituksesta kuuluu Niko Honkaselle, 32, joka työskentelee varsinaissuomalaisessa Kotipellon puutarhassa. Vuonna 1997 perustettu yritys kasvattaa versoja, pikkusalaatteja ja syötäviä kukkia Nousiaisissa ja Uudessakaupungissa. Tuotteet myydään pääasiassa ravintoloihin mutta jossain määrin marketteihinkin Mimis-tuotemerkin alla.

Versoja käyttää esimerkiksi Suomen kokkimaajoukkue ja moni maan parhaista ravintoloista, kuten helsinkiläinen Olo ja turkulainen Kaskis, joka on Mimiksen ensimmäisiä asiakkaita.

”Kaskis oli meille tärkeä ponnahduslauta. He loivat uskoa touhuumme ja saimme paljon näkyvyyttä heidän kauttaan”, sanoo Honkanen, joka vastaa Mimiksen myynnistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutarha- tai markkinointialan taustaa Honkasella ei ole, vaan hän on opiskellut mielenterveys- ja päihdetyötä lähihoitajalinjalla.

”Siitä on joskus hyötyä, kun on kokkien kanssa tekemisissä”, Honkanen vinoilee.

Puutarha-alalle Honkasen toi rakkaus. Vuonna 2003 hän tapasi turkulaisessa Mocca-yökerhossa Sanna-nimisen naisen, jonka vanhemmat olivat kurkunkasvattajia. Seurustelu alkoi, ja pian Honkanen liittyikin perheyrityksen riveihin.

Kotipellon puutarhalla ei tuohon aikaan mennyt kovin hyvin, sillä puutarha oli kurkunkasvatukseen liian pieni ja ulkomaisten tuottajien kanssa oli vaikea kilpailla. Honkasen appivanhemmat olivat kuitenkin hoksanneet, ettei kotimaista baby leafia eli salaatinversoa ollut saatavilla.

Kurkut saivat vaihtua versoihin vuonna 2009.

”Se oli appivanhempieni Tapsan ja Pirjon idea. Vedimme paletin täysin uusiksi. Otin myynnin haltuuni, aloimme kasvattaa erilaisia versoja ja kukkia ja työntää niitä tukkuihin.”

Honkanen soitteli ahkerasti ravintoloihin ja tiedusteli niiden tarpeita erilaisille versoille ja kukille. Kysyntää oli, sillä suurin osa vastaavista tuotteista oli ulkomaisia, ja keittiömestarit olisivat mieluusti käyttäneet kotimaisia raaka-aineita.

”Markkinaa oli tosi paljon, koska oikeastaan kaikki versot tuotiin ulkomailta Suomeen. Bisnes kasvoi koko ajan enemmän.”

Nyt Kotipellon puutarhan toimipisteet Nousiaisissa ja Uudessakaupungissa työllistävät jo 24 ihmistä.

Viime vuonna Honkanen appivanhempineen sai houkuteltua myös vaimonsa töihin Kotipellon puutarhaan.

”Olemme tehneet tiukkaa väsytystaistelua, ja toisen lapsemme syntymän jälkeen Sanna suostui.”

Perheen työnjako on selkeä: Pirjolle kuuluvat henkilöstöasiat ja puutarhurin tehtävät, Tapio vastaa logistiikasta ja käytännön kasvatuksesta, Niko hoitaa myynnin ja Sanna hallinnon, laskutuksen ja viennin.

Tällä hetkellä Mimis myy aktiivisesti tuotteitaan ravintoloihin Ruotsissa, Virossa, Islannissa ja Hongkongissa. Etenkin Aasian-vientiä olisi tarkoitus lisätä, sanoo Honkanen.

”Suomalaiset versot kiinnostavat Aasiassa. Siellä on paljon saasteita, joten ruuan puhtaus on meille iso valttikortti. Myös Saksaan on mennyt muutamia lähetyksiä ja toivomme, että se lähtisi syksyllä rullaamaan kunnolla.”

Ulkomaanviennin lisäksi Kotipellon puutarha on halunnut keskittyä ympäristöasioihin.

Mimiksen Uudenkaupungin-kasvihuone tekee yhteistyötä Pienen kalatilan kanssa. Kalankasvattamon vesi kierrätetään kasvihuoneelle. Kasvit saavat vedestä ravinteita ja hiilidioksidia, joten lannoitteita ei tarvitse käyttää. Myöskään tuholaisia vastaan ei käytetä lainkaan kasvinsuojeluaineita vaan biologista torjuntaa.

”Ötökät syövät muut ötökät.”

Lisäksi Mimis on Honkasen mukaan luopumassa muovin käytöstä tämän vuoden aikana ja siirtyy käyttämään kierrätettäviä tai maatuvia pakkauksia.

”Meille tulee kartonkirasia ja maatuva kalvo. Pakkausteknologia on haastavaa. Pitää löytää sopivat materiaalit, että tuote kestää rasiassa kaupan hyllyssä 10–11 päivää.”

Mimiksellä on myynnissä yli sata erilaista lajiketta.

Vuodenajat vaikuttavat siihen, mitkä tuotteet menevät parhaiten kaupaksi. Esimerkiksi syötävien kukkien sesonki alkaa kevään juhlakaudesta, talvella myydään enemmän versoja.

Mimiksen suosituimpia tuotteita ovat rucolanverso ja köynnöskrassi, syötävistä kukista puolestaan sarviorvokki, pelargonia ja ruiskukka.


Honkanen on jopa hieman hämillään syötävien kukkien suo­siosta, jolle ei näytä tulevan loppua. Kysyntä on kasvanut vakaasti jo ­useamman vuoden. Honkanen uskoo sen johtuvan sosiaalisesta mediasta. Kukat ovat annoksissa varsin kuvauksellisia.

”Suomalainen ruokakulttuuri on muuttunut ihan helkkaristi. Ihmiset tekevät entistä enemmän ruokaa ja myös panostavat ruuan esillelaittoon. Se saattaa johtua sosiaalisesta mediasta. Ruoka on koristeltuna houkuttelevamman ja mielenkiintoisemman näköistä.”

Sosiaalinen media on tärkeä työväline myös Honkaselle itselleen, joka kuluttaa usein iltoja ruokakuvia selaillen. Sieltä voi löytyä inspiraatiota esimerkiksi uusiin tuotteisiin, joita puutarha säännöllisesti testailee.

Viimeisin iloinen yllätys oli tänä keväänä koekasvatukseen otettu lakuyrtti, josta tulikin kertaheitolla Honkasen suosikki.

”Se on kuin lakua suoraan puskasta ja sopii hyvin kunnollisen vaniljajäätelön kanssa. Syön mielelläni myös suolaheinää salaatissa. Viinisuolaheinästä happo puuttuu, mutta tarhasuolaheinässä ja ranskalaisessa suolaheinässä on kovat oksaalihapot, minkä myös maistaa. Suolaheinää syödessä pitäisi aina vähän irvistää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  3. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  4. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  6. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  7. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  10. Nouseeko Turun saariston rikostutkinta esille Medvedevin ja Sipilän tapaamisessa tänään? HS seuraa hetki hetkeltä kello 16 alkaen
  11. Saariston koti­etsinnöissä löydettiin kolme miljoonaa euroa, kertoi poliisiylijohtaja Ylelle ja MTV:lle – Tämä tiedetään saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  12. Näytä lisää