Ruoka

”En olisi ikinä perustanut panimoa Helsinkiin” – Elina Rantamäki ja Tuomo Holm ihastuivat Mathildedalin ruukkikylään ja tekevät siellä nyt leipää ja olutta

Oluenpanijan ja leipurin liitto tuottaa elämyksiä koko Mathildedalin kylälle.

Eräs talvinen viikonloppu Mathildedalissa muutti Elina Rantamäen ja Tuomo Holmin elämässä lähes kaiken.

Markkinointiviestijän ja lastenhoitaja-sosionomin ajatuksissa oli ollut vaihtaa Helsingin hektisyys johonkin muuhun. Kun reilun sadan asukkaan ruukkikylässä tuli vastaan sopiva talo, päätös muutosta syntyi parissa viikossa.

Nyt he tekevät ruukkikylässä leipää ja olutta.

Mathildedal oli kahdeksan vuotta sitten vanha metalliruukki, joka heräili Ruususen unesta rakennus kerrallaan. Sinne tulevaisuudenuskoiset yrittäjät avasivat yksi kerrallaan kahvilan, hotellin ja alpakkaneulomon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rantamäen ja Holmin polku kyläleipuriksi ja kyläpanijaksi alkoi aueta muutaman vuoden kylässä asumisen jälkeen.

”Silloin Tuomon olutharrastuneisuus nosti päätään, ja minulla leipominen”, Elina Rantamäki sanoo.

Rantamäelle hyvä ruoka on aina merkinnyt paljon. Mainosmaailman vastapainoksi kotona oli ihana uppoutua vaikkapa juurileivän tekemiseen. Elämänmuutoksessa iso merkitys oli kuitenkin ruukkikylän tunnelmalla.

”En voisi kuvitellakaan, että minulla olisi leipomo isossa kaupungissa”, Rantamäki sanoo.

”Enkä minä olisi ikinä perustanut panimoa Helsinkiin! Se vaati tämän kylän ja paikan, nämä olosuhteet, jotka täällä on”, Holm jatkaa.

Leipomoa ja panimoa yhdistää paitsi käsityöläisyys, myös tekijöiden yksinkertainen ruokafilosofia: hyvä ateria voi koostua leivästä ja oluesta.

Niillä on toki muutakin yhteistä. Leipomo esimerkiksi hyödyntää panimon sivuvirtoja mäskiä ja vierrettä, eli nuorta olutta, joka odottaa hiivausta. Mäski antaa leivälle syvyyttä, väriä, rakennetta, kuitua ja koostumusta. Myös juuren ja vierteen yhteistyö syventää leivän makua.

Kolme vuotta sitten aloittaneessa leipomossa kaikki perustuu juureen: eri tavoin maustetut leivät, pitkän kehittelyn tuloksena syntyneet pulla ja pizza. Juuren happamuus tekee leivonnaisista maukkaita.

Juurileivonta on kemiaa. Pitää osata lukea taikinaa ja ajoittaa kaikki oikein.

”Yritän tehdä hyvin sen, mitä teen. Tuomo on paras sparraajani, oikea perfektionisti. Leivän pitää olla elämys, kuten kaiken syömisen”, sanoo Rantamäki, joka on itseoppinut leipuri.

Kyläleipurin pizzasta on tullut niin suosittua, että usein kaikki palat varataan jo etukäteen. Juureen leivotun taikinan päälle Rantamäki levittää Kolatun vuohenjuustoa – jota ilman koko pizzaa ei hänestä voisi edes tehdä – sekä jotain sesonginmukaista tuomaan raikkautta. Kesällä mansikat ovat makoisa pari vuohenjuustolle, syksyllä täyte voi olla vaikkapa marinoitua munakoisoa.

Pizzassa keskeistä on koostumus, ja sen kehittelyssä pariskunta teki tinkimätöntä yhteistyötä: piti saada rapea pohja, rasvaisuus, pehmeys ja raikkaus mukaan. Pizzapaloja on tarjolla vain lauantaisin.

Tie oluenpanijaksi vaati leivontaakin enemmän pohjatyötä. Holm haki paljon tietoa ennen panimon perustamista. Hän kävi Mustialassa panimo-opissa ja kaipasi lisäksi käytännön kokemusta.

”Fiskarsin Panimon Jari Leinonen oli innoittaja, mutta myös työnantaja työtä tietoa vastaan -idealla”, Holm kertaa panimon perustamista edeltäneitä runsaan neljän vuoden takaisia vaiheita.

Panimon synnyssä auttoi se, että monet kyläläiset sijoittivat hankkeeseen rahaa.

Tiukasti rajatun olutvalikoiman ohjenuorana on tinkimättömyys.

”Olen itsepäinen ja kriittinen, ja minulle on hyötyä kemian ja biokemian opinnoistani: ymmärrän ainesosien suhteita, osaan laskea, ymmärrän mikrobiologian ja hygienian tärkeyden.”

Repertuaari heijastelee Holmin olutmuistoja. Keskieurooppalainen olutkulttuuri, jossa korostuvat kausioluet ja julmettu määrä erilaisia oluita, on Holmin mieleen Alankomaissa vietettyjen opiskeluvuosien ansiosta.

Panimon tuotantolitrat ovat tuplaantuneet ensimmäisestä vuodesta liki 60 000 litraan, ja panimo pyörii nyt kahden miehen voimin. Mukana on tšekkiläinen Robert Kubala.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


”Juon ja teen mieluiten belgityylisiä oluita, ja oluemme ovat meidän näkemyksiämme hyvistä oluttyyleistä. Tavoittelemme juotavuutta ja puhtaita makuja, aina kylätwistillä eli jokin oma juttu oluissa on. Saisonin maustan viherherukanlehdillä, vehnäoluen appelsiininkuorella ja kölschin rosmariinilla”, Holm sanoo.

Historia ja nykypäivä limittyvät, kun pariskunta pohtii omaa paikkaansa ruukkialueella, jota on nimitetty jopa Suomen hipstereimmäksi kyläksi.

Rantamäki kertoo pakarituvasta, johon emännät kokoontuivat kerran viikossa paistamaan leivät ja pullat. Joillekin asiakkaille tuoksut ovat muistoja lapsuudesta.

”Pakaria ei enää ole, mutta minä leivon kyläläisille leivät ja pullat. Tuoksusta tietää, että leipomossa ollaan paikalla”, Rantamäki sanoo.

Kylä kantaa raskaampienkin hetkien yli. Vaikeinta yrittäjyydessä Rantamäen ja Holmin mukaan on fyysinen jaksaminen: työpäivät venyvät kesäsesonkina ainakin 16-tuntisiksi, ja toisinaan tuntuu, ettei edes ympärivuorokautinen työnteko riitä. Hiljaisena aikana taas pääkoppa joutuu koetukselle – silloin vaaditaan paljon uskoa omaan tekemiseen.

Mathildedalissa on tilaa myös täysin uusien haaveiden toteuttamiseen. Ensi kesänä pariskunnan koti puutarhoineen avautuu vieraille leipomokahvilana. Vanhan ruukinkartanon, nyt Matildankartanon, tunnelma sopii nautiskeluun. Luvassa on yksinkertaisia iloja.

”Meille tuottaa tyydytystä, jos pystymme tekemään jonkun onnelliseksi omien kättemme tuotoksilla. Raha ei tuo onnea, mutta onnistunut leipä ja pizza voivat tuoda hienoja hetkiä.”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Olut
  • Leipomot

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

    2. 2

      ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

    3. 3

      Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

      Tilaajille
    4. 4

      Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

    5. 5

      Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

    6. 6

      Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

    7. 7

      Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

    8. 8

      Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

    9. 9

      Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

    10. 10

      Jari Sillanpää sai 10 kuukauden ehdollisen vankeus­rangaistuksen huumaus­ainerikoksista – Julkisuus ei vaikuttanut tuomioon

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

      Tilaajille
    2. 2

      Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

    3. 3

      SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

    4. 4

      Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

    5. 5

      Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

    6. 6

      ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

    7. 7

      Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

    8. 8

      Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

    9. 9

      Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

    10. 10

      Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

    2. 2

      Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

      Tilaajille
    3. 3

      Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

    4. 4

      Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

    5. 5

      ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

      Tilaajille
    6. 6

      Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

    7. 7

      Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

    8. 8

      Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

    9. 9

      Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

    10. 10

      Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

      Tilaajille
    11. Näytä lisää