Ruoka

Leivontaa joka aistille

Hotelli- ja ravintola­museon uusi Taikinan taju -näyttely opettaa lapsille leivontaa aistien avulla.

Hämärässä huoneessa on pieni hiekkalaatikko. Kun sinne työntää kädet, hiekka osoittautuu tavallista jämäkämmäksi ja muotoiluominaisuuksiltaan erinomaiseksi kineettiseksi hiekaksi. Se puristuu nyrkeissä kuin jämäkkä piirakkataikina, ja itse asiassa sen onkin tarkoitus havainnollistaa taikinan muovailtavuutta.

Hiekkakakkulaatikko on esillä Taikinan taju -leivontanäyttelyssä, joka alkaa tänään torstaina Hotelli- ja ravintolamuseossa Kaapelitehtaalla Helsingissä.

”Halusimme vastata käynnissä olevaan leivontabuumiin ja syventää raaka-aine- ja leivonnaistietoisuutta ja tarjota alakouluikäisten ruokakasvatukseen sopivia sisältöjä”, sanoo tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Lapsille suunnatun näyttelyn tarkoitus on näyttää, miten raaka-aineet muuttuvat leivonnaisiksi. Ja samalla tukea koululaisten ruokakasvatusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ydinkohderyhmä on päässyt myös avustamaan näyttelyn kokoamisessa. Ruoholahden ala-asteen viides- ja kuudesluokkalaiset kertoivat museolle lähipiirinsä leivontatavoista, ja aineistosta on poimittu vinkkejä mukaan näyttelyyn.

”Koululaiset ovat myös piirtäneet lempileivonnaisiaan. Piirroksista huomasi, että mokkapalat pitävät yhä pintansa, mutta myös maailman ruokakulttuurit kiinnostavat. Suuressa osassa kouluja on lapsia erilaisista taustoista.”

Suosikkileivonnaisten, kuten mokkapalojen ja haastavampien macaron-leivosten, reseptit voi poimia näyttelyssä puhelimen QR-koodinlukijan avulla tai nappaamalla kansioon kootuista resepteistä valokuvan.

Kiiskisen mukaan Taikinan taju on paitsi hauska mutta myös opettavainen näyttely, josta kotileipurit voivat ammentaa vinkkejä kokeiluihinsa.

”Esimerkiksi leivonnaisen voisi tehdä terveellisemmin korvaamalla osan rasvasta omenasoseella.”

Taikinan taju -näyttelyn yhteistyökumppaneihin kuuluu muun muassa Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry, jonka kanssa näyttelyn toiminnalliset tehtäväpisteet on toteutettu.

”Halusimme nostaa esille etenkin aistien käytön leivonnassa.”

Näyttelyssä pääseekin testaamaan tuntoaistiaan paitsi hiekkalaatikossa myös tunnistamalla pusseihin sujautettuja keit­tiövälineitä sokkona.

Sitten voi yrittää kankaisen pullapitkon letittämistä videon opastamalla. Sen jälkeen tuoksutellaankin leivontaan liittyviä mausteita.

Näköaisti on korostunut näin sosiaalisen median aikakaudella, ja etenkin Instagramissa tupataan esitellä vain ne täydellisen onnistuneet leivonnaiset.

”Meillä on näyttelyn lähes joka osiossa myös kärähtäneitä tai lässähtäneitä leivonnaisia, koska pieleen meneminen kuuluu asiaan. Silloin pitää vain purra hammasta ja ottaa uusiksi. Jos tavoittelee täydellisyyttä, voi kynnys nousta niin korkeaksi, että leivonta jää kokonaan.”Taikinan taju -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G 60) 23. 8. alkaen. Liput 8 e, alle 15-vuotiaille vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leipominen
 • Museot
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  3. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  4. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  5. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  6. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  7. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  8. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  9. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  10. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  11. Tunti sitten
  12. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  13. Näytä lisää