Ruoka

Nakkilan perinneherkun hinta on tänä syksynä huipussaan, mutta kaikki eivät sitä vieläkään arvosta: ”Nahkiaiset jakavat ihmisiä enemmän kuin politiikka”

Vilposen perhe on jo vuosikymmeniä paistanut ja myynyt nahkiaisia.

Nakkilan nahkiaispaistamon Open-kyltti välkkyy punaisena kakkostien varressa. Pihaan kurvailee tasaisin välein autokuntia hakemaan syyssesongin herkkua, kuumaa vastapaistettua nahkiaista.

Alkukauden nihkeiden saalismäärien takia hinnat ovat kaikkien aikojen huipussaan: isot neljä euroa, pienet kolme euroa kappale. Paperiin käärityt uunituoreet nahkiaiset viedään saman tien kotipöytään tai nautitaan heti myymälän pihalle katetussa pöydässä.

Sisällä myymälässä asiakkaat voivat seurata herkun valmistumista, kun kolmannen polven nahkiaisyrittäjät Mika ja Mikko Vilponen uurastavat kuuman avotuliuunin ääressä. Parilta lähiseudun pyytäjältä on kertynyt saalista paistettavaksi, jota poikien isä, Nakkilan nahkiaisparoniksikin nimitetty Heikki Vilponen on autolla käynyt hakemassa. Leppähalot roihuavat uunin reunoilla ja heijastavat lämmön ylhäältä uunin kaarevan katon kautta ritilällä paistettaviin nahkiaisiin.

”Ritilälle mahtuu noin 120 satakuntalaista tai 150 pohjalaista, vähän pienempää nahkiaista”, Mika Vilponen kertoo pyörillä liikkuvaa ritilää uuniin työntäessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokemusta paistamisesta on pojille kertynyt ihan perintönäkin.

”Sen tiedämme, että mummu ja pappa ovat paistaneet nahkiaisia vuodesta 1946 asti.”

Heikki-isä ei enää ole vastuussa toiminnasta, mutta perheyrityksen tyyliin hän huseeraa yhä taustalla ja pitää yhteyksiä pyytäjiin.

”Huonoksi on pyytäminen mennyt. Aiemmin tässä lähistöllä oli kymmenkunta pyytäjää, nyt vain kaksi”, kuskausreissulta palannut isä valittelee.

”Vanhat eivät enää jaksa ja nuoriso ei tahdo saada enää pyydyksiä veteen”, hän manaa.

Apua on tulossa onneksi läheltä, sillä Mikko Vilponen aikoo itse heittää pyydykset Kokemäenjokeen.

Syy heikkoihin alkukauden saalismääriin on paitsi pyytäjien määrässä myös kesän kuivuudessa ja siitä johtuvassa jokien vähävetisyydessä. Nahkiaisten nouseminen jokiin vaatii lisäksi tuulisia öitä.

”Täysikuu ja sen jälkeinen viikko on sitten taas heikkoa pyyntiaikaa, kun pimeyden turvin liikkuva otus odottaa otollisempia aikoja liikkumiselleen”, pojat tietävät.

Paistamolle tulevat pyyntituoreet nahkiaiset suolataan karkealla merisuolalla ja niitä sekoitetaan runsaan tunnin ajan, mikä poistaa nahkiaisista veren. Tämän jälkeen ne vielä pestään ennen paistoritilälle laittamista.

”Paistaminen kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin”, Mika Vilponen kertoo.

”Kun nahkiaisen niska napsahtaa helposti poikki, oikea kypsyysaste on saavutettu.”

Sitä ennen ritilä on vedetty useaan kertaan uunista ja esimerkiksi pyrstöjen liiallista kuivumista on hillitty asettelemalla nahkiaisia paiston loppuvaiheessa osin päällekkäin. Paistoajan pituus selittyy sillä, että paistaminen on oikeastaan paahtamista uunin katon kautta heijastuvalla lämmöllä.

”On tärkeää, että nahkiainen kypsyy riittävästi sisältä mutta ei pala päältä”, Vilponen sanoo.

Mittari kertoo uunin keskialueen lämpötilaksi 220 astetta. Rasvainen nahkiainen ei siis kypsy aivan kevyesti uunissa käyttämällä – eikä toisaalta kuumassakaan aivan helposti kuivu.

Nahkiaissesongin alku vetää paikalle asiakkaita.

”Näitä pitää joka syksy syödä”, Pasi Koskinen sanoo nippu tuoreita nahkiaisia kädessään.

”Minulle ne maistuvat parhaiten sinappisen nahkiaisdipin kanssa.”

Pomarkkuun mökille suuntaavan Jukka Alavan autossa odottaa tytär nepalilaisen miehensä ja lastensa kanssa.

”Tämä on entisenä porilaisena minulle pitkäaikainen intohimo! Oli pakko pysähtyä, kun tästä ajettiin ohi. Ja itse asiassa tätä pysähdystä on suunniteltu jo monta päivää eli seremoniaamme ei voi missään mielessä verrata esimerkiksi arkiseen jäätelökioskille pysähtymiseen.”

Alavan perheen strategiana on syödä nahkiaiset paperikääreestä sellaisenaan saman tien.

”Lapsesta asti näitä on minulle suuhun työnnetty ja hyvältä maistuvat. Pitää vain sitten yrittää vähän säästellä näitä välipaloiksi ja iltapaloiksi”, tytär Katariina Alava kommentoi.

”Nahkiaiset on asia, joka jakaa ihmisiä enemmän kuin politiikka. Ne jotka niistä tykkäävät, maksavat niistä mitä vaan ja ne jotka eivät tykkää, eivät niitä suuhunsa pistä vaikka mitä maksettaisiin”, perheineen Karjalohjalta Poriin matkalla oleva Tuomas Perheentupa veistelee.

Vilposet kertovat nahkiaisten löytävän tiensä Matkahuollon välityksellä monen helsinkiläisenkin herkkusuun ruokapöytään.

Ravintoloista ainakin Kosmos tilaa niitä listalleen. Kosmoksen toinen omistaja Irina Hepolampi on nahkiaisten suuri ystävä ja ravintola onkin tilannut muutaman viime vuoden aikana uunituoreen kerpun (30+1) nahkiaisia listalleen aina kun niitä Nakkilasta on saatavilla.

”Hinnoittelemme ne 8 euron kappalehintaan ja asiakkaat yleensä tilaavat niitä kylmäksi alkuruuaksi sinappikastikkeen kera. Jollekin riittää yksi, innokkaimmat saattavat ottaa viisi tai kuusikin kappaletta”, Kiira Hepolampi Kosmoksesta kertoo.


    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Syksy
  • Satakunta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Junaliikenne kokonaan pysähdyksissä Etelä-Suomessa – Häiriöiden kestosta ei anneta arviota, syinä henkilövahinko ja sähkövika

    2. 2

      Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

    3. 3

      Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

    4. 4

      Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

      Tilaajille
    5. 5

      Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

    6. 6

      ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

    7. 7

      Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

    8. 8

      Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

    9. 9

      Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

    10. 10

      Trump ryöpytti taas oikeusministeri Sessionsia: ”Minulla ei ole oikeusministeriä. Se on hyvin surullista.”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

    2. 2

      Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

      Tilaajille
    3. 3

      Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

    4. 4

      Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

    5. 5

      ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

    6. 6

      Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

    7. 7

      Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

    8. 8

      Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

      Tilaajille
    9. 9

      Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

    10. 10

      Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

    2. 2

      Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

    3. 3

      Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

    4. 4

      Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

      Tilaajille
    5. 5

      Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

      Tilaajille
    6. 6

      Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

    7. 7

      Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

    8. 8

      Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

    9. 9

      ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

    10. 10

      Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

    11. Näytä lisää