Ruoka

Nakkilan perinneherkun hinta on tänä syksynä huipussaan, mutta kaikki eivät sitä vieläkään arvosta: ”Nahkiaiset jakavat ihmisiä enemmän kuin politiikka”

Vilposen perhe on jo vuosikymmeniä paistanut ja myynyt nahkiaisia.

Nakkilan nahkiaispaistamon Open-kyltti välkkyy punaisena kakkostien varressa. Pihaan kurvailee tasaisin välein autokuntia hakemaan syyssesongin herkkua, kuumaa vastapaistettua nahkiaista.

Alkukauden nihkeiden saalismäärien takia hinnat ovat kaikkien aikojen huipussaan: isot neljä euroa, pienet kolme euroa kappale. Paperiin käärityt uunituoreet nahkiaiset viedään saman tien kotipöytään tai nautitaan heti myymälän pihalle katetussa pöydässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisällä myymälässä asiakkaat voivat seurata herkun valmistumista, kun kolmannen polven nahkiaisyrittäjät Mika ja Mikko Vilponen uurastavat kuuman avotuliuunin ääressä. Parilta lähiseudun pyytäjältä on kertynyt saalista paistettavaksi, jota poikien isä, Nakkilan nahkiaisparoniksikin nimitetty Heikki Vilponen on autolla käynyt hakemassa. Leppähalot roihuavat uunin reunoilla ja heijastavat lämmön ylhäältä uunin kaarevan katon kautta ritilällä paistettaviin nahkiaisiin.

”Ritilälle mahtuu noin 120 satakuntalaista tai 150 pohjalaista, vähän pienempää nahkiaista”, Mika Vilponen kertoo pyörillä liikkuvaa ritilää uuniin työntäessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokemusta paistamisesta on pojille kertynyt ihan perintönäkin.

”Sen tiedämme, että mummu ja pappa ovat paistaneet nahkiaisia vuodesta 1946 asti.”

Heikki-isä ei enää ole vastuussa toiminnasta, mutta perheyrityksen tyyliin hän huseeraa yhä taustalla ja pitää yhteyksiä pyytäjiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huonoksi on pyytäminen mennyt. Aiemmin tässä lähistöllä oli kymmenkunta pyytäjää, nyt vain kaksi”, kuskausreissulta palannut isä valittelee.

”Vanhat eivät enää jaksa ja nuoriso ei tahdo saada enää pyydyksiä veteen”, hän manaa.

Apua on tulossa onneksi läheltä, sillä Mikko Vilponen aikoo itse heittää pyydykset Kokemäenjokeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy heikkoihin alkukauden saalismääriin on paitsi pyytäjien määrässä myös kesän kuivuudessa ja siitä johtuvassa jokien vähävetisyydessä. Nahkiaisten nouseminen jokiin vaatii lisäksi tuulisia öitä.

”Täysikuu ja sen jälkeinen viikko on sitten taas heikkoa pyyntiaikaa, kun pimeyden turvin liikkuva otus odottaa otollisempia aikoja liikkumiselleen”, pojat tietävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paistamolle tulevat pyyntituoreet nahkiaiset suolataan karkealla merisuolalla ja niitä sekoitetaan runsaan tunnin ajan, mikä poistaa nahkiaisista veren. Tämän jälkeen ne vielä pestään ennen paistoritilälle laittamista.

”Paistaminen kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin”, Mika Vilponen kertoo.

”Kun nahkiaisen niska napsahtaa helposti poikki, oikea kypsyysaste on saavutettu.”

Sitä ennen ritilä on vedetty useaan kertaan uunista ja esimerkiksi pyrstöjen liiallista kuivumista on hillitty asettelemalla nahkiaisia paiston loppuvaiheessa osin päällekkäin. Paistoajan pituus selittyy sillä, että paistaminen on oikeastaan paahtamista uunin katon kautta heijastuvalla lämmöllä.

”On tärkeää, että nahkiainen kypsyy riittävästi sisältä mutta ei pala päältä”, Vilponen sanoo.

Mittari kertoo uunin keskialueen lämpötilaksi 220 astetta. Rasvainen nahkiainen ei siis kypsy aivan kevyesti uunissa käyttämällä – eikä toisaalta kuumassakaan aivan helposti kuivu.

Nahkiaissesongin alku vetää paikalle asiakkaita.

”Näitä pitää joka syksy syödä”, Pasi Koskinen sanoo nippu tuoreita nahkiaisia kädessään.

”Minulle ne maistuvat parhaiten sinappisen nahkiaisdipin kanssa.”

Pomarkkuun mökille suuntaavan Jukka Alavan autossa odottaa tytär nepalilaisen miehensä ja lastensa kanssa.

”Tämä on entisenä porilaisena minulle pitkäaikainen intohimo! Oli pakko pysähtyä, kun tästä ajettiin ohi. Ja itse asiassa tätä pysähdystä on suunniteltu jo monta päivää eli seremoniaamme ei voi missään mielessä verrata esimerkiksi arkiseen jäätelökioskille pysähtymiseen.”

Alavan perheen strategiana on syödä nahkiaiset paperikääreestä sellaisenaan saman tien.

”Lapsesta asti näitä on minulle suuhun työnnetty ja hyvältä maistuvat. Pitää vain sitten yrittää vähän säästellä näitä välipaloiksi ja iltapaloiksi”, tytär Katariina Alava kommentoi.

”Nahkiaiset on asia, joka jakaa ihmisiä enemmän kuin politiikka. Ne jotka niistä tykkäävät, maksavat niistä mitä vaan ja ne jotka eivät tykkää, eivät niitä suuhunsa pistä vaikka mitä maksettaisiin”, perheineen Karjalohjalta Poriin matkalla oleva Tuomas Perheentupa veistelee.

Vilposet kertovat nahkiaisten löytävän tiensä Matkahuollon välityksellä monen helsinkiläisenkin herkkusuun ruokapöytään.

Ravintoloista ainakin Kosmos tilaa niitä listalleen. Kosmoksen toinen omistaja Irina Hepolampi on nahkiaisten suuri ystävä ja ravintola onkin tilannut muutaman viime vuoden aikana uunituoreen kerpun (30+1) nahkiaisia listalleen aina kun niitä Nakkilasta on saatavilla.

”Hinnoittelemme ne 8 euron kappalehintaan ja asiakkaat yleensä tilaavat niitä kylmäksi alkuruuaksi sinappikastikkeen kera. Jollekin riittää yksi, innokkaimmat saattavat ottaa viisi tai kuusikin kappaletta”, Kiira Hepolampi Kosmoksesta kertoo.


    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Syksy
  • Satakunta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

    2. 2

      Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

      Tilaajille
    3. 3

      Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

    4. 4

      Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

    5. 5

      Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

    6. 6

      Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

    7. 7

      Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

    8. 8

      Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

    9. 9

      Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

    10. 10

      Voimistelevien tyttöjen rasva­prosentin mittauksen voi heittää roskakoriin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

      Tilaajille
    2. 2

      Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

    3. 3

      Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

    4. 4

      Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

    5. 5

      Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

    6. 6

      Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

    7. 7

      Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

    8. 8

      Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

    9. 9

      Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

    10. 10

      Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

    2. 2

      Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

      Tilaajille
    3. 3

      Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

    4. 4

      Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

    5. 5

      Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

      Tilaajille
    6. 6

      Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

    7. 7

      Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

      Tilaajille
    8. 8

      Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

    9. 9

      Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

    10. 10

      Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    Uusimmat
    1. Juuri nyt
    2. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
    3. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
    4. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
    5. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
    6. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
    7. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
    8. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
    9. 4 tuntia sitten
    10. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
    11. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
    12. Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin
    13. Näytä lisää