Ruoka

Nakkilan perinneherkun hinta on tänä syksynä huipussaan, mutta kaikki eivät sitä vieläkään arvosta: ”Nahkiaiset jakavat ihmisiä enemmän kuin politiikka”

Vilposen perhe on jo vuosikymmeniä paistanut ja myynyt nahkiaisia.

Nakkilan nahkiaispaistamon Open-kyltti välkkyy punaisena kakkostien varressa. Pihaan kurvailee tasaisin välein autokuntia hakemaan syyssesongin herkkua, kuumaa vastapaistettua nahkiaista.

Alkukauden nihkeiden saalismäärien takia hinnat ovat kaikkien aikojen huipussaan: isot neljä euroa, pienet kolme euroa kappale. Paperiin käärityt uunituoreet nahkiaiset viedään saman tien kotipöytään tai nautitaan heti myymälän pihalle katetussa pöydässä.

Sisällä myymälässä asiakkaat voivat seurata herkun valmistumista, kun kolmannen polven nahkiaisyrittäjät Mika ja Mikko Vilponen uurastavat kuuman avotuliuunin ääressä. Parilta lähiseudun pyytäjältä on kertynyt saalista paistettavaksi, jota poikien isä, Nakkilan nahkiaisparoniksikin nimitetty Heikki Vilponen on autolla käynyt hakemassa. Leppähalot roihuavat uunin reunoilla ja heijastavat lämmön ylhäältä uunin kaarevan katon kautta ritilällä paistettaviin nahkiaisiin.

”Ritilälle mahtuu noin 120 satakuntalaista tai 150 pohjalaista, vähän pienempää nahkiaista”, Mika Vilponen kertoo pyörillä liikkuvaa ritilää uuniin työntäessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokemusta paistamisesta on pojille kertynyt ihan perintönäkin.

”Sen tiedämme, että mummu ja pappa ovat paistaneet nahkiaisia vuodesta 1946 asti.”

Heikki-isä ei enää ole vastuussa toiminnasta, mutta perheyrityksen tyyliin hän huseeraa yhä taustalla ja pitää yhteyksiä pyytäjiin.

”Huonoksi on pyytäminen mennyt. Aiemmin tässä lähistöllä oli kymmenkunta pyytäjää, nyt vain kaksi”, kuskausreissulta palannut isä valittelee.

”Vanhat eivät enää jaksa ja nuoriso ei tahdo saada enää pyydyksiä veteen”, hän manaa.

Apua on tulossa onneksi läheltä, sillä Mikko Vilponen aikoo itse heittää pyydykset Kokemäenjokeen.

Syy heikkoihin alkukauden saalismääriin on paitsi pyytäjien määrässä myös kesän kuivuudessa ja siitä johtuvassa jokien vähävetisyydessä. Nahkiaisten nouseminen jokiin vaatii lisäksi tuulisia öitä.

”Täysikuu ja sen jälkeinen viikko on sitten taas heikkoa pyyntiaikaa, kun pimeyden turvin liikkuva otus odottaa otollisempia aikoja liikkumiselleen”, pojat tietävät.

Paistamolle tulevat pyyntituoreet nahkiaiset suolataan karkealla merisuolalla ja niitä sekoitetaan runsaan tunnin ajan, mikä poistaa nahkiaisista veren. Tämän jälkeen ne vielä pestään ennen paistoritilälle laittamista.

”Paistaminen kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin”, Mika Vilponen kertoo.

”Kun nahkiaisen niska napsahtaa helposti poikki, oikea kypsyysaste on saavutettu.”

Sitä ennen ritilä on vedetty useaan kertaan uunista ja esimerkiksi pyrstöjen liiallista kuivumista on hillitty asettelemalla nahkiaisia paiston loppuvaiheessa osin päällekkäin. Paistoajan pituus selittyy sillä, että paistaminen on oikeastaan paahtamista uunin katon kautta heijastuvalla lämmöllä.

”On tärkeää, että nahkiainen kypsyy riittävästi sisältä mutta ei pala päältä”, Vilponen sanoo.

Mittari kertoo uunin keskialueen lämpötilaksi 220 astetta. Rasvainen nahkiainen ei siis kypsy aivan kevyesti uunissa käyttämällä – eikä toisaalta kuumassakaan aivan helposti kuivu.

Nahkiaissesongin alku vetää paikalle asiakkaita.

”Näitä pitää joka syksy syödä”, Pasi Koskinen sanoo nippu tuoreita nahkiaisia kädessään.

”Minulle ne maistuvat parhaiten sinappisen nahkiaisdipin kanssa.”

Pomarkkuun mökille suuntaavan Jukka Alavan autossa odottaa tytär nepalilaisen miehensä ja lastensa kanssa.

”Tämä on entisenä porilaisena minulle pitkäaikainen intohimo! Oli pakko pysähtyä, kun tästä ajettiin ohi. Ja itse asiassa tätä pysähdystä on suunniteltu jo monta päivää eli seremoniaamme ei voi missään mielessä verrata esimerkiksi arkiseen jäätelökioskille pysähtymiseen.”

Alavan perheen strategiana on syödä nahkiaiset paperikääreestä sellaisenaan saman tien.

”Lapsesta asti näitä on minulle suuhun työnnetty ja hyvältä maistuvat. Pitää vain sitten yrittää vähän säästellä näitä välipaloiksi ja iltapaloiksi”, tytär Katariina Alava kommentoi.

”Nahkiaiset on asia, joka jakaa ihmisiä enemmän kuin politiikka. Ne jotka niistä tykkäävät, maksavat niistä mitä vaan ja ne jotka eivät tykkää, eivät niitä suuhunsa pistä vaikka mitä maksettaisiin”, perheineen Karjalohjalta Poriin matkalla oleva Tuomas Perheentupa veistelee.

Vilposet kertovat nahkiaisten löytävän tiensä Matkahuollon välityksellä monen helsinkiläisenkin herkkusuun ruokapöytään.

Ravintoloista ainakin Kosmos tilaa niitä listalleen. Kosmoksen toinen omistaja Irina Hepolampi on nahkiaisten suuri ystävä ja ravintola onkin tilannut muutaman viime vuoden aikana uunituoreen kerpun (30+1) nahkiaisia listalleen aina kun niitä Nakkilasta on saatavilla.

”Hinnoittelemme ne 8 euron kappalehintaan ja asiakkaat yleensä tilaavat niitä kylmäksi alkuruuaksi sinappikastikkeen kera. Jollekin riittää yksi, innokkaimmat saattavat ottaa viisi tai kuusikin kappaletta”, Kiira Hepolampi Kosmoksesta kertoo.


    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Syksy
  • Satakunta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

    2. 2

      Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

      Tilaajille
    3. 3

      Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

    4. 4

      Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

    5. 5

      Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

    6. 6

      Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

    7. 7

      Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

    8. 8

      Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

    9. 9

      Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

    10. 10

      Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

    2. 2

      Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

      Tilaajille
    3. 3

      Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

    4. 4

      HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

    5. 5

      Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

      Tilaajille
    6. 6

      Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

    7. 7

      Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

    8. 8

      Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

    9. 9

      Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

    10. 10

      23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

    2. 2

      Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

    3. 3

      Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

    4. 4

      Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

      Tilaajille
    5. 5

      Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

    6. 6

      Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

    7. 7

      Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

      Tilaajille
    8. 8

      Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

    9. 9

      ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

    10. 10

      ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

      Tilaajille
    11. Näytä lisää