Ruoka

Nakkilan perinneherkun hinta on tänä syksynä huipussaan, mutta kaikki eivät sitä vieläkään arvosta: ”Nahkiaiset jakavat ihmisiä enemmän kuin politiikka”

Vilposen perhe on jo vuosikymmeniä paistanut ja myynyt nahkiaisia.

Nakkilan nahkiaispaistamon Open-kyltti välkkyy punaisena kakkostien varressa. Pihaan kurvailee tasaisin välein autokuntia hakemaan syyssesongin herkkua, kuumaa vastapaistettua nahkiaista.

Alkukauden nihkeiden saalismäärien takia hinnat ovat kaikkien aikojen huipussaan: isot neljä euroa, pienet kolme euroa kappale. Paperiin käärityt uunituoreet nahkiaiset viedään saman tien kotipöytään tai nautitaan heti myymälän pihalle katetussa pöydässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisällä myymälässä asiakkaat voivat seurata herkun valmistumista, kun kolmannen polven nahkiaisyrittäjät Mika ja Mikko Vilponen uurastavat kuuman avotuliuunin ääressä. Parilta lähiseudun pyytäjältä on kertynyt saalista paistettavaksi, jota poikien isä, Nakkilan nahkiaisparoniksikin nimitetty Heikki Vilponen on autolla käynyt hakemassa. Leppähalot roihuavat uunin reunoilla ja heijastavat lämmön ylhäältä uunin kaarevan katon kautta ritilällä paistettaviin nahkiaisiin.

”Ritilälle mahtuu noin 120 satakuntalaista tai 150 pohjalaista, vähän pienempää nahkiaista”, Mika Vilponen kertoo pyörillä liikkuvaa ritilää uuniin työntäessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokemusta paistamisesta on pojille kertynyt ihan perintönäkin.

”Sen tiedämme, että mummu ja pappa ovat paistaneet nahkiaisia vuodesta 1946 asti.”

Heikki-isä ei enää ole vastuussa toiminnasta, mutta perheyrityksen tyyliin hän huseeraa yhä taustalla ja pitää yhteyksiä pyytäjiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huonoksi on pyytäminen mennyt. Aiemmin tässä lähistöllä oli kymmenkunta pyytäjää, nyt vain kaksi”, kuskausreissulta palannut isä valittelee.

”Vanhat eivät enää jaksa ja nuoriso ei tahdo saada enää pyydyksiä veteen”, hän manaa.

Apua on tulossa onneksi läheltä, sillä Mikko Vilponen aikoo itse heittää pyydykset Kokemäenjokeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy heikkoihin alkukauden saalismääriin on paitsi pyytäjien määrässä myös kesän kuivuudessa ja siitä johtuvassa jokien vähävetisyydessä. Nahkiaisten nouseminen jokiin vaatii lisäksi tuulisia öitä.

”Täysikuu ja sen jälkeinen viikko on sitten taas heikkoa pyyntiaikaa, kun pimeyden turvin liikkuva otus odottaa otollisempia aikoja liikkumiselleen”, pojat tietävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paistamolle tulevat pyyntituoreet nahkiaiset suolataan karkealla merisuolalla ja niitä sekoitetaan runsaan tunnin ajan, mikä poistaa nahkiaisista veren. Tämän jälkeen ne vielä pestään ennen paistoritilälle laittamista.

”Paistaminen kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin”, Mika Vilponen kertoo.

”Kun nahkiaisen niska napsahtaa helposti poikki, oikea kypsyysaste on saavutettu.”

Sitä ennen ritilä on vedetty useaan kertaan uunista ja esimerkiksi pyrstöjen liiallista kuivumista on hillitty asettelemalla nahkiaisia paiston loppuvaiheessa osin päällekkäin. Paistoajan pituus selittyy sillä, että paistaminen on oikeastaan paahtamista uunin katon kautta heijastuvalla lämmöllä.

”On tärkeää, että nahkiainen kypsyy riittävästi sisältä mutta ei pala päältä”, Vilponen sanoo.

Mittari kertoo uunin keskialueen lämpötilaksi 220 astetta. Rasvainen nahkiainen ei siis kypsy aivan kevyesti uunissa käyttämällä – eikä toisaalta kuumassakaan aivan helposti kuivu.

Nahkiaissesongin alku vetää paikalle asiakkaita.

”Näitä pitää joka syksy syödä”, Pasi Koskinen sanoo nippu tuoreita nahkiaisia kädessään.

”Minulle ne maistuvat parhaiten sinappisen nahkiaisdipin kanssa.”

Pomarkkuun mökille suuntaavan Jukka Alavan autossa odottaa tytär nepalilaisen miehensä ja lastensa kanssa.

”Tämä on entisenä porilaisena minulle pitkäaikainen intohimo! Oli pakko pysähtyä, kun tästä ajettiin ohi. Ja itse asiassa tätä pysähdystä on suunniteltu jo monta päivää eli seremoniaamme ei voi missään mielessä verrata esimerkiksi arkiseen jäätelökioskille pysähtymiseen.”

Alavan perheen strategiana on syödä nahkiaiset paperikääreestä sellaisenaan saman tien.

”Lapsesta asti näitä on minulle suuhun työnnetty ja hyvältä maistuvat. Pitää vain sitten yrittää vähän säästellä näitä välipaloiksi ja iltapaloiksi”, tytär Katariina Alava kommentoi.

”Nahkiaiset on asia, joka jakaa ihmisiä enemmän kuin politiikka. Ne jotka niistä tykkäävät, maksavat niistä mitä vaan ja ne jotka eivät tykkää, eivät niitä suuhunsa pistä vaikka mitä maksettaisiin”, perheineen Karjalohjalta Poriin matkalla oleva Tuomas Perheentupa veistelee.

Vilposet kertovat nahkiaisten löytävän tiensä Matkahuollon välityksellä monen helsinkiläisenkin herkkusuun ruokapöytään.

Ravintoloista ainakin Kosmos tilaa niitä listalleen. Kosmoksen toinen omistaja Irina Hepolampi on nahkiaisten suuri ystävä ja ravintola onkin tilannut muutaman viime vuoden aikana uunituoreen kerpun (30+1) nahkiaisia listalleen aina kun niitä Nakkilasta on saatavilla.

”Hinnoittelemme ne 8 euron kappalehintaan ja asiakkaat yleensä tilaavat niitä kylmäksi alkuruuaksi sinappikastikkeen kera. Jollekin riittää yksi, innokkaimmat saattavat ottaa viisi tai kuusikin kappaletta”, Kiira Hepolampi Kosmoksesta kertoo.


    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Syksy
  • Satakunta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

    2. 2

      Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

    3. 3

      Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

      Tilaajille
    4. 4

      Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

    5. 5

      Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

    6. 6

      Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

    7. 7

      Erityisen ylpeä kotimaastani olen silloin, kun Suomi väläyttää elegantisti hampaitaan

    8. 8

      Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

      Tilaajille
    9. 9

      Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

      Tilaajille
    10. 10

      ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

    2. 2

      Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

    3. 3

      ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

    4. 4

      14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

    5. 5

      Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

      Tilaajille
    6. 6

      Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

      Tilaajille
    7. 7

      Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

    8. 8

      Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

    9. 9

      Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

    10. 10

      Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös: kilo ei enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

      Tilaajille
    2. 2

      Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

    3. 3

      Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

      Tilaajille
    4. 4

      Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

    5. 5

      Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

      Tilaajille
    6. 6

      Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

    7. 7

      ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

    8. 8

      Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

    9. 9

      Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

      Tilaajille
    10. 10

      Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

    11. Näytä lisää