Ruoka

Oma-aloitteisesti tippiä pyytävät maksupäätteet hämmentävät ravintola-asiakkaita ja vahinkoja sattuu: ”Jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä”

Yhdysvalloista tuttu tippauskulttuuri on rantautunut Suomeenkin. Miten täällä pitää tipata – vai pitääkö ylipäänsä? Selvitimme.

Ruoka oli hyvää, ja palvelu mainiota, eli ravintolailta oli onnistunut.

Laskun mukana tulee kuitenkin yllätys: kun kortin sujauttaa maksupäätteeseen, se kysyykin, haluanko jättää tippiä ja kuinka paljon.

Mitenkäs nyt toimitaan?

Tippiä kysyvät maksupäätteet ovat yleistyneet sen jälkeen, kun asiakkaat ovat siirtyneet maksamaan ostoksensa käteisen sijaan kortilla, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:stä.

”Taustalla ovat verotustekniset asiat. Tippi ei mene yrityksen liikevaihtoon eikä siitä tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Siksi tipille on tultava koneeseen oma rivi”, sanoo Aittoniemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksupäätteisiin voi Aittoniemen mukaan ohjelmoida erilaisia tippausvaihtoehtoja. Jotkut laitteet kysyvät erikseen tipin summaa, toisissa taas laite kysyy kokonaissummaa, jonka yhteyteen asiakas voi näppäillä haluamansa määrän tippiä. Ravintolat päättävät itse, millaisen ohjelmoinnin maksupäätteisiin haluavat, ja tarpeen tullen tarjoilija voi ohittaa tippauskohdan kokonaan.

Aittoniemen mukaan tippiä kysyvät maksupäätteet ovat herättäneet asiakkaissa jonkin verran hämmennystä.

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”

Hämmennys on toki ymmärrettävää. Tarjoilijoilla ei ole Suomessa ollut tapana varsinkaan pyytää tippiä, joten tippihalukkuutta tiedusteleva maksupääte saatetaan kokea tungettelevaksi.

Olo Groupin restaurant brand manager Maria Stenberg on niin ikään pannut merkille, että jotkut asiakkaat hämmästelevät oma-aloitteisesti tippiä kysyviä maksupäätteitä. Stenbergillä on itsellään lähes kymmenen vuoden kokemus salityöskentelystä ravintoloissa. Hänen työnantajansa Olo Group pyörittää muun muassa helsinkiläisiä Olo- ja Emo-ravintoloita.

 

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”

”Joskus asiakkaan ilmeestä voi nähdä pientä ihmettelyä. Jotkut voivat kokea, että tippiin velvoitetaan, vaikka laitteen tarkoitus on auttaa asiakasta. Kone myös väistää sen, ettei tippejä vedetä välistä omaan taskuun.”

Toisinaan tippiä kysyvät maksupäätteet aiheuttavat myös kommelluksia. Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Henkilökunnan tulee olla erityisen tarkkana, ettei kämmejä tule.”

Suomessa tippaaminen ei ole perinteisesti ollut pakollista, eivätkä ravintolat vieläkään odota asiakkaan jättävän tippiä.

Aittoniemi ei lähtisi määrittelemään, millainen on sovelias tipin määrä suomalaissa ravintoloissa. Laskun loppusummasta laskettavat prosenttitipit ovat käytössä Yhdysvaltojen kaltaisissa maissa, joissa tipit muodostavat merkittävän osan tarjoilijan palkasta.

 

Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Suomessa hyvä käytäntö on pyöristää lähimpään tasalukuun, jos palvelu on ollut hyvää. Suomessa ihminen saa vapaasti itse päättää, jättääkö tippiä.”

Ravintoloilla on erilaisia käytäntöjä tippien jakamiseen henkilökunnan kesken. Usein tipit tasataan koko henkilökunnalle, mutta joissakin paikoissa tipit ovat henkilökohtaisia, ja tällöin maksupäätteessä voi olla esimerkiksi oma koodi jokaiselle tarjoilijalle, jolloin tippi päätyy oikeaan osoitteeseen. Ja sellaisiakin paikkoja on, joissa tipit menevät ravintoloitsijan taskuun.

”Olen itse työskennellyt vain sellaisissa ravintoloissa, joissa tipit tasataan henkilökunnan kesken. Muutenhan keittiö ei koskaan saisi tippiä”, sanoo Stenberg.

Hänen mukaansa tyypillistä tipin määrää on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa ravintolan tyyppi ja keskiostoksen summa.

”Usein puhutaan kympeistä tai hyvinä kuukausina satasista, mutta tähän ei ole selkeää jakoa. Olisi surullista, jos verottaja puuttuisi tippikulttuuriin, koska alan palkat eivät päätä huimaa.”

Tyypillistä tippaajaa ei Stenbergin mukaan ole, mutta tippi on todennäköinen, jos ilta on ollut kaikin puolin onnistunut ja sitä on mahdollisesti vietetty hieman pidemmän kaavan mukaan.

Stenbergin mukaan tippaaminen on yleisempää pääkaupunkiseudulla.

”Pienemmillä paikkakunnilla jotkut asiakkaat ovat olleet ihmeissään, jos vaikka viereisessä pöydässä on jätetty tippiä.”

Pääkaupunkiseudulla tippien yleisyyteen vaikuttaa Stenbergin mukaan myös turistien määrä. Etenkin amerikkalaiset antavat tottumuksesta isoja tippejä.

”He saattavat jopa ihmetellä, jos tippiä ei ole mahdollista jättää.”

Stenbergin mukaan nuoremmat asiakkaat ovat pääsääntöisesti hanakampia tippaamaan kuin varttuneemmat.

”Me nuoret olemme kasvaneet käymään ravintoloissa ja tottuneet siihen, että tippiä voi halutessaan jättää. Olen itse opettanut vanhempani jättämään tippiä. Se on ihan ok tapa.”

Stenbergin mukaan käteistipit ovat usein 5–20 euron välillä olevia seteleitä. Korttitipit taas heijastelevat laskun loppusummaa.

”Sellaistakin on nähty, että pöydälle on tyhjennetty kolikkopussi, ja jotkut kirjoittavat kuittiin kehuvia terveisiä. Ravintola ei kuitenkaan odota asiakkaiden jättävän tippiä.”

Tipin jättäminen on kuitenkin suomalaisille edelleen iso juttu, Stenberg sanoo. Hänen mielestään tipata voi silloin, kun se tuntuu oikealta.

”Tippi on kaikista helpoin ja luontevin tapa kertoa onnistuneesta illasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Tippaus
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  3. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  4. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  5. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  6. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  7. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  8. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  9. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  10. Tunti sitten
  11. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää