Ruoka

Oma-aloitteisesti tippiä pyytävät maksupäätteet hämmentävät ravintola-asiakkaita ja vahinkoja sattuu: ”Jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä”

Yhdysvalloista tuttu tippauskulttuuri on rantautunut Suomeenkin. Miten täällä pitää tipata – vai pitääkö ylipäänsä? Selvitimme.

Ruoka oli hyvää, ja palvelu mainiota, eli ravintolailta oli onnistunut.

Laskun mukana tulee kuitenkin yllätys: kun kortin sujauttaa maksupäätteeseen, se kysyykin, haluanko jättää tippiä ja kuinka paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitenkäs nyt toimitaan?

Tippiä kysyvät maksupäätteet ovat yleistyneet sen jälkeen, kun asiakkaat ovat siirtyneet maksamaan ostoksensa käteisen sijaan kortilla, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:stä.

”Taustalla ovat verotustekniset asiat. Tippi ei mene yrityksen liikevaihtoon eikä siitä tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Siksi tipille on tultava koneeseen oma rivi”, sanoo Aittoniemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksupäätteisiin voi Aittoniemen mukaan ohjelmoida erilaisia tippausvaihtoehtoja. Jotkut laitteet kysyvät erikseen tipin summaa, toisissa taas laite kysyy kokonaissummaa, jonka yhteyteen asiakas voi näppäillä haluamansa määrän tippiä. Ravintolat päättävät itse, millaisen ohjelmoinnin maksupäätteisiin haluavat, ja tarpeen tullen tarjoilija voi ohittaa tippauskohdan kokonaan.

Aittoniemen mukaan tippiä kysyvät maksupäätteet ovat herättäneet asiakkaissa jonkin verran hämmennystä.

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämmennys on toki ymmärrettävää. Tarjoilijoilla ei ole Suomessa ollut tapana varsinkaan pyytää tippiä, joten tippihalukkuutta tiedusteleva maksupääte saatetaan kokea tungettelevaksi.

Olo Groupin restaurant brand manager Maria Stenberg on niin ikään pannut merkille, että jotkut asiakkaat hämmästelevät oma-aloitteisesti tippiä kysyviä maksupäätteitä. Stenbergillä on itsellään lähes kymmenen vuoden kokemus salityöskentelystä ravintoloissa. Hänen työnantajansa Olo Group pyörittää muun muassa helsinkiläisiä Olo- ja Emo-ravintoloita.

 

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”

”Joskus asiakkaan ilmeestä voi nähdä pientä ihmettelyä. Jotkut voivat kokea, että tippiin velvoitetaan, vaikka laitteen tarkoitus on auttaa asiakasta. Kone myös väistää sen, ettei tippejä vedetä välistä omaan taskuun.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisinaan tippiä kysyvät maksupäätteet aiheuttavat myös kommelluksia. Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Henkilökunnan tulee olla erityisen tarkkana, ettei kämmejä tule.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa tippaaminen ei ole perinteisesti ollut pakollista, eivätkä ravintolat vieläkään odota asiakkaan jättävän tippiä.

Aittoniemi ei lähtisi määrittelemään, millainen on sovelias tipin määrä suomalaissa ravintoloissa. Laskun loppusummasta laskettavat prosenttitipit ovat käytössä Yhdysvaltojen kaltaisissa maissa, joissa tipit muodostavat merkittävän osan tarjoilijan palkasta.

 

Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Suomessa hyvä käytäntö on pyöristää lähimpään tasalukuun, jos palvelu on ollut hyvää. Suomessa ihminen saa vapaasti itse päättää, jättääkö tippiä.”

Ravintoloilla on erilaisia käytäntöjä tippien jakamiseen henkilökunnan kesken. Usein tipit tasataan koko henkilökunnalle, mutta joissakin paikoissa tipit ovat henkilökohtaisia, ja tällöin maksupäätteessä voi olla esimerkiksi oma koodi jokaiselle tarjoilijalle, jolloin tippi päätyy oikeaan osoitteeseen. Ja sellaisiakin paikkoja on, joissa tipit menevät ravintoloitsijan taskuun.

”Olen itse työskennellyt vain sellaisissa ravintoloissa, joissa tipit tasataan henkilökunnan kesken. Muutenhan keittiö ei koskaan saisi tippiä”, sanoo Stenberg.

Hänen mukaansa tyypillistä tipin määrää on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa ravintolan tyyppi ja keskiostoksen summa.

”Usein puhutaan kympeistä tai hyvinä kuukausina satasista, mutta tähän ei ole selkeää jakoa. Olisi surullista, jos verottaja puuttuisi tippikulttuuriin, koska alan palkat eivät päätä huimaa.”

Tyypillistä tippaajaa ei Stenbergin mukaan ole, mutta tippi on todennäköinen, jos ilta on ollut kaikin puolin onnistunut ja sitä on mahdollisesti vietetty hieman pidemmän kaavan mukaan.

Stenbergin mukaan tippaaminen on yleisempää pääkaupunkiseudulla.

”Pienemmillä paikkakunnilla jotkut asiakkaat ovat olleet ihmeissään, jos vaikka viereisessä pöydässä on jätetty tippiä.”

Pääkaupunkiseudulla tippien yleisyyteen vaikuttaa Stenbergin mukaan myös turistien määrä. Etenkin amerikkalaiset antavat tottumuksesta isoja tippejä.

”He saattavat jopa ihmetellä, jos tippiä ei ole mahdollista jättää.”

Stenbergin mukaan nuoremmat asiakkaat ovat pääsääntöisesti hanakampia tippaamaan kuin varttuneemmat.

”Me nuoret olemme kasvaneet käymään ravintoloissa ja tottuneet siihen, että tippiä voi halutessaan jättää. Olen itse opettanut vanhempani jättämään tippiä. Se on ihan ok tapa.”

Stenbergin mukaan käteistipit ovat usein 5–20 euron välillä olevia seteleitä. Korttitipit taas heijastelevat laskun loppusummaa.

”Sellaistakin on nähty, että pöydälle on tyhjennetty kolikkopussi, ja jotkut kirjoittavat kuittiin kehuvia terveisiä. Ravintola ei kuitenkaan odota asiakkaiden jättävän tippiä.”

Tipin jättäminen on kuitenkin suomalaisille edelleen iso juttu, Stenberg sanoo. Hänen mielestään tipata voi silloin, kun se tuntuu oikealta.

”Tippi on kaikista helpoin ja luontevin tapa kertoa onnistuneesta illasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Tippaus
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  2. 2

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  3. 3

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  7. 7

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  8. 8

   Kaikki puoluejohtajat paitsi Rinne, Halla-aho ja Terho helpottaisivat työperäistä maahanmuuttoa – Ensimmäinen vaalitentti käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä ja näyttää tentin suorana juuri nyt

  9. 9

   Kotiharjun saunan historiallinen valokyltti katoaa Kallion katukuvasta

  10. 10

   Rallionnettomuudessa vakavasti loukkaantunut Robert Kubica palaa F1-kuljettajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Amerikkalaisturisti meloi kanootilla eristetylle intialaissaarelle – heimolaiset surmasivat nuolilla ja jättivät ruumiin rannalle

  4. 4

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  6. 6

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  10. 10

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää