Ruoka

Oma-aloitteisesti tippiä pyytävät maksupäätteet hämmentävät ravintola-asiakkaita ja vahinkoja sattuu: ”Jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä”

Yhdysvalloista tuttu tippauskulttuuri on rantautunut Suomeenkin. Miten täällä pitää tipata – vai pitääkö ylipäänsä? Selvitimme.

Ruoka oli hyvää, ja palvelu mainiota, eli ravintolailta oli onnistunut.

Laskun mukana tulee kuitenkin yllätys: kun kortin sujauttaa maksupäätteeseen, se kysyykin, haluanko jättää tippiä ja kuinka paljon.

Mitenkäs nyt toimitaan?

Tippiä kysyvät maksupäätteet ovat yleistyneet sen jälkeen, kun asiakkaat ovat siirtyneet maksamaan ostoksensa käteisen sijaan kortilla, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:stä.

”Taustalla ovat verotustekniset asiat. Tippi ei mene yrityksen liikevaihtoon eikä siitä tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Siksi tipille on tultava koneeseen oma rivi”, sanoo Aittoniemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksupäätteisiin voi Aittoniemen mukaan ohjelmoida erilaisia tippausvaihtoehtoja. Jotkut laitteet kysyvät erikseen tipin summaa, toisissa taas laite kysyy kokonaissummaa, jonka yhteyteen asiakas voi näppäillä haluamansa määrän tippiä. Ravintolat päättävät itse, millaisen ohjelmoinnin maksupäätteisiin haluavat, ja tarpeen tullen tarjoilija voi ohittaa tippauskohdan kokonaan.

Aittoniemen mukaan tippiä kysyvät maksupäätteet ovat herättäneet asiakkaissa jonkin verran hämmennystä.

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”

Hämmennys on toki ymmärrettävää. Tarjoilijoilla ei ole Suomessa ollut tapana varsinkaan pyytää tippiä, joten tippihalukkuutta tiedusteleva maksupääte saatetaan kokea tungettelevaksi.

Olo Groupin restaurant brand manager Maria Stenberg on niin ikään pannut merkille, että jotkut asiakkaat hämmästelevät oma-aloitteisesti tippiä kysyviä maksupäätteitä. Stenbergillä on itsellään lähes kymmenen vuoden kokemus salityöskentelystä ravintoloissa. Hänen työnantajansa Olo Group pyörittää muun muassa helsinkiläisiä Olo- ja Emo-ravintoloita.

 

”Tipin kysymistä on ihmetelty, ja jotkut voivat kokea painetta, kun tarjoilija seisoo vieressä.”

”Joskus asiakkaan ilmeestä voi nähdä pientä ihmettelyä. Jotkut voivat kokea, että tippiin velvoitetaan, vaikka laitteen tarkoitus on auttaa asiakasta. Kone myös väistää sen, ettei tippejä vedetä välistä omaan taskuun.”

Toisinaan tippiä kysyvät maksupäätteet aiheuttavat myös kommelluksia. Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Henkilökunnan tulee olla erityisen tarkkana, ettei kämmejä tule.”

Suomessa tippaaminen ei ole perinteisesti ollut pakollista, eivätkä ravintolat vieläkään odota asiakkaan jättävän tippiä.

Aittoniemi ei lähtisi määrittelemään, millainen on sovelias tipin määrä suomalaissa ravintoloissa. Laskun loppusummasta laskettavat prosenttitipit ovat käytössä Yhdysvaltojen kaltaisissa maissa, joissa tipit muodostavat merkittävän osan tarjoilijan palkasta.

 

Tipin määrä pitää näppäillä laitteeseen itse, jolloin välillä tippi voi olla viiden euron sijaan viisi senttiä tai viisi tuhatta euroa.

”Suomessa hyvä käytäntö on pyöristää lähimpään tasalukuun, jos palvelu on ollut hyvää. Suomessa ihminen saa vapaasti itse päättää, jättääkö tippiä.”

Ravintoloilla on erilaisia käytäntöjä tippien jakamiseen henkilökunnan kesken. Usein tipit tasataan koko henkilökunnalle, mutta joissakin paikoissa tipit ovat henkilökohtaisia, ja tällöin maksupäätteessä voi olla esimerkiksi oma koodi jokaiselle tarjoilijalle, jolloin tippi päätyy oikeaan osoitteeseen. Ja sellaisiakin paikkoja on, joissa tipit menevät ravintoloitsijan taskuun.

”Olen itse työskennellyt vain sellaisissa ravintoloissa, joissa tipit tasataan henkilökunnan kesken. Muutenhan keittiö ei koskaan saisi tippiä”, sanoo Stenberg.

Hänen mukaansa tyypillistä tipin määrää on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa ravintolan tyyppi ja keskiostoksen summa.

”Usein puhutaan kympeistä tai hyvinä kuukausina satasista, mutta tähän ei ole selkeää jakoa. Olisi surullista, jos verottaja puuttuisi tippikulttuuriin, koska alan palkat eivät päätä huimaa.”

Tyypillistä tippaajaa ei Stenbergin mukaan ole, mutta tippi on todennäköinen, jos ilta on ollut kaikin puolin onnistunut ja sitä on mahdollisesti vietetty hieman pidemmän kaavan mukaan.

Stenbergin mukaan tippaaminen on yleisempää pääkaupunkiseudulla.

”Pienemmillä paikkakunnilla jotkut asiakkaat ovat olleet ihmeissään, jos vaikka viereisessä pöydässä on jätetty tippiä.”

Pääkaupunkiseudulla tippien yleisyyteen vaikuttaa Stenbergin mukaan myös turistien määrä. Etenkin amerikkalaiset antavat tottumuksesta isoja tippejä.

”He saattavat jopa ihmetellä, jos tippiä ei ole mahdollista jättää.”

Stenbergin mukaan nuoremmat asiakkaat ovat pääsääntöisesti hanakampia tippaamaan kuin varttuneemmat.

”Me nuoret olemme kasvaneet käymään ravintoloissa ja tottuneet siihen, että tippiä voi halutessaan jättää. Olen itse opettanut vanhempani jättämään tippiä. Se on ihan ok tapa.”

Stenbergin mukaan käteistipit ovat usein 5–20 euron välillä olevia seteleitä. Korttitipit taas heijastelevat laskun loppusummaa.

”Sellaistakin on nähty, että pöydälle on tyhjennetty kolikkopussi, ja jotkut kirjoittavat kuittiin kehuvia terveisiä. Ravintola ei kuitenkaan odota asiakkaiden jättävän tippiä.”

Tipin jättäminen on kuitenkin suomalaisille edelleen iso juttu, Stenberg sanoo. Hänen mielestään tipata voi silloin, kun se tuntuu oikealta.

”Tippi on kaikista helpoin ja luontevin tapa kertoa onnistuneesta illasta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Ravintolat
 • Tippaus
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  9. 9

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  10. 10

   Henkilöauto putosi Kehä III:n rampista kevyen liikenteen väylälle Vantaalla – kuljettaja arveli erehtyneensä jarru- ja kaasupolkimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp:n laaja operaatio Turun seudulla ulottuu myös mantereelle – Yrityksen tilat Paraisilla eristetty, paikalla kommando­pipoisia poliiseja

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää