Ruoka

Vuoden luetuimmat jutut: Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

Julkkisten ja hyvinvointivaikuttajien suosimassa ketodieetissä vältellään hiilihydraatteja ja syödään niiden sijaan rasvaa ja proteiinia. Tehokkaasti painoa pudottavassa ruokavaliossa on isoja ongelmia, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2018.

Sano hyvästit hiilihydraateille ja kasaa lautaselle sen sijaan rasvaa ja proteiinia!

Peruna, riisi, pasta ja viljat pois.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilalle oliiviöljyä, voita, lihaa, kalaa, kananmunia, juustoa ja vähähiilihydraattisia kasviksia, kuten parsakaalia, kurkkua, pinaattia ja selleriä.

Sokeri on tässä ruokavaliossa pahis, joten iso osa hedelmistäkin saa luvan jäädä kauppaan.

Näin rakennetaan ketogeeninen ruokavalio, joka on yksi tämän hetken suosituimmista muotidieeteistä. Ketoilusta ovat innostuneet näyttelijät kuten Halle Berry, ja Instagramin hyvinvointivaikuttajat, kuten Suzanne Ryan, joka väittää laihtuneensa ketogeenisen ruokavalion avulla yli 50 kiloa.


”Hiilihydraattihysteria tulee takaisin säännöllisin väliajoin”, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Leena Putkonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Atkinsin dieetti on tullut takaisin monta kertaa, ja kymmenisen vuotta sitten oli edellinen karppausbuumi. Dieetin nimi vaihtuu, mutta taustalla on ihmisten toive pikaisesta laihtumisen ihmeestä, joka hoituu yhdellä helpolla ratkaisulla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ketogeeninen ruokavalio perustuu siihen, että kun hiilihydraattien määrä ruokavaliossa jää niukaksi, elimistö menee ketoosiin.

Ensisijaisesti aivot käyttävät energiakseen hiilihydraateista muodostuvaa glukoosia. Ketoosissa maksa kuitenkin alkaa käyttää kehon rasvavarastoja muodostaakseen ketoaineita, joita aivot voivat toissijaisesti käyttää energianlähteenä, jos glukoosia ei ole.

Ketoosissa maksa alkaa käyttää kehon rasvavarastoja muodostaakseen aivojen tarvitsemaa glukoosia. Ketoosi on mahdollista saavuttaa vain erittäin niukalla hiilihydraattimäärällä. Hiilihydraattien saanti on ketoosia tavoitellessa rajattava 15–100 grammaan vuorokaudessa henkilöstä riippuen.

Kun hiilihydraattien saannin rajoittaa minimiin,elimistöltä vie kolmesta neljään päivää saavuttaa ketoositila. Tämän jälkeen ketoosi, jota harrastajapiireissä nimitetään myös ketoksi, kiihtyy seuraavien 3–4 viikon ajan.

”Ketolla paino putoaa nopeasti, mutta en henkilökohtaisesti kannusta siihen, sillä se voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Jos ihminen on dieetillä jatkuvasti, aineenvaihdunta menee sekaisin, ja paino lähtee jojoilemaan”, sanoo Putkonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pikadieetillä pudotetut kilot usein myös palaavat takaisin, Putkonen korostaa.

 

”Jos ihminen on dieetillä jatkuvasti, aineenvaihdunta menee sekaisin, ja paino lähtee jojoilemaan.”

”Ketoosi imitoi nälänhätää. Kun kuuri päättyy tai into noudattaa sitä loppuu, paino tulee takaisin ja lihasmassa on menetetty. Se ei ole fiksua kehon koostumuksen kannalta. Yleensä aineenvaihdunta hidastuu laihdutuskuurien seurauksena.”

Aineenvaihduntaongelmien lisäksi ketogeenisen dieetin noudattaminen voi Putkosen mielestä vaikeuttaa myös sosiaalista elämää, sillä ruokavalion noudattaminen esimerkiksi juhlissa tai matkoilla ei välttämättä ole helppoa.

Lihaa korostava ketogeeninen dieetti on ongelmallinen myös ympäristön kannalta, Putkonen muistuttaa.

”Ketogeenisen dieetin ruokavalinnat perustuvat epäekologisiin ja egoistisiin valintoihin, mikä ei ole maailman kannalta kestävää. Ylikulutamme varoja jo nyt ja ruuantuotanto on pulassa. Jos kaikki alkaisivat innoissaan karpata, se olisi aikamoinen ekokatastrofi.”

 

”Ketogeenisen dieetin ruokavalinnat perustuvat epäekologisiin ja egoistisiin valintoihin, mikä ei ole maailman kannalta kestävää.”

Vegaaneille ketogeenisen dieetin noudattaminen on Putkosen mukaan jopa vaarallista, sillä jos vegaaniruokavaliosta karsii pois kaikki hiilihydraatit, kuten täysjyväviljat, osa välttämättömistä aminohapoista jää saamatta.

”Vegaanin kultainen sääntö on yhdistää palkokasvoja viljoihin, siemeniin ja pähkinöihin, jolloin saadaan kaikki kehon proteiinien kasvatukseen välttämättömät aminohapot. Lisäksi viljatuotteet ovat vegaaneille äärettömän tärkeä raudan ja kivennäisaineiden kuten magnesiumin ja kaliumin lähde.”

Tutkimusten mukaan ketogeenisesta ruokavaliosta saattaa olla hyötyä tiettyjen neurologisten sairauksien hoidossa. Siitä on saatu joissakin tilanteissa apua esimerkiksi vaikeaa epilepsiaa sairastavien lasten hoidossa, ja Putkosen omastakin työhistoriasta löytyy yksi asiakas, joka sai ketogeenisestä ruokavaliosta apua pahaan migreeniin.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen puolestaan käsitteli blogissaan viime helmikuussa interventiotutkimusta, jossa ketogeenisesta dieetistä oli apua kakkostyypin diabeetikoiden painonhallinnassa ja verensokerin säätelyssä. Laatikainenkin tosin korosti kirjoituksessaan, että ketogeeninen ruokavalio on sen verran rajoittava, että sitä on vaikea toteuttaa koko loppuelämän ajan.

Terapeuttista hyötyä ketogeenisesta ruokavaliosta saa kuitenkin Putkosen mukaan äärimmäisen pieni osa ketoilijoista.

”Suhtaudun ketogeeniseen dieettiin avoimin mielin, jos ruokavalio on kunnolla koostettu ja siitä on terapeuttista hyötyä. Muuten suhtaudun siihen nihkeästi, koska olen nähnyt ne vahingot, joita vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehnyt. Meillä on tutkimustietoa siitä, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta huolimatta porukka on edelleen ylipainoista.”

Pysyvä painonpudotus on pitkäjänteistä puuhaa, jossa pitäisi Putkosen mukaan käydä läpi ihmisen elämä yhtenä kokonaisuutena.

Tähän kuuluu kokonaisvaltaisen ruokavalion tarkastelun lisäksi liikuntatottumukset, uni ja muu palautuminen eli lepo.

Putkosta huolettavat etenkin sellaiset tilanteet, jos ketogeenisen dieetin kaltaisilla pikakuureilla haetaan ripeää laihtumista.

”Kehon kiduttaminen ulkonäön takia ei mielestäni ole terveyden edistämistä, vaikka jokainen tietty päättää, mitä kehollaan tekee. Jos yrittää hakea hyväksyntää laihtumalla, on taustalla yleensä ulkonäköä isompia asioita.”

Oikaisu 21.9.2018 klo 10.15: Jutussa väitettiin, että ketoosissa maksa ei muodosta glukoosia vaan ketoaineita, joita aivot voivat käyttää energianlähteenä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  3. 3

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  4. 4

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  5. 5

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

  8. 8

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  9. 9

   Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

  10. 10

   Paula Risikko toruu perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  2. 2

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  9. 9

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  10. 10

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää