Ruoka

Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

Julkkisten ja hyvinvointivaikuttajien suosimassa ketodieetissä vältellään hiilihydraatteja ja syödään niiden sijaan rasvaa ja proteiinia. Tehokkaasti painoa pudottavassa ruokavaliossa on isoja ongelmia, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Sano hyvästit hiilihydraateille ja kasaa lautaselle sen sijaan rasvaa ja proteiinia!

Peruna, riisi, pasta ja viljat pois.

Tilalle oliiviöljyä, voita, lihaa, kalaa, kananmunia, juustoa ja vähähiilihydraattisia kasviksia, kuten parsakaalia, kurkkua, pinaattia ja selleriä.

Sokeri on tässä ruokavaliossa pahis, joten iso osa hedelmistäkin saa luvan jäädä kauppaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin rakennetaan ketogeeninen ruokavalio, joka on yksi tämän hetken suosituimmista muotidieeteistä. Ketoilusta ovat innostuneet näyttelijät kuten Halle Berry, ja Instagramin hyvinvointivaikuttajat, kuten Suzanne Ryan, joka väittää laihtuneensa ketogeenisen ruokavalion avulla yli 50 kiloa.


”Hiilihydraattihysteria tulee takaisin säännöllisin väliajoin”, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Leena Putkonen.

”Atkinsin dieetti on tullut takaisin monta kertaa, ja kymmenisen vuotta sitten oli edellinen karppausbuumi. Dieetin nimi vaihtuu, mutta taustalla on ihmisten toive pikaisesta laihtumisen ihmeestä, joka hoituu yhdellä helpolla ratkaisulla.”

Ketogeeninen ruokavalio perustuu siihen, että kun hiilihydraattien määrä ruokavaliossa jää niukaksi, elimistö menee ketoosiin.

Ensisijaisesti aivot käyttävät energiakseen hiilihydraateista muodostuvaa glukoosia. Ketoosissa maksa kuitenkin alkaa käyttää kehon rasvavarastoja muodostaakseen ketoaineita, joita aivot voivat toissijaisesti käyttää energianlähteenä, jos glukoosia ei ole.

Ketoosissa maksa alkaa käyttää kehon rasvavarastoja muodostaakseen aivojen tarvitsemaa glukoosia. Ketoosi on mahdollista saavuttaa vain erittäin niukalla hiilihydraattimäärällä. Hiilihydraattien saanti on ketoosia tavoitellessa rajattava 15–100 grammaan vuorokaudessa henkilöstä riippuen.

Kun hiilihydraattien saannin rajoittaa minimiin,elimistöltä vie kolmesta neljään päivää saavuttaa ketoositila. Tämän jälkeen ketoosi, jota harrastajapiireissä nimitetään myös ketoksi, kiihtyy seuraavien 3–4 viikon ajan.

”Ketolla paino putoaa nopeasti, mutta en henkilökohtaisesti kannusta siihen, sillä se voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin. Jos ihminen on dieetillä jatkuvasti, aineenvaihdunta menee sekaisin, ja paino lähtee jojoilemaan”, sanoo Putkonen.

Pikadieetillä pudotetut kilot usein myös palaavat takaisin, Putkonen korostaa.

 

”Jos ihminen on dieetillä jatkuvasti, aineenvaihdunta menee sekaisin, ja paino lähtee jojoilemaan.”

”Ketoosi imitoi nälänhätää. Kun kuuri päättyy tai into noudattaa sitä loppuu, paino tulee takaisin ja lihasmassa on menetetty. Se ei ole fiksua kehon koostumuksen kannalta. Yleensä aineenvaihdunta hidastuu laihdutuskuurien seurauksena.”

Aineenvaihduntaongelmien lisäksi ketogeenisen dieetin noudattaminen voi Putkosen mielestä vaikeuttaa myös sosiaalista elämää, sillä ruokavalion noudattaminen esimerkiksi juhlissa tai matkoilla ei välttämättä ole helppoa.

Lihaa korostava ketogeeninen dieetti on ongelmallinen myös ympäristön kannalta, Putkonen muistuttaa.

”Ketogeenisen dieetin ruokavalinnat perustuvat epäekologisiin ja egoistisiin valintoihin, mikä ei ole maailman kannalta kestävää. Ylikulutamme varoja jo nyt ja ruuantuotanto on pulassa. Jos kaikki alkaisivat innoissaan karpata, se olisi aikamoinen ekokatastrofi.”

 

”Ketogeenisen dieetin ruokavalinnat perustuvat epäekologisiin ja egoistisiin valintoihin, mikä ei ole maailman kannalta kestävää.”

Vegaaneille ketogeenisen dieetin noudattaminen on Putkosen mukaan jopa vaarallista, sillä jos vegaaniruokavaliosta karsii pois kaikki hiilihydraatit, kuten täysjyväviljat, osa välttämättömistä aminohapoista jää saamatta.

”Vegaanin kultainen sääntö on yhdistää palkokasvoja viljoihin, siemeniin ja pähkinöihin, jolloin saadaan kaikki kehon proteiinien kasvatukseen välttämättömät aminohapot. Lisäksi viljatuotteet ovat vegaaneille äärettömän tärkeä raudan ja kivennäisaineiden kuten magnesiumin ja kaliumin lähde.”

Tutkimusten mukaan ketogeenisesta ruokavaliosta saattaa olla hyötyä tiettyjen neurologisten sairauksien hoidossa. Siitä on saatu joissakin tilanteissa apua esimerkiksi vaikeaa epilepsiaa sairastavien lasten hoidossa, ja Putkosen omastakin työhistoriasta löytyy yksi asiakas, joka sai ketogeenisestä ruokavaliosta apua pahaan migreeniin.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen puolestaan käsitteli blogissaan viime helmikuussa interventiotutkimusta, jossa ketogeenisesta dieetistä oli apua kakkostyypin diabeetikoiden painonhallinnassa ja verensokerin säätelyssä. Laatikainenkin tosin korosti kirjoituksessaan, että ketogeeninen ruokavalio on sen verran rajoittava, että sitä on vaikea toteuttaa koko loppuelämän ajan.

Terapeuttista hyötyä ketogeenisesta ruokavaliosta saa kuitenkin Putkosen mukaan äärimmäisen pieni osa ketoilijoista.

”Suhtaudun ketogeeniseen dieettiin avoimin mielin, jos ruokavalio on kunnolla koostettu ja siitä on terapeuttista hyötyä. Muuten suhtaudun siihen nihkeästi, koska olen nähnyt ne vahingot, joita vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehnyt. Meillä on tutkimustietoa siitä, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta huolimatta porukka on edelleen ylipainoista.”

Pysyvä painonpudotus on pitkäjänteistä puuhaa, jossa pitäisi Putkosen mukaan käydä läpi ihmisen elämä yhtenä kokonaisuutena.

Tähän kuuluu kokonaisvaltaisen ruokavalion tarkastelun lisäksi liikuntatottumukset, uni ja muu palautuminen eli lepo.

Putkosta huolettavat etenkin sellaiset tilanteet, jos ketogeenisen dieetin kaltaisilla pikakuureilla haetaan ripeää laihtumista.

”Kehon kiduttaminen ulkonäön takia ei mielestäni ole terveyden edistämistä, vaikka jokainen tietty päättää, mitä kehollaan tekee. Jos yrittää hakea hyväksyntää laihtumalla, on taustalla yleensä ulkonäköä isompia asioita.”

Oikaisu 21.9.2018 klo 10.15: Jutussa väitettiin, että ketoosissa maksa ei muodosta glukoosia vaan ketoaineita, joita aivot voivat käyttää energianlähteenä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • dieetit
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  3. 3

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  4. 4

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  7. 7

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  8. 8

   Kestävyysliikunta lisää suolistossa vaikuttavia hyviä bakteereja – Bakteereista on kehitteillä myös ”lihavuuspilleri”, joka vaikuttaisi suoraan suoliston mikrobeihin

  9. 9

   Trumpin parjaama ”Pocahontas-senaattori” todisti polveutuvansa Amerikan alkuperäiskansoista

  10. 10

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  3. 3

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  8. 8

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää