Ruoka    |   HS-testi

Kauppojen valmiissa sienisalaateissa on isoja makueroja, totesi HS-raati – parhaat salaatit maistuivat lähes kotona tehdyiltä

Raadin mielestä sienisalaatteja voisi maustaa nykyistä rohkeammin.

Sienisalaatti on tärkeä osa joulupöytää, ja sillä on paikkansa usein myös itsenäisyyspäivän juhlakattauksessa ja pikkujouluherkuissa. Moni tekee salaatin itse, etenkin näin hyvän sienisyksyn jälkeen, mutta kauppojen valmiidenkin sienisalaattien valikoimassa on tuotteita varsin monipuolisesti.

HS-raati otti tällä kertaa testiin kauppojen valmiit sienisalaatit. Niistä paljastui varsin merkittäviä makueroja. Raadin suosikiksi nousi Huhtahyvien metsäsienisalaatti, joka vetosi kotitekoisen oloisella olemuksellaan ja sai neljä tähteä viidestä. Sienten maku pääsi salaatissa esille, ja sienten, sipulin ja kastikkeen suhde oli kohdallaan eli kastiketta ei ollut liikaa. Rasvaa tässä salaatissa oli selvästi eniten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljä tähteä raadilta sai myös Atrian sienisalaatti, jota kiiteltiin niin ikään kotitekoisen oloiseksi ja tasapainoiseksi. Atrian salaatissa sienet olivat niin ronskeina paloina, että erityyppiset sienet erottuivat toisistaan. Salaatti saikin luonteikasta makua metsäsienistä. Myös sipuli oli Atrian salaatissa isoina paloina.

Kaikkiaan raati jäi kaipaamaan rohkeammin maustettuja valmissienisalaatteja. Nyt pääosassa oli etikka, ja esimerkiksi pippuri oli unohdettu lähes tyystin, tai ainakin sen makua jäi monen salaatin kohdalla kaipaamaan. Vastaavasti sipuli nousi monessa salaatissa esille turhankin ärhäkästi, vaikka sillä onkin ilmeinen paikkansa sienisalaatissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vieraana sienisalaattiraadissa oli ruokatoimittaja ja -kirjailija Marita Joutjärvi. Hänen, Irma Järvisen ja Lasse Kososen teos Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut oli ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 1998, mikä on ruokakirjalle harvinaista.

Joutjärven mukaan rouskut ovat Suomessa perinteisimpiä sieniä salaattiin. Suomessa on omaksuttu perinteinen karjalainen tapa, jossa rouskut on yleensä suolattu, kun taas kantarellit on valmistettu keitoiksi ja kastikkeiksi ja tatit muhennokseksi.

”Haperotkin sopivat, mutta oma suosikkini sienisalaattiin on rousku. Paras yhdistelmä tulee karva-, haapa- ja kangasrouskun sekoituksesta. Kangasrousku antaa salaatille pientä pippurisuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotona sienisalaattia tehdessään Joutjärvi mieluusti ”kesyttää” sipulit marinoimalla niitä hetken etikkaliemessä. Näin ne pehmenevät, eikä sipulin maku lyö läpi liian voimakkaasti, vaan se on tasapainossa sienten kanssa.

Joutjärvi sekoittaa sienisalaatin kastikkeen yhdistämällä yhtä paljon majoneesia ja kermaviiliä. Joskus hän lisää myös luonnonjogurttia, joka antaa kastikkeelle pientä hapokkuutta.

”En pidä ylenmääräisestä majoneesikastikkeesta. Valmissalaateissa kastikkeen osuus on usein liian iso.”

Ruokatorstain sienisalaattiraadissa olivat Joutjärven lisäksi mukana Helsingin Sanomien ruokatoimittajat Katja Bäcksbacka ja Teemu Leminen. Mukaan valitut sienisalaatit ostettiin Helsingin keskustan kaupoista, ja myös hinnat on merkitty niiden mukaisesti. Raati maisteli salaatit sokkona, eli raatilaiset eivät tienneet, minkä valmistajan tuotetta maistelivat.

Näin luet tähtipisteytystä:

★★★★★ Huippu, ei jätä toivomisen varaa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

★★★★ Erinomainen, luonteikas

★★★ Hyvä, laadukas ja tasapainoinen

★★ Tyydyttävä, helppo arkituote

★ Välttävä, laadullisesti vaatimaton

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • HS-testi
 • valmisruoka
 • Teemu Leminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  8. 8

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Viran­omaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia – Suomen kielen asiantuntija kertoo, millainen nimi toimii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää