Ruoka

Valurauta kuumaksi ja voi kirkastumaan – tässä 10 täsmävinkkiä, joilla nautit blinikaudesta vielä vähän enemmän

Blinikausi on nyt kuumimmillaan.

Perinteisesti blinejä on syöty ennen paastoa, mutta nykyään niitä syödään etenkin alkuvuodesta. HS:n Ruokatorstain toimitus kokosi 10 vinkkiä, joilla nautit blinikaudesta vielä entistä enemmän. Jutun lopusta saat reseptit parhaaseen vehnä-tattaribliniin ja hauskaan blinipannukakkuun.

Juttua varten antoivat blinivinkkejä Chocochili-vegaaniblogia pitävä Elina Innanen ja keittiön vuoromestari Matias Nitovuori ravintola Careliasta. Nitovuori arvioi paistaneensa uransa aikana noin 20 000 bliniä.

1. Valmista blinejä juhliin

Rasvaisia blinejä syötiin alkujaan etenkin paastoa edeltävinä aikoina. Nykyisin tammi- ja helmikuu ovat blinien kuuminta sesonkia. Kausi on tosin venynyt: yhä useampi paistaa blinejä myös joulupöytään ja muihin talven juhliin.

2. Paista kirkastetussa voissa

Kaunis paistopinta syntyy, kun kypsentää blinin kirkastetussa voissa. Voista poistetaan hera, jolloin jäljelle jäävä öljymäinen voi kestää korkeitakin lämpötiloja. Kirkasta voi näin: Kuumenna voi kattilassa, anna hetken ajan kuplia keskilämmöllä. Kuori vaahto pinnalta. Anna voin jäähtyä hetki, jotta vaalea hera painuu kattilan pohjalle. Kaada pinnalle jäänyt kirkas öljymäinen voi varovasti erilliseen astiaan.

3. Tattaria vai vehnää?

Vaihtelua blineihin saa käyttämällä erilaisia jauhoja. Perinteiset venäläiset blinit ovat ohuita ja ne tehdään useimmiten vehnäjauhoista. Suomalaisissa blineissä mukana on tattarijauhoja, sillä ne tuovat blineihin ryhdikkään ominaismaun. Jauhot voivat olla pelkästään tattaria, mutta suosittu jauhojen suhde on puoliksi tattaria, puoliksi vehnää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


4. Happamuus kuuluu bliniin

Blineille ominainen happamuus tulee siitä, että taikinan annetaan käydä huoneenlämmössä pitkään. Jos ei halua tai ehdi käyttää taikinaa pitkään, happamuutta saa lisäämällä joukkoon kermaviiliä, jogurttia tai piimää.

5. Gluteeniton onnistuu helposti

Blini on helppo tehdä gluteenittomana, sillä tattarijauhot ovat luontaisesti gluteenittomia. Tattariin voi yhdistää halutessaan vaikka gluteenitonta jauhoseosta. Jos käytät olutta taikinapohjassa, muista valita myös se gluteenittomana.

6. Vegeblini ei kananmunaa kaipaa

Vegaanisen blinin voi tehdä hiivataikinasta, jonka nesteenä on käytetty kauramaitoa. Kananmunaa taikina ei tarvitse, mutta jos se kaipaa happamuutta, sitä antavat soija- tai kaurajogurtti tai sitruunan mehu. Paista vegaaniset blinit rypsiöljyssä. Päälle käy esimerkiksi kaurapohjainen ranskankerma (kaurafraiche) ja merileväkaviaari tai savumarinoitu porkkana eli porkkala.

7. Blinipannari kruunaa kotibileet

Rennompiin illanistujaisiin sopii blinipannukakku. Se on hyvä valinta etenkin silloin, kun syöjiä on paljon tai et muuten vain viitsi huhkia pitkää aikaa paistopuuhissa. Ideana on paistaa yksi uunipellin kokoinen blini. Blinipannukakkuun ei tule rapeaa pintaa kuten pannulla, mutta pannari on näyttävää tarjottavaa, kun levität paistamisen jälkeen sen päälle tuttuja blinitäytteitä. Resepti blinipannukakkuun on tämän jutun verkkoversiossa.

8. Valurauta on valttia

Blinipannun valinnassa tärkein sääntö on se, että pannu on kunnollista valurautaa. Jos et halua ostaa erityisesti blineille tarkoitettua blinipannua, pikkublinit onnistuvat hyvin lettupannullakin. Teflonpannulla blinejä ei kannata paistaa, sillä pinnoite ei kestä niin kuumaa lämpötilaa, mitä onnistuneet blinit vaativat.

9. Täytä niukasti tai ylenpalttisesti

Klassisesti smetanaa, mätiä ja punasipulia vai kenties sienisalaattia? Suolakurkkua hunajan ja smetanan kanssa, ja sitten perään blini savuporomoussella. Blinien höysteiden kanssa tyyli on vapaa, ja niukimmillaan lisukkeeksi riittää pelkkä voisula, etenkin ruskistettu sellainen. Erilaisia täytevaihtoehtoja kannattaa koota pöytään pieniin kuppeihin, jolloin jokainen voi rakentaa itselleen mieluisen blinin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


10. Sihisevän kuuma blini on paras

Blini maistuu parhaalta vastapaistettuna, sihisevän kuumana suoraan pannulta. Jos paistat blinejä isommalle porukalle, voit pitää ne lämpimänä 100-asteisessa uunissa tarjoiluhetkeen asti. Älä peitä blinejä foliolla, ettei niiden rapea pinta pehmene liiaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Vehnä-tattariblinit

7–8 kpl

2½ dl maitoa

¼ palaa tuorehiivaa

½ tl sokeria

1½ dl tattarijauhoja

2 kananmunaa

1 dl olutta

1½ dl vehnäjauhoja

2 rkl sulatettua voita

½ tl suolaa

Paistamiseen:

Kirkastettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää joukkoon sokeri ja tattarijauhot. Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä 7–8 tuntia.

Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Lisää taikinapohjaan keltuaiset, olut, vehnäjauhot, voisula ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan varovasti nostellen.

Kuumenna yksi tai useampi blinipannu, laita pohjalle kirkastettua voita.

Laita taikinaa pannuun varoen, sillä blini hieman kohoaa pannussa. Paista taikinasta noin sentin paksuisia blinejä. Kun pinta on lähes hyytynyt, valuta reunoille hieman voisulaa ja käännä blini.

Tarjoa blinit kuumina. Ohjeesta tulee noin 7–8 isoa, halkaisijaltaan 10-senttistä bliniä. Niistä riittää 3–4 syöjälle.

Resepti: Katja Bäcksbacka

Blinipannukakku

4–6 annosta

8 dl täysmaitoa

2 dl paksua jogurttia tai kermaviiliä

½ palaa tuorehiivaa

1½ tl suolaa

3 dl tattarijauhoja

1½ dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

50 g voita sulatettuna

Päälle:

2 prk smetanaa

mätiä

katkarapuja

1 pieni punasipuli hienonnettuna

tuoretta tilliä hienonnettuna

mustapippuria

 Sekoita kulhossa maito ja jogurtti. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva, sekoita hyvin, jotta hiiva liukenee kunnolla.

 Lisää joukkoon suola sekä tattari- ja vehnäjauhot. Sekoita. Peitä kulho leivinliinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Laita reunalliselle uunipellille (45 cm x 38 cm, eli 60-senttiseen uuniin sopiva) leivinpaperi, joka yltää myös reunoille.

 Sekoita kuplivaan taikinaan kananmunat ja voisula. Kaada taikina uunipellille. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia eli siihen asti, kunnes pannari on kypsynyt ja pinta on saanut ruskeaa väriä.

 Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita päälle (sähkövatkaimella vaahdotettua) smetanaa, mätiä, katkarapuja sekä tilli- ja punasipulisilppua. Viimeistele mustapippurilla. Tarjoa heti.

Resepti: Katja Bäcksbacka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

      Tilaajille
    2. 2

      Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

      Tilaajille
    3. 3

      ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

    4. 4

      Uusperheissä muutetaan liian nopeasti yhteen, sanoo asian­tuntija – HS etsi neuvot yleisimpiin uusperheiden ongelma­tilanteisiin

      Tilaajille
    5. 5

      Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

    6. 6

      Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

    7. 7

      ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

      Tilaajille
    8. 8

      Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

      Tilaajille
    9. 9

      Uudet kansanedustajat aloittavat tänään työnsä – Näin kokoomus­konkari Ben Zyskowicz neuvoo taloon tullutta puoluetoveriaan

    10. 10

      Löysitkö tällaisen kiven? Arvokkaista mineraaleista halutaan nyt havaintoja, ja näyte voi johtaa kaivoksen syntymiseen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

    2. 2

      Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

      Tilaajille
    3. 3

      ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

      Tilaajille
    4. 4

      Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

      Tilaajille
    5. 5

      Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

      Tilaajille
    6. 6

      Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

    7. 7

      Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

    8. 8

      Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

    9. 9

      ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

      Tilaajille
    10. 10

      Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

      Tilaajille
    2. 2

      Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

    3. 3

      Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

    4. 4

      Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

      Tilaajille
    5. 5

      Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

    6. 6

      Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

    7. 7

      Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

      Tilaajille
    8. 8

      Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

    9. 9

      Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

    10. 10

      Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

    11. Näytä lisää