Ruoka

Hyvää kalakeittopäivää! Näillä HS:n ruokatoimittajien vinkeillä keität elämäsi parhaan kalakeiton

Tänään tiistaina vietetään kansallista kalakeittopäivää. Päivän juhlaruoka kannattaa laittaa näiden ohjeiden mukaan, joilla loihdit elämäsi sopan.

Suomeen syntyi viime vuonna uusi ruokajuhla, kun kansallista kalakeittopäivää vietettiin ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna kalakeittopäivää juhlistetaan tiistaina 12. helmikuuta – eli tänään.

On siis syytä käydä sopankeittoon. Ruokatorstain toimitus kokosi kymmenen niksiä, joilla valmistat taatusti toimivan kalasopan tai virität jo ennestään hyväksi havaitun reseptin vielä piirun verran paremmaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jutun lopusta löydät myös linkit Ruokatorstain parhaisiin kalakeittoresepteihin.

1. Keitä itse kalaliemi: pyydä kalan pää mukaan kalatiskiltä

Hyvä liemi on kunnon kalakeiton perusta, ja paras maku liemeen tulee kalojen päistä ja ruodoista. Ne kannattaakin pyytää kalatiskiltä mukaan, vaikka ostaisit pelkän fileen. Jätä kuitenkin kidukset pois, ne eivät liemeen kuulu. Parhaiten liemi onnistuu vähärasvaisten kalojen perkeistä; lohen perkeistä tulee helposti tunkkaisen makuinen liemi. Huuhtaise perkeet ja pane kattilaan kylmään veteen. Lisää esimerkiksi halkaistu sipuli, pala purjoa, muutama pippuri ja tillinvarsia. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja kuori vaahto. Anna kiehua puoli tuntia, siivilöi liemi. Jos liemi kaipaa voimakkaampaa makua, keitä sitä vielä hetki kasaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Liemi onnistuu myös lintsaten

Jos liemen keittely ei kiinnosta, vähemmälläkin vaivalla onnistuu. Keiton liemipohjaan saa makua kalaliemikuutiosta tai valmiista fondista. Monet lorauttavat kalakeiton joukkoon maitoa tai kermaa, ja aasialaisittain maustettuun kalasoppaan sopii tietenkin kookosmaito. Kokeile keitossa myös tomaattipohjaista lientä tai sulatejuustonokaretta.

3. Kala pulahtaa soppaan viimeisenä

Kala kypsyy nopeasti, joten kalapalat lisätään soppaan vasta aivan kypsentämisen loppumetreillä, minkä jälkeen keitto enää kuumennetaan. Keittoon sopivat oikeastaan kaikki kalat, mutta yleisimpiä ovat lohi, siika, ahven, muikku, hauki ja tähän aikaan vuodesta made. Eri kalalajeja voi myös rohkeasti yhdistellä, ja soppaan sopivat myös simpukat ja katkaravut.

4. Sopan muut sattumat

Kalakeiton välttämättömät ainekset ovat kala ja liemi, mutta lisää makua ja ruokaisuutta tulee juureksista ja kasviksista. Minimalistien mielestä perinteiseen soppaan riittävät kalan lisäksi peruna ja sipuli. Kalan makuun sopivat hyvin fenkoli ja purjo, eikä varsiselleriäkään kannata pelätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

5. Muista mausteet

Jos kalakeittosi maistuu vetkulta, syynä on luultavasti liian vähäinen suolan määrä. Kala kaipaa kunnon suolaa. Laakerinlehti ja muutama pippuri antavat hyvää makua, ja jos mielit vähän viritettyä keittoa, lisää mukaan fenkolinsiemeniä, anista tai korianterinsiemeniä. Täyteläistä makua keittoon saa nokareella voita, ja pieni määrä kylmäsavulohta antaa miellyttävää savuisuutta. Lopuksi pieni loraus sitruunaa, koska kalakeittokin kaipaa pientä hapokkuutta tuomaan maut kunnolla esille.

6. Sopankeittäjän oikotiet

Kun on oikein kiire, kalakeitto valmistuu vartissa. Liemeen voi nakata kaupan pakastealtaan peruna-juuressekoitusta tai peruna-sipulisekoitusta. Myös kypsiä pariisinperunoita voi käyttää kalakeitossa. Kiireessä apua tuovat valmiiksi paloitellut sekä kypsennetyt, vaikka savustetut kalat.

7. Vinkkejä muualta

Jos suomalainen kalakeitto kyllästyttää, kaiva esiin ranskalaisen bouillabaissen tai venäläisen seljankan resepti. Vahvan makuinen ja monta kalaa yhdistävä bouillabaisse on alkujaan kotoisin Etelä-Ranskasta, Marseillesta, jonka ravintoloissa se edelleen saatetaan tarjota perinteiseen tyyliin: ensin pöytään tuodaan liemi ja vasta myöhemmin kalapalat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seljanka muistetaan marsalkka Mannerheimin mieliruokana. Keiton hieno erityispiirre on kirpeä ominaismaku, joka saadaan suolakurkkujen säilöntäliemestä, sitruunasta tai vaikkapa kapriksista.

8. Viimeistele mieleiseksesi

Tillisilppu on klassinen kalakeiton kruunu. Myös monet muut ainekset sopivat keiton päälle: jos keitto on aasialaishenkinen, käytä tuoretta korianteria tai kevätsipulia, jos makumaailma on Etelä-Euroopasta, kokeile lehtipersiljaa ja basilikaa. Myös rapeaksi paistetut mallasleivänmurut sitruunankuorella höystettynä sopivat viimeistelyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

9. Leipää lisukkeeksi

Hyvä, tuore ruisleipä on perinteisen suomalaisen kalakeiton täsmäpari. Vanha niksi on laittaa 1–2 voilla silattua leipäpalaa muutamaksi minuutiksi kattilaan keiton sekaan, jolloin ne antavat keittoon lisämakua. Välimeren maisemista makunsa ammentavan, sakeamman keiton lisukkeeksi voi kattaa vaaleaa leipää, jota on mukava dipata liemeen.

10. Syö kalakeitto heti

Monet keitot paranevat ”vanhetessaan” eli ovat vielä makoisempia kun ne lämmittää uudelleen. Kalakeitto ei kuulu niihin. Kalakeitto on tuoretuote, jonka tärkein ainesosa, kala, on herkkä raaka-aine. Uudelleen lämmittäminen voi tehdä kalasta (tai mukana olevasta äyriäisestä) kovahkon tai vaihtoehtoisesti jopa hajottaa sen hiutalemaiseksi. Syö kalakeitto kerralla.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

    2. 2

      Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

    3. 3

      Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

      Tilaajille
    4. 4

      Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

    5. 5

      Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

    6. 6

      Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

    7. 7

      Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

    8. 8

      Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

    9. 9

      Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

      Tilaajille
    10. 10

      Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

    2. 2

      Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

      Tilaajille
    3. 3

      3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

    4. 4

      Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

    5. 5

      Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

    6. 6

      Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

    7. 7

      Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

    8. 8

      Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

      Tilaajille
    9. 9

      Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

    10. 10

      Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

    2. 2

      Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

    3. 3

      Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

    4. 4

      Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

    5. 5

      HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

      Tilaajille
    6. 6

      Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

      Tilaajille
    7. 7

      Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

      Tilaajille
    8. 8

      Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

      Tilaajille
    9. 9

      Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

    10. 10

      Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

    11. Näytä lisää